MNAR prezintă „Invenit / sculpsit. Gravura italiană din secolele XV-XVI”
https://www.ziarulmetropolis.ro/mnar-prezinta-invenit-sculpsit-gravura-italiana-din-secolele-xv-xvi/

Muzeul Naţional de Artă al României anunţă deschiderea expoziţiei „Invenit / sculpsit. Gravura italiană din secolele XV-XVI” miercuri, 18 aprilie.

Un articol de Liliana Matei|19 aprilie 2018

Printre autorii celor 44 de stampe expuse se numără artiști faimoși, precum Andrea Mantegna, Marcantonio Raimondi, Giorgio Ghisi, Agostino Veneziano sau Lodovico Carracci. Majoritatea gravurilor expuse provin din colecția Dr. Ion Cantacuzino, donată inițial Muzeului Toma Stelian și transferată ulterior Muzeului de Artă. Expoziția rămâne deschisă până pe 24 iunie.

Lucrările oferă o imagine de ansamblu elocventă asupra mijloacelor și posibilităților tehnice ale gravurii din Renașterea italiană, tematizând în același timp relația dintre imaginea gravată și sursa ei – așa numitul „modello”. Acesta poate fi un desen, un tablou, o frescă sau chiar o altă gravură. Titlul expoziției „Invenit / sculpsit” sugerează raportul dintre prototip și imaginea gravată: cei doi termeni se referă la creația artistică propriu-zisă („invenit”), respectiv la realizarea tehnică prin incizare („sculpsit”). Ei surprind specificitatea gravurii ca specie a „artelor desenului”, fiind frecvent incizați în câmpul imaginii.

Expoziția este prilejuită de publicarea catalogului complet al gravurilor italiene din secolele XV-XVI aflate în patrimoniul MNAR, având drept autor pe Dana Crișan (cu colaborarea dlui Radu Bercea).

***

Dr. Ion Cantacuzino (1863 – 1934), medic specializat în microbiologie, întemeietorul şcolii naţionale de imunologie şi medicină experimentală, a fost un erudit cunoscător al stampelor. A făcut primele achiziții de pe piața de artă stampe în perioada studiilor la Paris, colecția sa reunind în final peste 12.000 de piese, în cea mai mare parte gravuri, dar şi cărţi ilustrate şi desene ilustrative pentru istoria gravurii europene.

***

Patru vizite ghidate susținute de Cosmin Ungureanu, curator, vor ritma expoziția „Invenit / sculpsit. Gravura italiană din secolele XV-XVI” (accesul pe baza biletului de intrare):

  • Joi, 10 mai, orele 16:00

  • Sâmbătă 26 mai, orele 11:00

  • Joi 7 iunie, orele 16:00

  • Sâmbătă 23 iunie, orele 11:00

Curatori: Cosmin Ungureanu, Dana Crișan

Galeria de Artă Europeană, etaj I (expoziții temporare)

Program de vizitare: miercuri-duminică, 10.00-18.00

Prețul biletului de acces: 10 lei

Gratuit: prima miercuri din fiecare lună

Catalog: Dana Crișan, cu colaborarea dlui Radu Bercea – Gravura italiană din secolele XV-XVI & Școala de la Fontainebleau, MNAR, 2016

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.