MNAR prezintă expoziția „Pictori comentaţi de Petre Oprea”
https://www.ziarulmetropolis.ro/mnar-prezinta-expozitia-pictori-comentati-de-petre-oprea/

Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Colecţiilor de Artă în colaborare cu Federaţia Română a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor UNESCO vă invită la vernisajul expoziţiei „Pictori comentaţi de Petre Oprea”, deschisă în perioadă 15 mai – 13 iunie la Muzeul Colecţiilor de Artă.

Un articol de Liliana Matei|12 mai 2018

Expoziția se înscrie în suita de manifestări dedicate împlinirii a 40 de ani de la înființarea Muzeului Colecțiilor de Artă ca secție a MNAR. Ea omagiază rolul istoricului și criticului de artă Petre Oprea (1928 – 2011) în susținerea și dezvoltarea instituției dar și a colecționismului autohton.

Cunoscut pentru preocupările sale privind valorificarea colecțiilor particulare (volumul Colecţionari de artă bucureşteni apăruse deja în 1976), Petre Oprea era desemnat în iulie 1978 să conducă Muzeul Colecţiilor de Artă. În această calitate consemnează în Jurnalul anilor 1976-1980 diferite elemente anecdotice legate de zilele premergătoare deschiderii muzeului pentru public în urmă cu 40 de ani. În monografii, studii, articole, memorii despre un număr impresionant de mare de artişti, Petre Oprea surprinde detalii trecute adesea cu vederea de alți autori, scrierile sale constituind astăzi o prețioasă sursă de informații ce contribuie la cunoașterea unui fenomen pe care-l numea uneori „Şcoala de pictură de la Bucureşti”.

Printre lucrările din colecții particulare prezentate cu acest prilej se numără Pădure la Cassis de Lucian Grigorescu, Femeie în rochie neagră de Theodor Pallady, Pescari în barcă de Nicolae Dărăscu, Femeie citind de Alexandru Ciucurencu, Natură statică cu floare de Francisc Șirato și Interior de Gheorghe Petrașcu.

Muzeul Colecțiilor de Artă

Calea Victoriei 111

15 mai – 13 iunie 2018

Program de vizitare: sâmbătă – miercuri, 10.00-18.00

Prețul biletului de acces: 10 lei

Gratuit: prima miercuri din fiecare lună

Foto: MNAR / Interior de Gheorghe Petrașcu

19
/05
/21

Vineri, 21 mai, începe la București cea de-a doua ediție a Walk & Shoot Fest. Ateliere foto ce au ca temă centrală scena, discuții online despre fotografie și provocările din domeniu, o expoziție despre diversitate pe scena artelor performative, precum și un concept store cu printuri de autor semnate de artiştii colaboratori ai programului Walk & Shoot, se regăsesc în programul festivalului, care se va încheia pe 30 mai.

18
/05
/21

După mai mult de un an de introspecție și de distanțare socială, timpul petrecut cu noi, în spațiile care au devenit din confortabile limitative, a căpătat complet alte semnificații. Momentele dragi din trecut le-am păstrat departe de estompare iar perioadele de solitudine impusă a făcut zilele, săptămânile și lunile să se comprime. Nu știm când și cum au trecut ultimele 15 luni așa că amintirile ne sunt mai apropiate ca niciodată.

09
/05
/21

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

28
/04
/21

Joi, 6 mai 2021, între orele 16:00 și 20:00 are loc la Galeria Senat, str. Băiculești nr. 29, Sector 1, București, la Combinatul Fondului Plastic, deschiderea expoziției Depozitul 12, prima din seria Politici ale non-acțiunii.

20
/04
/21

Numeroase lucrări în diverse tehnici, realizate în ultimul deceniu de Maia Ștefana Oprea, una dintre cele mai cunoscute și apreciate artiste contemporane din România, se regăsesc începând din 20 aprilie 2021 în expoziţia VR (virtual reality) „On the Naturalness of Things“ / „Despre naturalețea lucrurilor“, curator Ana Sultana Cipariu, „vernisată“ virtual pe platforma Theopen-art.com, fiind cea de-a noua expoziţie în „realitate virtuală“ găzduită aici, alături şi de reconstrucţia virtuală a atelierului marii pictoriţe Valentina Rusu Ciobanu.

20
/04
/21

Expoziția Shaping Design. Together. va avea loc în perioada 5-13 iunie 2021, în cadrul Romanian Design Week, la Muzeul Național de Artă al României.

16
/04
/21

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] este un proiect de recuperare a producției culturale queer din ultimii 20 de ani, care se axează pe trei direcții: arte vizuale, arte performative și literatură. TRIUMF AMIRIA este un efort de diseminare extinsă a culturii queer locale, care își propune în același timp să identifice mai multe direcții pentru viitorul producției culturale queer.