„Mitologia primitivă”, primul volum din seria „Măștile Zeului”, publicat în premieră în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/mitologia-primitiva-primul-volum-din-seria-mastile-zeului-publicat-in-premiera-in-romania/

Care sunt sursele mitologiei? Cum acţionează miturile din diferite culturi asupra noastră, fie în mod conştient, fie inconştient, în prezent? Care sunt cele mai influente simboluri, credinţe şi figuri mitologice apărute şi păstrare de-a lungul istoriei omenirii, încă de la dezvoltarea primelor aşezări şi până în epoca modernă?

Un articol de Liliana Matei|23 mai 2022

La toate aceste întrebări și la multe altele în plus răspunde unul dintre cei importanți autori de mitologie comparată și profesor de literatură, Joseph Campbell, într-o colecție amplă, alcătuită din patru volume.

Monumentala lucrare a scriitorului american, publicată între 1959 și 1968, „Măștile Zeului”, cuprinde mitologia din întreaga lume, din antichitate și până în zilele noastre. În timp ce „Eroul cu o mie de chipuri” (The Hero with a Thousand Faces), o altă lucrare importantă a sa, apărută cu 10 ani înainte de seria prezentă, are la bază surse de inspirație preponderent din domeniul psihologiei, cărțile „Măștile Zeului” împletesc aceste influențe cu informații referitoare la cercetări din antropologie, istorie și arheologie. „Măștile Zeului este cea mai cuprinzătoare și cea mai imaginativă lucrare pe care o avem despre un subiect care mai devreme sau mai târziu trebuie să atragă atenția fiecărui cititor serios”, apreciază publicația The New York Times această colecție tematică, al cărei prim volum,  „Mitologia primitivă”, a fost publicat în premieră în România, la Editura Trei, în această lună.

Inclusă în colecția „Misterele inconștientului colectiv”, ediția de astăzi a volumului I, „Mitologia primitivă”, lansată inițial în 1959, a fost completată cu descoperirile științifice din ultimii 60 de ani, iar munca de actualizare și integrare a acestor noutăți aparține antropologilor Sydney Yeager și Andrew Gurevich.

În acest prim volum Joseph Campbell pornește într-o călătorie, cu certitudine palpitantă și pentru cititorii pasionați, spre nașterea miturilor. „De la primele expresii ale respectului religios la oamenii premoderni până la riturile și arta triburilor primare contemporane, mitul a influențat înțelegerea omenirii asupra lumii, văzute și nevăzute. Explorând aceste imagini și practici mitice arhetipale, Campbell examinează conceptele de bază care stau la baza tuturor miturilor umane, chiar și până în zilele noastre”, precizează Joseph Campbell Foundation.

În „Mitologia primitivă”, el cercetează și scoate la lumină izvoarele mitului. Combinând exemplar profunzimea savantă cu entuziasmul, el analizează expresiile venerației religioase la oamenii timpurii și ecourile acestora în riturile triburilor primare supraviețuitoare. Campbell arată cum mitul ne-a modelat înțelegerea lumii, văzută și nevăzută, de-a lungul timpului. Pe măsură ce explorează și împărtășește imagini și practici mitice arhetipale, el indică, de asemenea, modul în care aceste concepte ne influențează viața personală. Primul volum va fi urmat, la Editura Trei, de „Mitologia orientală”, „Mitologia occidentală” și „Mitologia creativă”.

Cei pasionați de mitologia orientală vor avea ocazia să exploreze în al doilea volum puterea și felul cum s-au dezvoltat miturile de-a lungul a cinci mii de ani în religiile distincte ale Egiptului, Mesopotamiei, Indiei, Chinei și Japoniei. În „Mitologia occidentală”, profesorul de literatură le oferă cititorilor o sistematică și fascinantă comparație a temelor care stau la baza artei, cultului și literaturii lumii occidentale. Cel de-al patrulea volum și ultimul, „Mitologia creativă” completează seria cu tipologia mitologiei europene, începând cu perioada medievală și continuând cu cea a Renașterii, și felul în care aceasta a influențat gândirea, arta și literatura modernă. Împreună, ele alcătuiesc una dintre cele mai frumoase și complete incursiuni în simbolistica poveștilor, a credințelor și ritualurilor omenirii, de la apariție și până în prezent.

Joseph Campbell (1904-1987), autor și profesor american renumit pentru munca sa în domeniul mitologiei comparate, s-a născut la New York și a absolvit Columbia University, unde s-a specializat în literatura medievală. După finalizarea cursurilor masterale, și-a continuat studiile la universități din Paris și München. Din 1934 a fost profesor la Sarah Lawrence College, unde a predat timp de aproape 40 de ani și unde, în onoarea lui, a fost înființată Catedra Joseph Campbell, în cadrul Departamentului de mitologie comparată.

Pe parcursul vieții a călătorit mult și a scris numeroase cărți, printre care bestsellerurile „Eroul cu o mie de chipuri” și „Miturile care ne învață să trăim”. La Editura Trei a mai apărut „Puterea mitului (în dialog cu Bill Moyers)”, carte care poate fi achiziționată atât în format tipărit, cât și sub formă de ebook.

22
/12
/19

Dragostea este în fel și chip. Sentimentul suprem, care se colorează în infinite nuanțe, care înflăcărează imaginația creatorilor dintotdeauna, a dat naștere unora dintre cele mai reușite romane, care își păstrează peste ani puterea de seducție asupra cititorilor.

16
/12
/19

Miercuri, 18 decembrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, va avea loc lansarea romanului „Doamna Pylinska și secretul lui Chopin” de Eric-Emmanuel Schmitt, bestseller Gaudeamus 2019, recent apărut în seria de autor dedicată scriitorului francez, la Humanitas Fiction, în traducerea lui Doru Mareș.

15
/12
/19

Cartea „Milioanele arlechinului”, traducere din limba cehă și note de Sorin Paliga, a fost publicată la Editura Art în anul 2019.

14
/12
/19

Editura Humanitas vă învită luni, 16 decembrie, la ora 19.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea romanul „Deborah” de Cătălin Mihuleac, volum publicat în colecția „821.135.1 – Scriitori români contemporani”, coordonată de Andreea Răsuceanu.

05
/12
/19

Editura Corint vă invită la un eveniment cu totul special, dedicat pasionaților de istorie, dar și celor pentru care Regele Mihai I ocupă un loc aparte în inimă și bibliotecă. Joi, 5 decembrie, ora 18:00, la Exotique (Splaiul Unirii, nr. 96, București), are loc relansarea volumului „Ultimele convorbiri cu Regele Mihai I“ de Bogdan Șerban-Iancu.

04
/12
/19

Editura Humanitas Fiction vă invită joi, 5 decembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) la o întâlnire cu Eshkol Nevo, liderul noii generații de scriitori israelieni, prilejuită de lansarea romanului „Simetria dorințelor“, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea excelentă a Ioanei Petridean. Vor participa, alături de autor, jurnaliștii Cătălin Striblea și Marius Constantinescu. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction. Seara se va încheia cu o sesiune de autografe.

03
/12
/19

Librăria Humanitas de la Cișmigiu vă invită miercuri, 4 decembrie, ora 19.00, la lansarea volumului bilingv Opere scelte / Opere alese de Ugo Foscolo, apărut recent la Editura Humanitas, în colecția „Biblioteca Italiană“, în traducerea Smarandei Bratu Elian şi a lui Cornel Mihai Ionescu, cu o prefaţă de Giulio Ferroni.