MNAC prezintă „Donația Margareta Sterian (1897-1992). Opere Târzii”
https://www.ziarulmetropolis.ro/mnac-prezinta-donatia-margareta-sterian-1897-1992-opere-tarzii/

Până pe 12 ianuarie 2020, putem vedea la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (Str. Izvor 2-4, Palatul Parlamentului, Aripa E4, sector 5) o expoziţie care include aproape 100 de lucrări ale artistei Margareta Sterian.

Un articol de Liliana Matei|15 decembrie 2019

Una dintre marile artiste ale secolului al XX-lea românesc, Margareta Sterian, o personalitate erudită cu o creație prodigioasă, face obiectul expoziției donației primite de către Muzeul Național de Artă Contemporană în 2019, din partea pictorului Mircea Barzuca. 

Cele nouăzeci și trei de lucrări proaspăt intrate în colecția muzeului sunt realizate în perioada 1948-1991. Ele sunt expuse într-un cadru nou, creat de o recontextualizare spațială a operelor și de juxtapunerea identității picturii de șevalet unei secțiuni documentare, adaptate instrumentelor cercetării contemporane asupra marilor figuri feminine ale istoriei artei est-europene.

Pictura Margaretei Sterian este doar un fragment, un colț dintr-un univers umanist dezvoltat de-a lungul deceniilor în care a desenat, a scris poezie și proză, a tradus din alte limbi, a imaginat o lume paralelă și a anulat granițele dintre realitate și fantezie, în spiritul teoretic al manifestelor suprarealiste.

Expoziția poate fi vizitată la parterul muzeului.

Artist: Margareta Sterian

Curator: Simona Vilău

Credit imagine: Margareta Sterian, fotografie (autor necunoscut), prin amabilitatea Muzeului Județean Buzău

27
/04
/20

Pictorii, sculptorii, criticii de artă sau scriitorii sunt cărți deschise ale creației lor, vizibile fiind operele și mai puțin bornele ce duc spre realizarea acestora. Uneori, o întâmplare sau destinul, alteori persoana ce a stat în dreptul lor, au fost sursele ce au dus la expresia formelor de valoare. Soția cunoscutului critic de artă Valentin Ciucă m-a introdus în povestea nescrisă a vieții sale.

08
/04
/20

Centrul Ceh este unul dintre cele mai populare institute culturale din România, cunoscut pentru proiecte ca Documentary Mondays, Future Museum sau Cinemascop. Ca toate instituțiile și organizațiile ce se ocupă cu organizarea de evenimente culturale, Centrul Ceh caută să se adapteze noii situații în care cultura se mută în mediul online. Astfel, seria de interviuri cu artiști români și cehi 5Întrebări va fi publicată în săptămânile următoare.

30
/03
/20

Centrul Cultural Clujean lansează un proiect național care implică artiștii români în lupta cu pandemia COVID-19. Platforma Artiști Împreună răspunde inițiativei Observatorului Român de Sănătate de a transmite teme și subiecte importante ale zilei către un public cât mai larg.

05
/03
/20

La Teatrul Bulandra, ziua de 8 martie va fi cu totul specială și pentru că Gina Patrichi, actrița a cărei amintire se păstrează încă în mintea și sufletul celor care au avut șansa de a o vedea jucând, ar fi împlinit 84 de ani. În semn de respect și pentru aducere aminte, Teatrul Bulandra organizează luni, 9 martie, ora 19.00, la Sala Liviu Ciulei, expoziția Gina Patrichi – o stea în galeria Teatrului Bulandra.