„Moromeții 2”, Premiul Gopo pentru cel mai bun film românesc din 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/morometii-2-premiul-gopo-pentru-cel-mai-bun-film-romanesc-din-2018/

„Moromeţii 2”, în regia lui Stere Gulea, a câştigat zece trofee, inclusiv pentru cel mai bun film, la cea de-a 13-a ediţie a Galei Premiilor Gopo, care a avut loc marţi seară la Teatrul Naţional din Bucureşti. Constantin Popescu a fost ales cel mai bun regizor, pentru „Pororoca”.

Un articol de Petre Ivan|20 martie 2019

„Moromeții 2”, în regia lui Stere Gulea, a câștigat cele mai multe trofee, zece, la Gala Premiilor Gopo.

„Moromeții 2” a fost ales cel mai bun film și a primit în același timp și trofeul pentru cel mai vizionat film românesc din 2018.

Alte trofee primite de filmul scris și regizat de Stere Gulea: Premiul „Tânără speranță” (Iosif Paștina), Premiul pentru cea mai bună imagine și Premiul Romanian Society Of Cinematographers (RSC)  – Vivi Drăgan Vasile, Premiul pentru cel mai bun montaj (Dana Bunescu și Alexandra Gulea), Premiul pentru cel mai bun sunet (Dana Bunescu, Cristinel Șirli și Constantin Fleancu), Premiul pentru cele mai bune decoruri (Cristian Niculescu), Premiul pentru cele mai bune costume (Dana Păpăruz), Premiul pentru cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură (Dana Roșeanu, Iulia Roseanu și Domnica Bodogan).

Constantin Popescu a fost ales cel mai bun regizor, pentru „Pororoca”. Pentru interpretările din „Pororoca”, Bogdan Dumitrache a primit Premiul Gopo pentru cel mai bun actor în rol principal, iar Iulia Lumânare – Premiul Gopo pentru cea mai bună actriță în rol secundar.

Cea mai bună actriță în rol principal a fost desemnată Cosmina Stratan, pentru rolul din „Dragoste 1. Câine”, în regia lui Florin Șerban.

Cel mai bun actor în rol secundar a fost ales Alexandru Dabija, pentru rolul din „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, film care i-a adus lui Radu Jude Premiul Gopo pentru cel mai bun scenariu.

Massimiliano Nardulli a câștigat Premiul Gopo pentru cea mai bună muzică originală, pentru filmul „Charleston”, în regia lui Andrei Crețulescu.

Cel mai bun film de debut a fost votat „Soldații. Poveste din Ferentari”, de Ivana Mladenovic, iar cel mai bun documentar a fost ales „Caisă”, de Alexandru Mavrodineanu.

„Cadoul de Crăciun”, de Bogdan Mureșanu, a fost ales cel mai bun scurtmetraj.

Premiul Gopo pentru cel mai bun film european distribuit în 2018 în cinematografe a mers la „Uciderea cerbului sacru”, de Yorgos Lanthimos.

Actorul, regizorul și producătorul Dan Chișu a primit din partea organizatorilor un Premiu Gopo Special, „pentru susținerea și încurajarea producției de film independent din România”.

Actorul Constantin Dinulescu a primit Premiul Gopo pentru întreaga activitate, iar actrița Ileana Stana Ionescu a primit Premiul Gopo pentru întreaga carieră.

Un premiu special a primit și maestrul de lumini Ion Nica.

19 lungmetraje românești lansate în cinematografe în 2018 au fost luate în considerare de juriul din acest an pentru desemnarea nominalizărilor la cea de-a 13-a ediție a Galei Premiilor Gopo.

Filmele cu cele mai multe nominalizări au fost “Moromeții 2” (14), “Charleston” (13), “Dragoste 1. Câine” (11) , “Pororoca” (10), “Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (6).

Câștigătorii Galei Premiilor Gopo au fost desemnați de peste 600 de membri activi din industria cinematografică. Votul s-a realizat printr-un sistem asigurat de prestigioasa firmă de audit și consultanță PwC România.

Gala Premiilor Gopo 2019 – ediția a 13-a a fost organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Teatrului National Bucuresti și Babel Communications.

26
/01
/15

CRONICĂ DE FILM Un lucru e cert, iar „American Sniper”/„Lunetistul american” nu face decât să-l reconfirme: lui Clint Eastwood îi plac drapelul american, luptele şi, mai presus de orice, armele.

25
/01
/15

CRONICĂ DE FILM „Our Sunhi”, penultimul film al prolificului regizor sud-coreean Hong Sang-soo, un răsfățat al marilor festivaluri, a fost premiat în 2013 la Locarno pentru regie și a fost inclus recent de revista franceză Cahiers du Cinema în topul pe 2014.

23
/01
/15

Pasionaţii de jazz sunt aşteptaţi, sâmbătă, de la ora 18.00, la cinematograful Elvira Popescu din Bucureşti, la un eveniment dedicat muzicii, care va debuta cu filmul "Hasretim", de Marc Sinan, care a primit premiul UNESCO în 2011, şi va continua cu un concert al trupei norvegiene Helge Lein Trio.

23
/01
/15

Unul dintre cele mai discutate titluri în competiția Oscarurilor din acest an este Whiplash, drama unui student aflat la începutul unei anevoioase experienţe: transformarea în bateristul central al celei mai bune orchestre de jazz din ţară. Filmul intră în cinematografele din România pe 6 februarie.

23
/01
/15

CRONICĂ DE FILM Cu „Boyhood”, probabil cel mai de succes film al său, Richard Linklater readuce cinematograful la origine, reafirmându-i capacitatea unică de a înregistra scurgerea timpului. Este un film despre fiecare din noi, despre vârstele prin care trecem fără a le conştientiza până la capăt.

22
/01
/15

Guvernul rus va prelua controlul în privinţa lansărilor cinematografice, în încercarea de a proteja şi promova producţiile locale. Vladimir Medinsky, ministrul rus al Culturii, a declarat că măsura luată va asigura refacerea bugetelor producţiilor locale, potrivit unor articole din presă.

22
/01
/15

Lungmetrajul “AFERIM!” în regia lui Radu Jude va avea premiera mondială pe 11 februarie la Berlinale. Pelicula a fost selectată în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, eveniment ajuns la cea de-a 65-a ediție și care se va desfășura în perioada 5-15 februarie 2015.

21
/01
/15

Televiziunea HBO va putea fi urmărită gratuit de abonaţii operatorilor de cablu şi DTH din România, în weekendul 23-25 ianuarie. Timp de trei zile, HBO îi invită pe telespectatori să urmărească, fără abonament, filmele şi serialele difuzate de această televiziune.