Mitică Popescu va primi Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră
https://www.ziarulmetropolis.ro/mitica-popescu-va-primi-premiul-gopo-pentru-intreaga-cariera/

În 2013, Premiile Gopo îi aduc un omagiu maestrului Mitică Popescu prin Premiul pentru Întreagă Carieră în cadrul Galei organizată pe 25 martie, la Opera Naţională Bucureşti.

Un articol de Andrada Văsii|19 martie 2013

În 2013, Premiile Gopo îi aduc un omagiu maestrului comediei românești, Mitică Popescu. Acesta va primi Premiul pentru Întreagă Carieră în cadrul Galei organizată pe 25 martie, la Opera Națională București.

Unul dintre cele mai importante trofee, Premiul pentru Întreaga Carieră a fost acordat la ediţiile precedente unor actori emblematici pentru filmul românesc: Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru şi Jean Constantin.

Născut pe 2 decembrie 1936, la București, Mitică Popescu este unul dintre cei mai prolifici actori de film, teatru și televiziune din generația sa, cu o carieră ce se întinde pe parcursul a aproape 50 de ani. Umorul sarcastic și aparițiile dramatice sau comice inconfundabile, în producții muzicale sau de divertisment, l-au propulsat în rândul celor mai îndrăgite personalități.

A jucat în peste 40 de piese de teatru și peste 50 de producții cinematografice și TV. De asemenea, este prezentatorul uneia dintre cele mai longevive producții TVR, emisiunea „D’ale lui Mitică”, care a împlinit 12 ani.

Memorabil, în cariera sa cinematografică, rămâne rolul lui Cocoșilă din filmul Moromeții, de Stere Gulea, în care joacă alături de Victor Rebengiuc și Luminița Gheorghiu. Un alt rol de referință este cel din Vânătoarea de vulpi (r. Mircea Daneliuc, 1980), ecranizare a romanului „Niște țărani”, de Dinu Săraru și una dintre producțiile inovatoare din cinematografia autohtonă, în materie de limbaj cinematografic, în care Mitică Popescu are o apariție de neuitat. Actorul și-a interpretat magistral personajul – țăranul Năiță Lucean – și pe scena de teatru, într-un spectacol montat de regizoarea Cătălina Buzoianu care a făcut săli pline aproape un deceniu.

Filmografia sa mai include roluri în filme precum Glissando (r. Mircea Daneliuc, 1985), Mere roșii (r. Alexandru Tatos, 1976), Secretul armei…secrete (r. Alexandru Tatos, 1988), De ce trag clopotele, Mitică? (r. Lucian Pintilie, 1981), Înghițitorul de săbii (Alexa Visarion, 1981), Cel mai iubit dintre pământeni (Șerban Marinescu, 1993), Dulcea saună a morţii (r. Andrei Blaier, 2003) sau Căsătorie cu repetiție (r. Virgil Calotescu, 1985).

În teatru, actorul a cucerit audiența în spectacole precum Alex și Morris, de Michael Elkin, Matca, de Marin Sorescu, Pescăruşul, de A.P.Cehov, Monştrii sacri, de Jean Cocteau, O femeie drăguță cu o floare și ferestre spre nord, de Eduard Radzinski, Slugă la doi stăpâni, de Carlo Goldoni.

Pentru cariera sa impresionantă, Mitică Popescu a fost recompensat cu Premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER 2009.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.