Moldox – cei mai fantastici copii din Basarabia
https://www.ziarulmetropolis.ro/moldox-cei-mai-fantastici-copii-din-basarabia/

Acum nouă ani Anca Păunescu – curatoarea ultimului One World România care a ieşit genial – m-a sunat de la Berlin.

Un articol de Vasile Ernu|31 mai 2023

Zice: începem un proiect tare la tine la Cahul în Basarabia – Moldox: film documentar, teme sociale – cum îți place ție.

– Aoleu, nu am mai fost pe acolo de 30 de ani…

Nu mai țin minte cum m-am împrietenit cu Anca: ea mă citea și m-a contactat – genul de inteligență, gândire și relație de viață cum îmi place mie: ne-am înțeles de minune.

Zice: e un tip de pe la tine din Cahul dar stă pe la Praga, Berlin, Tesalonic. Max îi zice – generație mai tânără: vrea să faceți ceva util ”acasă” – de unde ați plecat.

Da, sunt de pe la Cahul dar am plecat prin 87 de aici: atunci cafeneaua Escobar se numea Skazka/Poveste. Ceva util pentru educație, social, tineri ”acasă” – oricând.

Facem un videocol – un tip vorbea în ceva limbă stranie cu altul în altă limbă stranie.

– Ce e aia, întreb eu nedumerit? Ei, în timpul liber predau ebraică unor greci.

Un copil din Cahul predă ebraică unor greci în timp ce cu ceilalți folosea limbile astea ”banale” de le știe toată lumea: engleză, rusă, franceză, germană, spaniolă, italiană etc. Le știe pe toate.

Max – regizor-scenarist de meserie – m-a dat gata: eu fiind un antitalent lingvistic.

Max Cârlan e din altă generație – cumva copiii noștri. Născut aici într-o familie tipică basarabeană de Bugeac – tata moldo-român cu aspirații unioniste iar mama găgăuză (turci creștinați) din zonă bulgărească: care gătește divin și seara cântă la focul din curtea Casei Moldox cu prietenele ei de prin Bolgrad (actual Ucraina) niște cântece bulgărești, găgăuești, rusești și ucrainene de te frâng. Și se vorbește într-o mixtură lingvistică de râde Ceburașka de pe pervaz – înțelege și el. Teza mea e că bulgăroaicele se bat cu găgăuzoaicele pentru cele mai bune bucătărese din Bugeac – concurența e dură.

Veniți odată la Moldox și gata – nu mai plecați.

Și s-a început o aventură de 8 ani: cel mai tare proiect la care am lucrat eu în ultimii zece ani. Și am lucrat la multe.

Dacă inițial m-am aventurat de curiozitate și nostalgie față de locul de baștină – după m-am îndrăgostit de Moldox și mai ales de acești copii minunați.

Moldox e cumva echivalentul lui One World România dar undeva la marginea Bugeacului – romantica orășelului mic de pe malul Prutului care se varsă în Dunăre unde totul miroase a must toamna.

Moldox mai are și o componentă educațională puternică: 4 ateliere Moldox Lab unde vin elevi și studenți și învață de la specialiști de top din toată lumea să filmeze, să monteze, să facă documentare etc. Totul gratuit, asigurat. Plus multe filme de văzut, plus discuții – dezbateri publice – plus seri de muzică.

Pe parcursul a 8 ani am cunoscut sute și sute de tineri din Basarabia și zeci și zeci de specialiști din diverse domenii ale filmului documentar de pe toată planeta.

În cele 10 zile cât stai acolo, Cahul e un soi de mic Berlin – ai copii din toate colțurile Basarabiei și regizori, documentariști și alți specialiști din toată lumea.

Cum ar zice poetul: Când noi ne-am născut în mărețul Cahul – iar el într-un fund de Berlin! Cam așa e la Moldox.

Eu sunt mai privilegiat: muncesc la concept, la texte și țin dezbaterile – am în rest timp să văd filme, să ascult, să discut, să umblu, să observ. Max cu echipa duce greul.

Avantajul și dezavantajul e că sunt cel mai în vârstă din echipă. Mă mai susține Nora Agapi – regizoarea noastră dragă care e cumva din generația mea și Arcadie – omul care rezolvă tot – și el din generația mea – și Natalia vecina mea dar ceva mai tânără.

În rest echipa este foarte tânără – și extraordinari. Acești copii cu care am lucrat 8 ani – au fost multe echipe – mi-au schimbat radical perspectiva asupra celor ce vin din spate. O perspectivă optimistă. Păcat că mulți pleacă. Dar în fiecare an e o fericire să lucrezi cu ei.

Anul acesta vor fi ca de obicei – 4 ateliere (vă puteți înscrie – gratuite), 20 de filme produse și co-produse de țări precum România, Spania, Austria, Grecia, Suedia, Ucraina, Franța, Belarus, SUA și Germania; 5 dezbateri publice și câteva concerte super.

După 8 ani de Moldox aș putea scrie o carte de aventuri – numai cele de la sanatoriul Nufărul Alb câte fac?

Am uitat să spun: au un primar tânăr și fără partid bate tot la alegeri – foarte iubit și apreciat de locuitori. Și au de ce. Și încă ceva special: mai toate satele de pe malul Prutului au primărițe la conducere – foarte bune la organizat: la Văleni primărița vă bate și toba dacă trebuie (de acolo e Bunica bate toba). Toți știu să danseze hora de la 7 ani: în fiecare duminică de când e lumea pe aici se dansează hora în centrul Cahulului.

Nici nu știu ce să mai spun. Anul acesta tema generală e Libertatea, iar vizualul e făcut de talentatul Maks Graur. Avem tare mulți invitați din RM, RO și alte 7-9 țări.

În rest?

Nu e nimic mai frumos și plăcut decât să lucrezi cu acești tineri fantastici: cât mă vor mai accepta și nu mă vor trimite la sanatoriul din vale – Nufărul Alb – să-mi termin cartea Părinți și copii.

Dar deocamdată – Toți la Cahul între 21-25 iunie 2023 – programul aici.

Foto: Mikhail Kalarashan



12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale: