Mondialul Metropolis în Poiana lui Iocan
https://www.ziarulmetropolis.ro/mondialul-metropolis-in-poiana-lui-iocan/

Era de cu seară la Manaus, în al doilea meci din Grupa Morţii. Gianluigi Buffon, accidentat, ieşise la marginea gazonului să asculte vuietul de tablă galvanizată al Arenei Amazônia, în timp ce, în vechiul centru al Bucureştilor, un cârd de gâsculiţe scurmau cu boticul într-o şaormă de vită. Cu de toate. Pe alocuri mirosea a mraniţă, a lambadă ieftină şi a boştină fiartă. Într-un colţ al terenului, dintre firele verzi de iarbă, mijea o idee înţepătoare în mintea netedă a lui Mario Balotelli.

Un articol de Pantacruel|15 Iunie 2014

DUMITRU AL LUI NAE: Păzea că vine Cocoşilă, ia uite-l…

COCOŞILĂ: Băi, deştepţilor, ce v-am spus eu alaltăieri, bă?

Cocoşilă se apropie la limita ofsaidului de Ilie Moromete.

COCOŞILĂ: De ce nu răspunzi, bă? Ce ţi-am spus eu alaltăieri despre Costa Rica?

Moromete tace mâlc, cam ca Mircea Sandu în faţa contractului beton cu Victor Piţurcă.

COCOŞILĂ: Vezi că eşti prost? De asta nu răspunzi.

ILIE MOROMETE: De ce sunt, bă, eu prost?

COCOŞILĂ: Păi de aia că eşti prost! Nu ţi-am spus eu să mergi pe “1 pauză, 2 final” la Costa Rica? Te pricopseai! Scăpai, dracului, şi de foncire… Da’ prost ai fost, prost rămâi, n-am ce să-ţi fac. Dă şi tu o ţigară!

ILIE MOROMETE: N-am.

Un sătean cu căruţa gonind către Stanley Bet, agenţia Siliştea-Gumeşti, să depună câteva bileţele suprarealiste, în concordanţă cu simpatiile locale: V-aţi adunat bă? ‘raţi ai dracu’! Hai noroc!

Ilie Moromete deschide Ziarul Metropolis şi caută cronica meciului disputat după închiderea ediţiei online.

DUMITRU AL LUI NAE: Moromete, ia spune domnule, ce scrie acolo despre meciurile de ieri. Spune-ne şi nouă, să nu murim proşti!

ILIE MOROMETE: Bă, ia ascultaţi, bă, ce zice domnul Fănuş Neagu despre partida de aseară, Anglia – Italia…

“Era de cu seară la Manaus, în al doilea meci din Grupa Morţii. Gianluigi Buffon, accidentat, ieşise la marginea gazonului să asculte vuietul de tablă galvanizată al Arenei Amazônia, în timp ce, în vechiul centru al Bucureştilor, un cârd de gâsculiţe scurmau cu boticul într-o şaormă de vită. Cu de toate. Pe alocuri mirosea a mraniţă, a lambadă ieftină şi a boştină fiartă. Într-un colţ al terenului, dintre firele verzi de iarbă, mijea o idee înţepătoare în mintea netedă a lui Mario Balotelli.

Fanus Neagu

Fanus Neagu

Adulmecându-i izul înţepător şi dulce, mijlocaşul lui Lazio, Antonio Candreva, zâmbeşte cu subînţeles. În stânga lui, pe buza careului mic apăru din tufişurile englezeşti de gard viu, vulpoiul de abanos, cu creasta năpârlită. Se furişă sprinten printre două statui de ceară, cu toate pătrăţelele din dotare.

Câteva minute mai târziu, sângele Perfidului Albion, răpus dramatic, chiar în debutul competiţiei, goni spre inima reginei, într-o amărăciune dureroasă care avea să se risipească în toate fibrele trupului, tulburătoare.

