MNAC | Artistul Petru Lucaci devine curatorul studenților săi în cadrul propriei expoziții
https://www.ziarulmetropolis.ro/mnac-artistul-petru-lucaci-devine-curatorul-studentilor-sai-in-cadrul-propriei-expozitii/

După ce a reinterpretat în expoziţia sa de la MNAC – Material-Scapes – universul periferic din atelierele UNARTE, artistul Petru Lucaci intră în rolul de curator al studenţilor săi şi îi invită să expună în propria expoziţie de la MNAC.

Un articol de Petre Ivan|13 august 2020

„Întotdeauna mi-am dorit ca studenții mei să se conecteze la tot ce se întâmplă pe plan internațional. Să nu se ancoreze doar la realitatea imediată, locală. Desigur, este foarte importantă oferta educațională din cadrul UNArte, dar este la fel de important exercițiul explorării din afara atelierelor. Aș vrea ca acești tineri artiști să fie produsul unei școli care mizează pe diversitate. Chiar dacă termină Departamentul Pictură, este obligatoriu să exploreze și alte limbaje din sfera vizualului pentru a-și contura un profil profesional complex.

Am urmărit, de asemenea, ca studenții să se diferențieze cât mai mult, să-și particularizeze discursul vizual, să evite pe cât posibil preluarea unor modele.

I-am încurajat să se lase contaminați de cercetare și investigare inter- și trans-disciplinară pentru a identifica soluții de înnoire a limbajului vizual.

Mi-am încurajat studenții să facă jocuri de rol. Să vadă cum este să coordonezi și alte proiecte, să facă exerciții de curatoriat în echipe interdisciplinare, să învețe și să cunoască cât mai mult din lumea artistică reală, nu doar ce se întâmplă în atelier. Mi-am dorit ca studenții mei să fie pregătiți să colaboreze, să facă echipă, să cerceteze dincolo de actul artistic. Și mi-a plăcut să-i țin aproape! Să le deschid gustul pentru explorări colective.

Sunt profesor și cred că cea mai bună metodă de a îndruma este prin puterea exemplului. De aceea am făcut loc în cadrul expoziției mele de la MNAC acestui exercițiu de curatoriat. Îmi invit foști și actuali studenți să expună în cadrul expoziției Material-Scapes.

Toți cei invitați acoperă o plajă generoasă de exprimare, sunt imprevizibili și dispun de o mobilitate exemplară.

Primul invitat este Răzvan Boar, unul dintre cei mai prezenți tineri artiști români pe scena artei contemporane. Cu un profil profesional foarte bine conturat, cu un potențial remarcabil de exprimare artistică, cu lecturi și mare disponibilitate pentru cercetare, Răzvan Boar are o bună vizibilitate în spațiul cultural actual.” (Petru Lucaci)

DESPRE RĂZVAN BOAR

Opera lui Răzvan Boar acoperă o gamă largă de medii, de la pictură la desen, de la colaj la obiecte și instalații. În procesul său de lucru, artistul postulează un dialog autoreflexiv între acestea, fără a favoriza un mediu anume. Lucrările sale evocă o varietate de referințe culturale, printre care Epoca de Aur a benzii desenate, modernismul târziu, sau nașterea fenomenului pop.

Răzvan Boar (n. 1982, RO) trăiește și activează în București. În 2018 a obținut doctoratul la Universitatea Națională de Arte din București. Între 2019 – 2020 beneficiază de o rezidență artistică la EESAB Brest, în Franța.

Expoziții recente: DEMOFLASH II, Galeria Nicodim, București; DEMOFLASH, Passerelle Passerelle Centre d’art contemporain, Brest, Franța; Our Lady of the Flowers, Galeria Nicodim, București; EZ VALLEY, Galeria Nicodim, Los Angeles, SUA; HOMEWARD BOUND, Galeria Nicodim, Los Angeles, SUA; STUMP LUNCH, Ibid. Gallery, Londra; Mitologii, Abația Neumünster, Luxemburg.

Expoziția Petru Lucaci. Material-scapes poate fi văzută până în 25 octombrie 2020, la parterul muzeului. Pe toată perioada expunerii vor avea loc microvernisaje de expoziții-în-expoziție organizate de profesorul și curatorul Petru Lucaci alături de studenții săi.

Foto: Răzvan Boar, Symbolic 5, 2020,  Credite foto Galeria Nicodim

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.