Mondialul Metropolis în Poiana lui Iocan
https://www.ziarulmetropolis.ro/mondialul-metropolis-in-poiana-lui-iocan/

Era de cu seară la Manaus, în al doilea meci din Grupa Morţii. Gianluigi Buffon, accidentat, ieşise la marginea gazonului să asculte vuietul de tablă galvanizată al Arenei Amazônia, în timp ce, în vechiul centru al Bucureştilor, un cârd de gâsculiţe scurmau cu boticul într-o şaormă de vită. Cu de toate. Pe alocuri mirosea a mraniţă, a lambadă ieftină şi a boştină fiartă. Într-un colţ al terenului, dintre firele verzi de iarbă, mijea o idee înţepătoare în mintea netedă a lui Mario Balotelli.

Un articol de Pantacruel|15 iunie 2014

DUMITRU AL LUI NAE: Păzea că vine Cocoşilă, ia uite-l…

COCOŞILĂ: Băi, deştepţilor, ce v-am spus eu alaltăieri, bă?

Cocoşilă se apropie la limita ofsaidului de Ilie Moromete.

COCOŞILĂ: De ce nu răspunzi, bă? Ce ţi-am spus eu alaltăieri despre Costa Rica?

Moromete tace mâlc, cam ca Mircea Sandu în faţa contractului beton cu Victor Piţurcă.

COCOŞILĂ: Vezi că eşti prost? De asta nu răspunzi.

ILIE MOROMETE: De ce sunt, bă, eu prost?

COCOŞILĂ: Păi de aia că eşti prost! Nu ţi-am spus eu să mergi pe “1 pauză, 2 final” la Costa Rica? Te pricopseai! Scăpai, dracului, şi de foncire… Da’ prost ai fost, prost rămâi, n-am ce să-ţi fac. Dă şi tu o ţigară!

ILIE MOROMETE: N-am.

Un sătean cu căruţa gonind către Stanley Bet, agenţia Siliştea-Gumeşti, să depună câteva bileţele suprarealiste, în concordanţă cu simpatiile locale: V-aţi adunat bă? ‘raţi ai dracu’! Hai noroc!

Ilie Moromete deschide Ziarul Metropolis şi caută cronica meciului disputat după închiderea ediţiei online.

DUMITRU AL LUI NAE: Moromete, ia spune domnule, ce scrie acolo despre meciurile de ieri. Spune-ne şi nouă, să nu murim proşti!

ILIE MOROMETE: Bă, ia ascultaţi, bă, ce zice domnul Fănuş Neagu despre partida de aseară, Anglia – Italia…

“Era de cu seară la Manaus, în al doilea meci din Grupa Morţii. Gianluigi Buffon, accidentat, ieşise la marginea gazonului să asculte vuietul de tablă galvanizată al Arenei Amazônia, în timp ce, în vechiul centru al Bucureştilor, un cârd de gâsculiţe scurmau cu boticul într-o şaormă de vită. Cu de toate. Pe alocuri mirosea a mraniţă, a lambadă ieftină şi a boştină fiartă. Într-un colţ al terenului, dintre firele verzi de iarbă, mijea o idee înţepătoare în mintea netedă a lui Mario Balotelli.

Fanus Neagu

Fanus Neagu

Adulmecându-i izul înţepător şi dulce, mijlocaşul lui Lazio, Antonio Candreva, zâmbeşte cu subînţeles. În stânga lui, pe buza careului mic apăru din tufişurile englezeşti de gard viu, vulpoiul de abanos, cu creasta năpârlită. Se furişă sprinten printre două statui de ceară, cu toate pătrăţelele din dotare.

Câteva minute mai târziu, sângele Perfidului Albion, răpus dramatic, chiar în debutul competiţiei, goni spre inima reginei, într-o amărăciune dureroasă care avea să se risipească în toate fibrele trupului, tulburătoare.

Asta însă numai până la următoarea tăvăleală pe viaţă şi pe moarte a grupei, una care avea să limpezească duios socotelile şi aburii pasiunii, bucurându-ne sufletul şi chemându-ne, pe noi – privitorii din tată-n fiu, să ne aplecăm asupra turneului final cu luare aminte, ca după o noapte albă alături de petaforele ţipate şi hiperlativele prelungitate ale comentatorilor TVR.

Căci, vorba aia, ‘privitul şi comentatul mondialelor este ocupaţiunea principală la noi, ocupaţiunea manuală principală a românului nefiind totdeauna şi ocupaţiunea lui mintală’…”

DUMITRU AL LUI NAE: Hă, hă! Ia uitaţi-vă cum a rămas Moromete!

ŢUGURLAN: Ce e cu tine, bă, Moromete, ce nu mai ştii să citeşti?

Moromete lasă ziarul din mână şi îşi întoarce privirea asupra lui Cocoşilă. Era luminat la faţă de parcă tocmai ar fi descoperit celebrul dicton al lui Gary Lineker.

ILIE MOROMETE: Adică… ocupaţiunea ta mintală, Cocoşilă, e la alte prostii, nicidecum la Mondialul din Brazilia.

Cocoşilă, rumegând o clipă acuza adusă de consăteanul său, concluzionă: Eşti prost!

Mondialul Metropolis – trailer

Foto cu Mondialul Metropolis, Moromeţii şi Fănuş Neagu – wikipedia

17
/07
/18

“Unu-i meșter mondial / Kylian MBAPPE / A scos Franța la un dans / Pe Champs-Élysées...” (ultima strofă) / Ce-a fost mai greu, Mondialul rusesc, a trecut. Urmează o vară fierbinte cu seri lungi și șprițuri reci, în cinstea epigramistului Păstorel, cel care a inpsirat și această poezioară, de 14 strofe, în formă continuată.

13
/07
/18

N-au mai rămas multe ore până la meciul pentru medalia de bronz: Belgia – Anglia (astăzi, de la ora 17.00). Și dacă unor concetățeni din urbea sa Mondialul din Rusia li s-a părut unul lung și plictisitor, domnul Spirache funţionar la prefectură, personaj compus din familie, slujbă şi cumsecădenie, iubitor de Premier League și susținător pătimaș al echipei lui Harry Kane,  Trippier și Dele Alli, nu împărtășește pe deplin această impresie.

05
/07
/18

Când am început eu să bat mingea pe maidan, cel mai mare jucător al lumii era Pele. Până și televiziunea română a dat meciul lui de retragere, cel dintre NY Cosmos și Santos. Am învățat ce înseamnă să centrezi cu efect maxim, cu exteriorul, cu cele mai mici trei degețele ale piciorului, dintr-un filmuleț demonstrativ cu același Edson Arantes do Nascimento.

04
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Au muncit pe brânci / RADAMEL a suspinat / Și-au rămas doar cinci... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

03
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Suceau babaroase / LUKAKU a dat mai mare / Și-au rămas tot șase... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

02
/07
/18

Ca să nu-l mai fure somnu' și-n "optimile" din seara asta, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)