Mokol – pisica ochelaristă
https://www.ziarulmetropolis.ro/mokol-pisica-ochelarista/

Centrul Ceh continuă proiecţiile Fiction Tuesdays, un nou program de proiecţii de film. Marţea aceasta, 13 martie, de la ora 20:00, va fi proiectat filmul fantastic When the Cat Comes, în regia lui Vojtech Jasny.

Un articol de Petre Ivan|9 martie 2018

Fiction Tuesdays, ediţia de primăvară, aduce 6 filme de ficţiune cehoslovace, aparţinând Noului Val, însă mai puţin cunoscute publicului de aici. Cu toate acestea, filmele sunt emblematice pentru cinematografia cehoslovacă, fiind selectate pentru a se încadra în tema fantasticului şi science fiction-ului, unele având şi un substrat comic.

Primele două filme, Ferat Vampire şi Ikarie XB 1, au fost primite cu căldură de publicul fidel al Centrului Ceh, dar şi de cei pasionaţi de astfel de filme.

„When the Cat Comes” este o poveste fantastică cu tente psihedelice despre comportamentul uman, transpusă în așa fel încât filmul transcende vârsta copilăriei și devine unul adecvat oricărei etape a vieții. Filmul a câștigat în 1963 premiul special al juriului în cadrul festivalului de la Cannes și în 1964 o mențiune specială în cadrul festivalului de film din Thessaloniki.

Bătrânul Oliva obișnuiește să le nareze copiiilor tot felul de povestiri, plantând cu fiecare ocazie sămânța fantasticului în mințile acestora. Într-o zi, le povesteşte despre tinerețea sa și perioada în care era marinar și naufragiază pe o insulă unde o întâlnește pe frumoasa Diana și pisica magică a acesteia, care poartă întotdeauna ochelari de soare.

Atunci când cineva îi dă ochelarii jos, pisica ilustrează adevăratele simțiri și personalitatea autentică a oamenilor din jur: roșu pentru îndrăgostiți, mov pentru ipocriți, galben pentru lași, gri pentru cei nedrepți, ș.a.m.d.

Totul se schimbă atunci când în oraș sosește un circ ambulant misterios, condus de un magician și frumoasa lui asistentă, Cassandra și pisica acesteia, Mokol.Elementul fantastic este dat de aceeași schimbare a felului în care oamenii sunt văzuți, în cât mai multe nuanțe, atunci când Mokol nu poartă ochelari.

Un film în care comportamentul uman este văzut prin ochii unui observator străin – Mokol – o pisică care nu poate să îi vadă pe locuitori decât așa cum sunt ei de fapt, relevându-le personalitatea autentică prin diferite culori și nuanțe care devin reprezentative pentru firea și trăirile fiecăruia în parte.

Astfel, pisica devine un simbol al adevărului și al francheții, în special pentru copiii care ajung să o îndrăgească, dar oare ce se întâmplă cu cei pe care nu îi scaldă în culori atât de calde?

Cum filmul este potrivit pentru toate vârstele, copiii sunt bineveniţi la această proiecţie, la Centrul Ceh (str. Ion Ghica, nr 11, Bucureşti), pe 13 martie, de la ora 20:00. Uşile se deschid la ora 19:30 şi veţi fi întâmpinaţi cu ceai cald şi entuziasm. Intrarea este liberă, iar subtitrarea este în limba engleză.

Foto: Mokol pisica ochelaristă – facebook

31
/05
/22

Vara începe cu o veste bună – sau, mai degrabă, două! Centrul Ceh vă invită din nou la proiecții de film pe strada Ion Ghica 11. Documentary Mondays și Fiction Tuesdays reîncep pe 6 și 7 iunie, după ce timp de 2 ani s-au desfășurat în format online. Iubitorii de filme cehe și de documentare pot vizita din nou unul dintre cele mai îndrăgite institute culturale din București, unde sunt așteptați cu bere cehă și o atmosferă prietenoasă.

25
/05
/22

La doar un an de la redeschiderea cinematografelor din țară (post pandemie), lanțul de cinematografe Cineplexx face anunțul primei investiții importante: First Class Cinema – serviciul premium de la Cineplexx Băneasa. Deschisă publicului cinefil din 25 mai, locația VIP reprezintă o reconfirmare a angajamentului pe care compania și l-a luat pentru dezvoltarea industriei naționale și menținerea experienței de cinema în topul preferințelor românilor.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.