MNLR a primit Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”
https://www.ziarulmetropolis.ro/mnlr-a-primit-medalia-aniversara-centenarul-marii-uniri/

MNLR a primit miercuri, 25 martie 2020, Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării identităţii naţionale şi a răspândirii valorilor culturale româneşti, pentru dăruirea cu care s-a implicat în organizarea de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri.

Un articol de Liliana Matei|28 martie 2020

Medalia Aniversară a fost conferită de Președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, Muzeului Național al Literaturii Române și altor instituții de cultură din România, Republica Moldova și Germania.

În 2018, MNLR s-a remarcat prin organizarea mai multor evenimente de impact destinate Centenarului Marii Uniri, dintre care amintim: Festivalul Capitalelor Națiunilor Centenare (proiect derulat în perioada 10 – 17 septembrie 2018, cu sprijinul Primăriei Capitalei în parteneriat cu Teatrul de Comedie și Teatrul Dramaturgilor Români, cu participarea reprezentanților din alte nouă țări europene care au sărbătorit Centenarul, în 2018: Austria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Moldova, Slovacia și Ungaria); o ediție specială a Festivalului Internațional de Poezie București, proiect în cadrul căruia a fost prezentat și Polifonic 100, spectacol multimedia cu zece poeți români contemporani de diverse origini etnice, ale căror creații au fost reimaginate vizual de artista Raluca Popa: Michael Astner, Andrei Dósa, Robert G.E lekes, Matei Hutopila, Henriette Kemenes, Claudiu Komartin, Mihók Tamás, Aleksandar Stoicovici, Livia Ștefan și Victor Țvetov, curatoriat de Simona Nastac; Conferințele Centenarului, susținute de numeroși academicieni precum Eugen Simion, Răzvan Teodorescu, Viorel Barbu, Victor Voicu, Maya Simionescu, sau oameni de cultură din diverse domenii: Pavel Șușară, Silviu Angelescu, Augustin Ioan, Mircea Deaca, Gabriel Badea-Păun, Ioan Opriș, Adrian Majuru ș.a.; lansarea volumului bibliofil „Războiul cel mare 1914-1918. Calvarul prizonierilor români în Alsacia și Lorena”; expoziția „Scriitori români în Primul Război Mondial”, organizată la Academia Bulgară de Științe (ABS), cu sprijinul Institutului pentru Literatură din Sofia; expoziţia „Manuscrisele scriitorilor în Arhivele Securităţii”, în colaborare cu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS); expoziția de fotografie și conferința Marea Unire de la 1918, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltarea Obiectivelor Culturale; expoziția foto-documentară „Unirea Basarabiei cu România – primul pas spre întregirea țării (Chișinău, Republica Moldova)”; ceremonia de lansare a emisiunii de mărci poștale „Vladimir Ghika, 5 ani de la beatificare”, în colaborare cu Romfilatelia și Arhiepiscopia Romano-Catolică de București; proiectul „Filmul și Literatura cu tema Marii Uniri”; prezentări pe site-ul oficial, pe tot parcursul anului, a unor materiale documentare dedicate Centenarului Marii Uniri; editarea de cărți precum: „Tratatele de pace ale României 1919-1920”, Gheorghe Sbârnă, Ioan Opriș – România în anii Marii Uniri 1918, Dan Gulea, Citind Marele Război. Antologia scriitorilor căzuți ș.a.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Teatrul Național „I.L. Caragiale” București își începe anul în Sala Mare, cu „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, această ars poetica și demonstrație practică a teatrului epic, acest punct de cotitură teatral, tablă de șah cu toți pionii murdari, busolă morală fără ac, și matrioșkă a răului.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

22
/01
/24

Un spectacol-coupé, cu o durată de două ore, vă aşteaptă în penultima zi a lunii la Sala Media a TNB, ca să ne amintim de cel mai mare dramaturg al românilor, Ion Luca Caragiale, născut pe 30 ianuarie 1852: Caragiale altfel & Moftul român.