MNAR îl aniversează pe Constantin Brâncuși printr-un proiect inedit
https://www.ziarulmetropolis.ro/mnar-il-aniverseaza-pe-constantin-brancusi-printr-un-proiect-inedit-inspirat-de-dragostea-sculptorului-pentru-muzica-romaneasca/

Muzeul Naţional de Artă al României şi Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română” vă oferă vineri, 19 februarie,  „Concertul extraordinar aniversar 145 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi”, eveniment inspirat de dragostea sculptorului pentru muzica românească şi realizat cu implicarea Ministerului Culturii.  

Un articol de Liliana Matei|18 februarie 2021

Orchestra Română de Tineret, dirijată de maestrul Cristian Măndeal, le va avea ca soliste pe Monica Bejenaru – voce şi Simina Croitoru – vioară. Programul muzical va cuprinde două suite folclorice în aranjamentul lui Mihai Gherghelaș, solistă Monica Bejenaru – voce, ce cuprinde prelucrări ale unor piese celebre din folclorul românesc din Oltenia, Banat, Crișana, Transilvania, Moldova, Maramureş, Dobrogea şi Muntenia,  patru piese instrumentale în aranjamentul lui Eduard Boboia, solistă Simina Croitoru la vioară – Ciocârlia în aranjamentul lui Ioan Dobrinescu şi Dans maramureşean de Sabin Păutza, apoi Hora staccato şi Hora mărțişorului de Grigoraș Dinicu şi în final Suita folclorică nr. 3 în aranjamentul aceluiaşi Mihai Gherghelaș, solistă Monica Bejenaru – voce, ce va cuprinde din repertoriul Mariei Tănase piesele Aseară vântul bătea, Cine iubeşte şi lasă, Până când nu te iubeam, Mi-am pus busuioc în păr, Bun îi vinul ghiurghiuliu, Mărie şi Mărioară.

Concertul va fi difuzat pe 19 februarie la Radio România Muzical de la ora 15.30, de la ora  21.00, la TVR3, iar la TVR1 pe 20 februarie, de la ora 14:30, dar şi pe canalele online ale organizatorilor. Coproducători: TVR și Radio România, Producător TV: Valentina Băințan.

Tot în spirit aniversar, vineri și sâmbătă, 19 și 20 februarie a.c., MNAR organizează două programe gratuite pentru copii. Atelierul  Pasărea ascunsă-n piatră este o experienţă creativă inedită, sub îndrumarea educatorilor muzeali ai secției Educație, Comunciare și Proiecte culturale MNAR, unde copiii vor avea ocazia să intre în contact cu viziunea sculptorului, pentru a descoperi materialele preferate: piatră, broz și lemn.

„Ne dorim ca românii să cunoască operele sculptorului Constantin Brâncuși, dar și latura umană a artistului care a iubit atât de mult viaţa. Această invitaţie de a-l redescoperi pe Brâncuşi, prin provocarea formelor și a muzicii, este cea mai frumoasă propunere de colaborare pe care am primit-o din partea managerului Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română, Marin Cazacu. Am onorat invitaţia de a găzdui artiştii în Sufrageria Regală, iar concertul cuprinde un frumos program muzical, ilustrat cu imagini din sala Brâncuşi din Galeria de Artă Românească Modernă. Cu această ocazie, arătăm simplitatea gesturilor și fascinația pentru lumea naturală. Totodată, invităm publicul să revadă sala Constantin Brâncuși de la MNAR. Nu uităm însă de misiunea instituţiei noastre de a contribui la educarea publicului şi redeschidem pentru copii porţile atelierului Pasărea ascunsă-n piatră”, transmite Cristina Verona Tobi, managerul interimar al MNAR.

În România se păstrează un număr relativ restrâns de opere din creația brâncușiană, colecția Muzeului Național de Artă al României fiind cea mai mare din țară. Această colecție, formată în special din opere timpurii, oferă o imagine de ansamblu asupra felului în care artistul face trecerea de la formele clasicizante specifice perioadei de început spre o esențializare a formei sculpturale. Seria de sculpturi cap de copil, începând cu lucrarea prezentată la Salonul Oficial de la Paris în 1906 și terminând cu Prometeu, ilustrează parcursul epurării formei de detaliu inutil, fără a ajunge însă la o geometrizare abstractă, ci la o esență a formei. Rugăciunea marchează începutul perioadei de tranziție spre reprezentarea unei esențe simbolice. Parcursul cronologic al colecției se încheie cu elemente ce amintesc de singurul ansamblu monumental realizat de artist, cel de la Târgu Jiu. În mod excepțional, colecția este încununată de o operă de artă grafică, Nud feminin, însă ne prezintă și lucrarea basorelief care îl înfățișează pe dr. Carol Davila.

