Morometii 60. Jubileul unei capodopere
https://www.ziarulmetropolis.ro/morometii-60-jubileul-unei-capodopere/

Sub titlul „The Morometes 60: The Jubilee of a Masterpiece”/ „Moromeţii 60. Jubileul unei capodopere”, Institutul Cultural Român din Londra va derula, între 10 iunie şi 9 iulie, o serie de evenimente dedicate uneia dintre cărţile esenţiale ale literaturii române, Moromeţii, la 60 de ani de la publicarea acesteia.

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2015

Programul – ai cărui invitați sunt regizorul Stere Gulea, profesorul, scriitorul și criticul literar Caius Dobrescu, actorii Marcel Iureș, George Mihăiță și Jack Klaff– celebrează, în anul jubiliar, o carte mare a literaturii române cu ajutorul unuiconcept de promovare folosit în premieră, care grupează evenimente din mai multe domenii: teatru, cinematografie, literatură și arte vizuale.

În aceeași măsură, proiectul urmărește să deschidă publicului britanic și internațional o cale de acces spre componenta „moromețiană” a identității românești, definită prin umor, înțelepciune ironică, inteligență iute și scormonitoare.

Nu în ultimul rând, inițiativa ICR Londra își propune să evidențieze, pentru publicul britanic, actualitatea romanului lui Marin Preda la peste jumătate de secol de la apariție, precum și relevanța acestuia într-o societate care, deși diferită de lumea Moromeților, se confruntă la rândul ei cu dileme și alegeri importante, nevoită fiind să se întrebe, ca altădată Ilie Moromete: „Unde mergem noi, domnule?”.

Cele patru dimensiuni ale proiectului sunt:

componenta teatrală – reprezentată de spectacolul „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”, o producție a Teatrului ACT după un text de Cătălin Ștefănescu având la bază romanul Moromeții, în regia lui Alexandru Dabija,cu Marcel Iureș și George Morometii60Mihăiță, care se va juca la Leicester Square Theatre din Soho-ul londonez;

componenta cinematografică – seria „Marin Preda în film”, ce se va derula la „Cinemateca românească” de la ICR Londra;

expoziția de fotografie „Marin Preda: O viață în imagini și cărți”, găzduită de Galeria Institutului;

și componenta propriu-zis literară, sub forma unei seri dedicate spiritului moromețian și deschiderilor sale istorice și identitare, ai cărei protagoniști vor fi scriitorul și universitarul Caius Dobrescu și cunoscutul actor britanic Jack Klaff, care va citi fragmente din traducerea în limba engleză a celebrului roman.

Proiectul include publicarea în format digital a unei selecţii de fragmente din ediția în limba engleză a Moromeților, apărută în anul 1957 la Editura pentru Limbi Străine în traducerea lui N. Mișu. Aceasta va deveni accesibilă pe website-ul ICR Londra.

„Moromeții 60. Jubileul unei capodopere”este un program realizat de Institutul Cultural Român din Londra împreună cu Teatrul ACT din București, Centrul Naţional al Cinematografiei și Muzeul Literaturii Române.

El inaugurează o serie de proiecte cu un format de promovare relativ inedit, cu ajutorul căruia urmărim să readucem în atenția publicului, prin intermediul mai multor arte, opere clasice ale literaturii române traduse în limba engleză de-a lungul ultimelor decenii.

Mai multe informații, aici.

Foto:  Morometii 60 – icr-london.co.uk

18
/08
/15

Mi-am făcut de multă vreme un obicei din a le scrie lungi scrisori personajelor de care mă îndrăgostesc. Probabil că nu e un obicei foarte sănătos, există chiar posibilitatea ca un astfel de simptom să anunțe o boală psihică minoră sau mai degrabă nu. Cu siguranță, psihologii sau poate chiar psihiatrii știu mai multe. Nu mă interesează. Nu contează.

18
/08
/15

Târgul GAUDEAMUS Litoral care a însoţit turiştii în vacanţa de la malul mării s-­a încheiat. Aproape 9000 de vizitatori veniţi din toate colţurile ţării au răspuns invitaţiei lansate de Radio România, la o cură estivală de lectură.

15
/08
/15

Editura Polirom a lansat în această săptămână cel de-al doilea volum al recentei colecţii „Studii Româneşti”: Purificarea naţiunii. Dislocări forţate de populaţie şi epurări etnice în România lui Ion Antonescu, 1940-1944 de Vladimir Solonari, în traducerea lui Cătălin Drăcşineanu, disponibil în curînd şi în ediţie digitală.

13
/08
/15

Într-o zi de 13 august s-a născut Alfred Hitchcock, considerat unul dintre cei mai influenţi cineaşti din istorie. Șase dintre filme sale au fost nominalizate la Premiile Oscar: Rebecca (1941), Suspicion (1942), Lifeboat (1945), Spellbound (1946), