MNAR îl aniversează pe Constantin Brâncuși printr-un proiect inedit
https://www.ziarulmetropolis.ro/mnar-il-aniverseaza-pe-constantin-brancusi-printr-un-proiect-inedit-inspirat-de-dragostea-sculptorului-pentru-muzica-romaneasca/

Muzeul Naţional de Artă al României şi Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română” vă oferă vineri, 19 februarie,  „Concertul extraordinar aniversar 145 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi”, eveniment inspirat de dragostea sculptorului pentru muzica românească şi realizat cu implicarea Ministerului Culturii.  

Un articol de Liliana Matei|18 februarie 2021

Orchestra Română de Tineret, dirijată de maestrul Cristian Măndeal, le va avea ca soliste pe Monica Bejenaru – voce şi Simina Croitoru – vioară. Programul muzical va cuprinde două suite folclorice în aranjamentul lui Mihai Gherghelaș, solistă Monica Bejenaru – voce, ce cuprinde prelucrări ale unor piese celebre din folclorul românesc din Oltenia, Banat, Crișana, Transilvania, Moldova, Maramureş, Dobrogea şi Muntenia,  patru piese instrumentale în aranjamentul lui Eduard Boboia, solistă Simina Croitoru la vioară – Ciocârlia în aranjamentul lui Ioan Dobrinescu şi Dans maramureşean de Sabin Păutza, apoi Hora staccato şi Hora mărțişorului de Grigoraș Dinicu şi în final Suita folclorică nr. 3 în aranjamentul aceluiaşi Mihai Gherghelaș, solistă Monica Bejenaru – voce, ce va cuprinde din repertoriul Mariei Tănase piesele Aseară vântul bătea, Cine iubeşte şi lasă, Până când nu te iubeam, Mi-am pus busuioc în păr, Bun îi vinul ghiurghiuliu, Mărie şi Mărioară.

Concertul va fi difuzat pe 19 februarie la Radio România Muzical de la ora 15.30, de la ora  21.00, la TVR3, iar la TVR1 pe 20 februarie, de la ora 14:30, dar şi pe canalele online ale organizatorilor. Coproducători: TVR și Radio România, Producător TV: Valentina Băințan.

Tot în spirit aniversar, vineri și sâmbătă, 19 și 20 februarie a.c., MNAR organizează două programe gratuite pentru copii. Atelierul  Pasărea ascunsă-n piatră este o experienţă creativă inedită, sub îndrumarea educatorilor muzeali ai secției Educație, Comunciare și Proiecte culturale MNAR, unde copiii vor avea ocazia să intre în contact cu viziunea sculptorului, pentru a descoperi materialele preferate: piatră, broz și lemn.

„Ne dorim ca românii să cunoască operele sculptorului Constantin Brâncuși, dar și latura umană a artistului care a iubit atât de mult viaţa. Această invitaţie de a-l redescoperi pe Brâncuşi, prin provocarea formelor și a muzicii, este cea mai frumoasă propunere de colaborare pe care am primit-o din partea managerului Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română, Marin Cazacu. Am onorat invitaţia de a găzdui artiştii în Sufrageria Regală, iar concertul cuprinde un frumos program muzical, ilustrat cu imagini din sala Brâncuşi din Galeria de Artă Românească Modernă. Cu această ocazie, arătăm simplitatea gesturilor și fascinația pentru lumea naturală. Totodată, invităm publicul să revadă sala Constantin Brâncuși de la MNAR. Nu uităm însă de misiunea instituţiei noastre de a contribui la educarea publicului şi redeschidem pentru copii porţile atelierului Pasărea ascunsă-n piatră”, transmite Cristina Verona Tobi, managerul interimar al MNAR.

În România se păstrează un număr relativ restrâns de opere din creația brâncușiană, colecția Muzeului Național de Artă al României fiind cea mai mare din țară. Această colecție, formată în special din opere timpurii, oferă o imagine de ansamblu asupra felului în care artistul face trecerea de la formele clasicizante specifice perioadei de început spre o esențializare a formei sculpturale. Seria de sculpturi cap de copil, începând cu lucrarea prezentată la Salonul Oficial de la Paris în 1906 și terminând cu Prometeu, ilustrează parcursul epurării formei de detaliu inutil, fără a ajunge însă la o geometrizare abstractă, ci la o esență a formei. Rugăciunea marchează începutul perioadei de tranziție spre reprezentarea unei esențe simbolice. Parcursul cronologic al colecției se încheie cu elemente ce amintesc de singurul ansamblu monumental realizat de artist, cel de la Târgu Jiu. În mod excepțional, colecția este încununată de o operă de artă grafică, Nud feminin, însă ne prezintă și lucrarea basorelief care îl înfățișează pe dr. Carol Davila.

 

30
/05
/23

Cele 10 documentare din programul primei ediții LYNX Festival sunt deja sold-out, cu două zile înainte de începerea evenimentului. În perioada 1 – 5 iunie, la Brașov, pasionații de film și natură se vor putea delecta cu un program complex și complet de proiecții, vernisaje și expoziții de fotografie, activități în natură, masterclass-uri cu invitați internaționali, întâlniri cu artiști locali și reprezentanți ai ONG-urilor de mediu și alte evenimente-surpriză.

30
/05
/23

Muzeul Național de Artă al României este gazda unui nou eveniment „Întâlnire la muzeu”, marți 30 mai 2023, de la ora 18:00, în Sala Auditorium, strada Știrbei Vodă nr. 1. Invitații lui Călin Stegerean sunt Bernard Blistène și Ami Barak, personalități de prestigiu ale artei contemporane.

19
/05
/23

Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC București anunță noul sezon expozițional care va fi inaugurat joi, 25 mai 2023. Cu o puternică prezență internațională (în trei dintre cele șapte spații expoziționale, precum și în cadrul noului program de mediere culturală, MNAC International Academy), inaugurând totodată cooperarea strategică cu Timişoara Art Encounters.

17
/05
/23

Rareș Beșliu anunță lansarea proiectului „La NORD de cuvinte”, primul demers al unui fotograf român de a documenta artistic natura și viața sălbatică de lângă Polul Nord. Proiectul fotografic este unul pe termen lung și cuprinde mai multe expediții începând cu luna iulie a acestui an, în regiunile arctice Groenlanda, Svalbard și Arhipelagul Arctic Canadian.

16
/05
/23

Proiecții ale unora din cele mai apreciate documentare despre natură, expoziții de fotografie, activități pentru copii, ateliere de film documentar și fotografie, invitați speciali internaționali și întâlniri cu artiști locali sunt surprizele promise de organizatori pentru prima ediție LYNX Festival, primul festival din România dedicat exclusiv filmului documentar și fotografiei de natură.