 

28
/05
/18

Strada Mătăsari este cunoscută în capitală ca fiind strada unde prostituatele ieșeau „la lucru” pe înserat. Ideea festivalului Femei pe Mătăsari, fondat de Iulian Văcărean, a fost să facă această stradă cunoscută pentru lucruri mult mai pozitive, să invite femei și bărbați, organizații, să-și prezinte ideile și să le dea oamenilor ceva creativ în schimbul unei imagini de „strada unde totul este pierdut”.

25
/05
/18

Artistul român Hamid-Nicola Katrib își va împărtăși una dintre viziunile sale asupra artei moderne într-un cadru urban, părăsit și uitat de timp, care va anima locația într-o viziune suprarealistă plină de emoții. Amprenta artistului, atent conturată în Big Bang - vernisajul pe care îl pregătește pentru data de 7 iunie 2018, se va reflecta în 11 tablouri suprarealiste pictate de acesta în ulei, însă vedeta serii va fi instalația denumită „The End”.

24
/05
/18

Pe durata Festivalului Internaţional de Film Transilvania (25 mai - 3 iunie), Ziarul Metropolis vă va ține la curent cu cele mai importante evenimente de la Cluj.

22
/05
/18

Între 20 și 29 aprilie, la hub-ul cultural POINT a avut loc NOVA, festival de noi tehnologii în artele performative. La invitația POINT, peste 30 de creatori și artiști români și internaționali au ținut workshopuri, conferințe, performance-uri.

18
/05
/18

Se împlinesc, astăzi, 630 de ani de la sfinţirea Mănăstirii Cozia, construită pe vremea lui Mircea cel Bătrân, la îndemnul Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana, duhovnic al lui Mircea „întru cele Dumnezeieşti”. La Mănăstirea Cozia a luat fiinţă prima şcoală de copişti şi caligrafi din Ţara Românească şi tot acolo a trăit şi primul imnograf român, Filotei, mare logofăt al Țării Românești.

17
/05
/18

Joi, 17 iunie, în ziua Înălțării Domnului, România va sărbători și Ziua Eroilor. Cu această ocazie, vor fi organizate 172 de evenimente-sincron în diferite comunități (sate, comune, orașe, consilii județene, școli, licee, muzee, biblioteci, universități, asociații culturale și sociale, teatre, mănăstiri) din România și din Republica Moldova, având ca scop omagierea eroilor veterani și a foștilor deținuți politici, care au contribuit prin sacrificiul lor la crearea și menținerea României pentru noi, cei de astăzi, și pentru generațiile următoare.

16
/05
/18

În seara de 19 mai, cu ocazia celei de-a 14-a ediţii a evenimentului "Noaptea Muzeelor", publicul din întreaga ţară va avea posibilitatea de a vizita aproximativ 180 de muzee şi de a beneficia de pe urma unor activităţi culturale şi curatoriale propuse de peste 40 de prieteni ai muzeelor.

15
/05
/18

One Night Gallery, cea mai inovatoare galerie de artă vizuală din România, se extinde pentru cea de-a cincea ediție cu o expoziție intinerantă în care arta vine mai aproape de spectatori, într-o experienţă multisenzorială care foloseşte realitatea virtuală, realitatea augmentată și videomappingul. Pe data de 19 mai, Samsung aduce One Night Gallery la Teatrul Odeon, iar lucrările artistei Raluca Băraru vor transforma spațiul din Calea Victoriei 40, pentru o noapte, într-o scenă care se va remarca printr-un ludic noir, specific personajelor create de ea.

12
/05
/18

Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Colecțiilor de Artă în colaborare cu Federaţia Română a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor UNESCO vă invită la vernisajul expoziției „Pictori comentaţi de Petre Oprea”, deschisă în perioadă 15 mai – 13 iunie la Muzeul Colecțiilor de Artă.

11
/05
/18

"După ce am fotografiat timp de doi ani distrugerea arhitecturală din epoca Ceaușescu, am decis să relatez fotografic viața de zi cu zi a oamenilor.", spunea, în urmă cu 5 ani, într-un reportaj BBC Andrei Pandele, fotograful (şi arhitectul) care a surprins, începând din 1970, România în vremea opresiunii comuniste.

08
/05
/18

Se împlinesc, astăzi, 115 ani de la moartea unuia dintre cei mai talentaţi, influenţi şi interesanţi artişti ai secolului al XIX-lea. În primăvara anului 2015, tabloul său “Nafea Faa Ipoipo?" ("Când te vei căsători?"), realizat în anul 1892, devenea cea mai scumpă operă de artă din istorie, după ce era achiziționat pentru suma de 300 de milioane de dolari. Recordul lui Gauguin a rezistat doar un an și jumătate, până în noiembrie 2017, când “Salvator Mundi”, pictura atribuită lui Leonardo da Vinci, era cumpărată cu 450,3 milioane de dolari.