Asta însă numai până la următoarea tăvăleală pe viaţă şi pe moarte a grupei, una care avea să limpezească duios socotelile şi aburii pasiunii, bucurându-ne sufletul şi chemându-ne, pe noi – privitorii din tată-n fiu, să ne aplecăm asupra turneului final cu luare aminte, ca după o noapte albă alături de petaforele ţipate şi hiperlativele prelungitate ale comentatorilor TVR.

Căci, vorba aia, ‘privitul şi comentatul mondialelor este ocupaţiunea principală la noi, ocupaţiunea manuală principală a românului nefiind totdeauna şi ocupaţiunea lui mintală’…”

DUMITRU AL LUI NAE: Hă, hă! Ia uitaţi-vă cum a rămas Moromete!

ŢUGURLAN: Ce e cu tine, bă, Moromete, ce nu mai ştii să citeşti?

Moromete lasă ziarul din mână şi îşi întoarce privirea asupra lui Cocoşilă. Era luminat la faţă de parcă tocmai ar fi descoperit celebrul dicton al lui Gary Lineker.

ILIE MOROMETE: Adică… ocupaţiunea ta mintală, Cocoşilă, e la alte prostii, nicidecum la Mondialul din Brazilia.

Cocoşilă, rumegând o clipă acuza adusă de consăteanul său, concluzionă: Eşti prost!

Mondialul Metropolis – trailer

Foto cu Mondialul Metropolis, Moromeţii şi Fănuş Neagu – wikipedia

05
/10
/17

Echipa naţională joacă un meci oficial într-o zi de joi. E o premieră. Indiferent ce se va întâmpla nu vom putea vorbi nici de „joia dulce” din marea literatură americană, dar nici de „joia neagră”, din religia care a dictat mersul Europei în ultimii 2000 de ani. Echipa națională ne-a anesteziat pentru lung timp epitetele vesele și mirările triste, plasându-ne într-o contemplare blazată.

24
/03
/17

E ceva putred cu Danemarca, spun eu în momentul când văd umbra tricourilor acestei echipe naționale de fotbal . În 1601(1600 conform unor surse alternative) William Shakespeare, prin gura unui ofiţer, personaj episodic în „Hamlet”, spunea că “E ceva putred în Danemarca” (“Something is rotten in the state of Denmark! “), tot din cauza unei umbre.

10
/11
/16

Asediată de nevoi, schimbări, autosuficienţă, lipsă de cultură sportivă, echipa naţională a ajuns în punctul în care orice adunare, ca să nu zicem adunătură, de unsprezece bărbați, care se pot deplasa, este considerată o formație redutabilă.

08
/07
/14

"Germano,-n portugheză, înseamnă consangvin; / un meci de fotbal, însă,-i "pe viaţă şi pe moarte", / atunci când nu se toarnă, cu vadra, apă-n vin, / în vinul ce dă aripi, nu-n cel ce-adoarme foarte / curând pe toată lumea: şi jucători, şi public... ". Pentru că astăzi, în ziua primei semifinale (Germania - Brazilia), poetul Şerban Foarţă împlineşte 72 de ani.

06
/07
/14

Nici nu începuse bine repriza a doua a prelungirilor (da, oricât de greu de crezut ar părea, Costa Rica a împins meciul cu Olanda în prelungiri fără să primească gol!) că pe marginea terenului, în dreptul băncii de rezerve pe care van Gaal îşi frângea mâinile încercând să înţeleagă de ce nu merge nimic, doi inşi, un bondoc mai durduliu şi un lungan aducând vag cu Tom Noonan din Mystery Train (Jarmusch), începuseră un bizar şi nostim număr de stretching.

30
/06
/14

Cum, necum, iată că jumătate de Mondial s-a dus pe apa Dâmboviţei. Cum mortul nu se mai întoarce de la groapă, am numărat echipele rămase, mai erau vreo 16. Am numărat şi bănuţii, suficienţi cât să împart o cameră pe litoral cu Mite şi Bajnorică - puşlamalele din mintea lui Radu Aldulescu. Şi m-am dus de nebun.

Page 1 of 212