Montserrat Caballe, şase luni de închisoare cu suspendare
https://www.ziarulmetropolis.ro/montserrat-caballe-sase-ani-de-inchisoare-cu-suspendare/

Soprana spaniolă Montserrat Caballe a fost condamnată la şase luni de închisoare cu suspendare, după ce a fost găsită vinovată de evaziune fiscală. Conform procurorilor, renumita interpretă de operă datorează fiscului spaniol suma de 508.468 de euro, reprezentând taxele aferente veniturilor obţinute de artistă.

Un articol de Petre Ivan|16 decembrie 2015

În vârstă de 82 de ani, Montserrat Caballe a recunoscut în 2010 că, deşi locuia în Spania, şi-a schimbat în mod fictiv reşedinţa, figurând ca rezident în Andorra, şi că a făcut acest lucru din cauza taxelor prea mari din Spania.

Condamnarea reprezintă rezultatul unui acord încheiat de soprană cu Procuratura spaniolă, care a evitat deschiderea unui proces penal.

Montserrat Caballe a devenit cunoscută şi publicului pop-rock cu single-ul „Barcelona”, celebrul ei duet cu Freddie Mercury, solistul trupei Queen, dar şi show-ului spectaculos pe care l-a susţinut la deschiderea Jocurilor Olimpice de vară din 1992.

Artista nu va merge însă în închisoare, întrucât toate condamnările acordate în premieră unor persoane sau cele ale căror sentinţe sunt mai mici de doi ani se acordă cu suspendare în Spania.

Potrivit Departamentului de Justiţie al regiunii Catalonia, celebra soprană a primit şi o amendă de 326.000 de euro.

Soprana spaniolă, născută pe 12 aprilie 1933 într-o familie săracă din Barcelona, a devenit începând din anii 1960 una dintre cele mai cunoscute interprete de operă din lume.

A debutat cu rolul Lucrezia Borgia în 1965 la Carnegie Hall din New York şi, într-o carieră prestigioasă de peste 50 de ani, a cântat pe cele mai mari scene lirice ale lumii, precum Metropolitan Opera, San Francisco Opera şi Opera de Stat din Viena, alături de cei mai buni tenori ai lumii, precum Luciano Pavarotti şi Placido Domingo.

Foto: Montserrat Caballe – facebook

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu

23
/10
/23

De pe scenele Scala din Milano şi Theater an der Wien, soprana Letiția Vițelaru şi bas baritonul Sorin Coliban, remarcabili reprezentanţi ai diasporei artistice româneşti, vin la Bucureşti, unde, acompaniaţi de Orchestra Metropolitană București, cu maestrul Daniel Jinga la pupitrul dirijoral vor putea fi ascultaţi luni, 30 octombrie, de la ora 18:30, la Opera Națională din București.