“Monştrii” din lumea tăcerii între realitate şi ficţiune
https://www.ziarulmetropolis.ro/monstrii-din-lumea-tacerii-intre-realitate-si-fictiune/

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” continuă seria întâlnirilor cu specialiştii Muzeului, grupate în cunoscutul ciclu de conferinţe „La Antipa, în spatele uşilor închise”. Sâmbătă, 23 februarie 2013, începând cu orele 11.00, Ana – Maria Petrescu – cercetător ştiinţific – vă aşteaptă să descoperiţi împreună „monştrii” din adâncuile mărilor. Pentru aventurierii timpurilor trecute, descoperirea, […]

Un articol de Andrada Văsii|20 februarie 2013

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” continuă seria întâlnirilor cu specialiştii Muzeului, grupate în cunoscutul ciclu de conferinţe „La Antipa, în spatele uşilor închise”.

Sâmbătă, 23 februarie 2013, începând cu orele 11.00, Ana – Maria Petrescu – cercetător ştiinţific – vă aşteaptă să descoperiţi împreună „monştrii” din adâncuile mărilor.

Pentru aventurierii timpurilor trecute, descoperirea, ocuparea şi exploatarea teritoriilor noi a reprezentat o preocupare majoră, uscatul oferind o comoditate utilă pentru cei care urmau să-l străbată sau să-l folosească.

Deşi marea, fără semn de stabilitate, a fost deseori considerată numai un culoar de trecere. Şi totuşi, tentaculele care puteau zdrobi corăbii, şerpii gigantici cu guri imense, ochii de jumătate de metru care te priveau dintre corali ori cântece hipnotizante ale sirenelor au îngrozit generaţii întregi de oameni şi de exploratori.

Mitologia, reflectată în artele plastice, în literatură sau în cinematografie, ”a încins”, secole la rând, imaginaţia bogată a oamenilor. Dar, să vedem ce se întâmplă în mări şi oceane, dincolo de legendă şi frumos, în lumina datelor ştiinţifice clare.

La bordul submarinului „Antipa”, vom călători în timp şi în adâncuri pentru a descoperi cine era cel mai mare înotător al Erei Mezozoice, care sunt armele mortale de apărare ale unora dintre speciile acvatice, unde putem găsi sirene, cine sunt adevăratele spirite ale apelor din legendele celtice, şi, mai ales, ce rol important joacă toate aceste creaturi în ecosfera noastră.

Pentru al doilea an consecutiv, Muzeul „Antipa” va acorda premii la sfâritul acestui ciclu de conferinţe. Trei dintre cei mai isteţi, dar şi cei mai fideli participanţi la conferinţe vor putea intra în posesia telescoapelor oferite de către sponsorul nostru, DaVinci Learning, dacă vor răspunde corect la toate întrebările concursului ce se va desfăşura în ianuarie 2014.

 

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.