MNAC Spring Opening 2019 prezintă lucrările artistei Yvonne Hasan (1925 – 2016)
https://www.ziarulmetropolis.ro/mnac-spring-opening-2019-prezinta-lucrarile-artistei-yvonne-hasan-1925-2016/

Pictoriţă, profesoarǎ de istoria artei, adolescentă arestată de regimul antonescian, tânărǎ artistă trimisă pe şantierele socialiste ale patriei, realizatoare de tapiserii, autoarea unei cărţi remarcabile despre Paul Klee şi pictura modernă.

Un articol de Liliana Matei|19 aprilie 2019

Când: Vineri, 19 aprilie, ora 19:00

Unde: Muzeul Național de Artă Contemporană

În cadrul vernisajului noului sezon expozițional MNAC SPRING OPENING 2019

Intrarea este gratuită, iar accesul se face liber cu mașina pe la poarta B3 din Calea 13 Septembrie.

În prezent, Yvonne Hasan este amintitǎ cel mai des în rolul de profesoarǎ de istoria artei la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”.

În egală măsură ar putea fi invocatǎ ca: adolescentă evreică arestată sub legile antonesciene; elevǎ urmând cursurile de artă ale Școlii Maxy; tânărǎ artistă trimisă pe șantierele socialiste ale patriei; pictorița interesată de o viziune „sinoptică” – manifestatǎ în pictura sa printr-un colaj de elemente diverse: bucăți de lemn, ambalaje de săpun, plicuri de corespondență folosite, materiale textile rupte de timp; realizatoarea de tapiserii în care tradiția întâlnește forme expresioniste; teoreticiana artei, cea care profesează la Institut din anul 1956 până în 1982; autoarea unei cărți remarcabile ca „Paul Klee și pictura modernă”. Toate se unesc pentru a alcătui profilul unei artiste care merită o atenție deosebită și a cǎrei personalitate şi profil cultural sunt minimalizate dacǎ nu sunt privite în ansamblu. (Adrian Buga)

YVONNE HASAN (1925 – 2016)

19.04.2019 – 16.06.2019 | Etaj 3

Curator: Adrian Buga

În colaborare cu: Alexandru Solomon

Coordonator MNAC: Mălina Ionescu

Cu sprijinul: ARGO Art Consulting, GALERIA DADA

Mulțumiri speciale: Cristian Dițoiu, Cornel Lazia, Cristinel Popa

MNAC SPRING OPENING 2019

Vernisaj: Vineri, 19 aprilie, ora 19:00

MNAC lansează noul sezon expozițional, cu patru etaje de artă contemporană și tot atâtea expoziții noi. Colecția de artă Renault pentru prima dată în România. În scenografia murală creată de pictorul Christian Hidaka, o nouă viziune artistică: a prietenului său, sculptorul Raphaël Zarka. Yvonne Hasan ─  o imagine de ansamblu a unei vieți artistice prea puțin cunoscute. O privire în atelierul secret al lui Sorin Neamțu. Street Art pe scările interioare ale muzeului și o istorie a artei contemporane din România într-un discurs expozițional inedit.

Sezonul expozițional de primăvară 2019.

Foto: Silueta, Prietenie (lucrări de Yvonne Hasan) / Muzeul Național de Artă Contemporană. În imaginea din deschidere: Yvonne Hasan, Petre Solomon și Nina Cassian  (1949) / MNAC

31
/01
/21

Platforma 5 Pentru Arte propune comunităților creative și publicului larg să descopere tânăra generație de artiști și arhitecți români urmărind creațiile a peste 20 dintre aceștia în galeria online, în cadrul unor expoziții digitale la care au contribuit cinci profesioniști din industria locală.

28
/01
/21

Timișoara la cutie – Cetate reproduce o felie din cartierul Cetate, centru istoric și principal pol de atracție turistică al orașului, aducând la viață 5 din clădirile emblematice ale orașului, într-un format de miniaturi, puzzle și cărți poștale. Cutia oferă copiilor șansa de a cunoaște mai bine orașul Timișoara prin joacă, învățând despre arhitectura și istoria acestuia iar adulţilor ocazia de a se (re)îndrăgosti de oraş privindu-l cu ochi de turist.

18
/01
/21

De la împăratul Nero sau pictura renascentistă la povestea lui Alice în Țara Minunilor și la „divele” secolului XX, cele mai așteptate evenimente expoziționale programate în 2021 în Europa promit experiențe de calitate.

13
/01
/21

În această perioadă, atelierele MNAC se desfășoară online, într-o formulă interactivă. „Arta contemporană de la plancton la zbor intergalactic” este o serie de ateliere care ne ajută să înțelegem expoziția Colecției MNAC, „Văzând Istoria. 1947-2007”, dar și de unde vine și se hrănește arta contemporană, în general.

08
/01
/21

Până pe 27 iunie 2021 puteți vizita o nouă expoziție temporară la MNAR, intitulată „Poveștile Crucii. Sculptură miniaturală de tradiție bizantină”, organizată în cadrul Galeriei de Artă Veche Românească (Calea Victoriei 49-53).

04
/01
/21

Albumul bilingv „Azur de Lisabona”/ „Azul de Lisboa”, realizat de Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona, cu sprijinul Fundației Bonte, a avut prezentarea oficială în ultima lună a anului.

18
/12
/20

Muzeul Național Cotroceni lansează joi, 17 decembrie 2020, Portret de artist, un proiect de anvergură care îi are în prim plan pe unii dintre cei mai importanți artiști plastici ai momentului. Artiștii se destăinuie în fața publicului într-o suită de interviuri care reflectă emoțiile și părerile lor despre situația generată de pandemie, despre parcursul creațiilor și al artei în general, despre propria evoluție în domeniul artei și în situația actuală.