Mokol – pisica ochelaristă
https://www.ziarulmetropolis.ro/mokol-pisica-ochelarista/

Centrul Ceh continuă proiecţiile Fiction Tuesdays, un nou program de proiecţii de film. Marţea aceasta, 13 martie, de la ora 20:00, va fi proiectat filmul fantastic When the Cat Comes, în regia lui Vojtech Jasny.

Un articol de Petre Ivan|9 martie 2018

Fiction Tuesdays, ediţia de primăvară, aduce 6 filme de ficţiune cehoslovace, aparţinând Noului Val, însă mai puţin cunoscute publicului de aici. Cu toate acestea, filmele sunt emblematice pentru cinematografia cehoslovacă, fiind selectate pentru a se încadra în tema fantasticului şi science fiction-ului, unele având şi un substrat comic.

Primele două filme, Ferat Vampire şi Ikarie XB 1, au fost primite cu căldură de publicul fidel al Centrului Ceh, dar şi de cei pasionaţi de astfel de filme.

„When the Cat Comes” este o poveste fantastică cu tente psihedelice despre comportamentul uman, transpusă în așa fel încât filmul transcende vârsta copilăriei și devine unul adecvat oricărei etape a vieții. Filmul a câștigat în 1963 premiul special al juriului în cadrul festivalului de la Cannes și în 1964 o mențiune specială în cadrul festivalului de film din Thessaloniki.

Bătrânul Oliva obișnuiește să le nareze copiiilor tot felul de povestiri, plantând cu fiecare ocazie sămânța fantasticului în mințile acestora. Într-o zi, le povesteşte despre tinerețea sa și perioada în care era marinar și naufragiază pe o insulă unde o întâlnește pe frumoasa Diana și pisica magică a acesteia, care poartă întotdeauna ochelari de soare.

Atunci când cineva îi dă ochelarii jos, pisica ilustrează adevăratele simțiri și personalitatea autentică a oamenilor din jur: roșu pentru îndrăgostiți, mov pentru ipocriți, galben pentru lași, gri pentru cei nedrepți, ș.a.m.d.

Totul se schimbă atunci când în oraș sosește un circ ambulant misterios, condus de un magician și frumoasa lui asistentă, Cassandra și pisica acesteia, Mokol.Elementul fantastic este dat de aceeași schimbare a felului în care oamenii sunt văzuți, în cât mai multe nuanțe, atunci când Mokol nu poartă ochelari.

Un film în care comportamentul uman este văzut prin ochii unui observator străin – Mokol – o pisică care nu poate să îi vadă pe locuitori decât așa cum sunt ei de fapt, relevându-le personalitatea autentică prin diferite culori și nuanțe care devin reprezentative pentru firea și trăirile fiecăruia în parte.

Astfel, pisica devine un simbol al adevărului și al francheții, în special pentru copiii care ajung să o îndrăgească, dar oare ce se întâmplă cu cei pe care nu îi scaldă în culori atât de calde?

Cum filmul este potrivit pentru toate vârstele, copiii sunt bineveniţi la această proiecţie, la Centrul Ceh (str. Ion Ghica, nr 11, Bucureşti), pe 13 martie, de la ora 20:00. Uşile se deschid la ora 19:30 şi veţi fi întâmpinaţi cu ceai cald şi entuziasm. Intrarea este liberă, iar subtitrarea este în limba engleză.

Foto: Mokol pisica ochelaristă – facebook

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.