“Monos”, de Alejandro Landes, câștigătorul Trofeului “Transilvania. Lista completă a câștigătorilor TIFF 2019 
https://www.ziarulmetropolis.ro/monos-de-alejandro-landes-castigatorul-trofeului-transilvania-lista-completa-a-castigatorilor-tiff-2019/

Marele trofeu al celei de-a 18-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania a ajuns în Columbia. Gala finală TIFF 2019 a avut loc la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, unde membrii juriului au anunţat sâmbătă seară, 8 iunie, numele marilor câştigători ai festivalului. Filmul columbian „Monos”, regizat de Alejandro Landes, a fost răsplătit cu marele premiu. Regizorul columbian Landes nu a putut ajunge la Cluj, dar a transmis un mesaj special care a fost difuzat de organizatori.

Un articol de Petre Ivan|10 iunie 2019

Fabula tribală columbiană a impresionat juriul cu o poveste despre supraviețuire, putere și anarhie, și a primit Trofeul Transilvania în valoare de 15.000 de euro.

Marcel Iureş a primit din partea organizatorilor premiul de Excelenţă. „Totul e excelent. E o formă de fericire, nu? Este chiar o formă mare de fericire. Doar că ea poate să aibă mai mic, mai mult, are gradaţii. Toate nebuniile pe care le-am făcut la 28 de ani, le-am consumat aici, le-am trăit aici. Mai urmează încă una, chiar în toamna asta, încă un Shakespeare. Aici am făcut primul Shakespeare. O parte din moleculele mele, din corpul meu, sunt datoare acestui oraş, acestui public, universitarilor, medicilor, profesorilor şi oamenilor din Cluj. Vă mulţumesc din toată inima”, a spus actorul.

Marcel Iures – Premiul de Excelenta – TIFF 2019 – Foto Vlad Cupsa

Premiile TIFF 2019, în ordinea acordării:

Premiul Juriului Tinerilor Francofoni : “Trecut prin foc”, de Frederic Tellier

Menţiuni speciale “Alex. Leo Şerban” : Alex Bogdan şi Iosif Prodan

Bursa “Alex. Leo Şerban”: proiectul de documentar “Il Bel Canto”, de Lina Vdovîi şi Radu Ciorniciuc

Premiile “Transilvania Pitch Stop” : proiectele “Oceane”, de Eva Pervolovici, “Carbon”, de Ion Borş, “Between Two Dawns”, de Selman Necar, “Spas”, de Maksym Nakonechnyi; menţine specială – “Athlete”.

Eurimages Coproduction Development Award: “Democracy, Work in Progress”, de Mihaly Schwechtje

Premiul FIPRESCI: “Ora de religie/Clergy”, de Wojciech Smarzowski

Cel mai bun scurtmetraj din secţiunea “Umbre”: “Roata”, de Carlos Baena; menţiune specială: “Corbii”, de Tom de Ville

Premiul Publicului: “Copilul problemă/System Crasher”, de Nora Fingscheidt

Premiul Publicului pentru cel mai popular film din secţiunea “Zilele Filmului Românesc”: “Moromeţii 2″, de Stere Gulea

Premiul “Zilele Filmului Românesc” pentru scurtmetraj: “Opinci”, de Anton şi Damian Groves

Tudor Giurgiu la Gala de inchidere TIFF 2019 – Foto Vlad Cupsa

Menţiunile juriului Zilele Filmului Românesc pentru scurtmetraj: “Telefonul”, de Anca Damian şi “Minion”, de Anghel Damian

Premiul “Zilele Filmului Românesc” pentru Debut: “Monştri.”, de Marius Olteanu

Menţiunea specială “Zilele Filmului Românesc”: “Timebox”, de Nora Agapi

Premiul “Zilele Filmului Românesc” pentru Lungmetraj: “Arest”, de Andrei Cohn

Premiul pentru cea mai bună interpretare: Ingvar Sigurdsson, pentru “A White, White Day”

Premiul special al juriului: “Un om fidel/ A Faithful Man”, de Louis Garrel

Premiul de excelenţă al festivalului: Marcel Iureş

Premiul pentru întreaga carieră: Oana Păunescu

Premiul pentru regie: May-El-Toukhy, pentru “Dama de cupă/ Queen of Hearts”.

Trofeul “Transilvania”: “Monos”, de Alejandro Landes

Foto: TIFF 2019  – Mariu Marius, Vlad Cupșa

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.

29
/09
/23

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film - "Păcat" (1924) de Jean Mihail - cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.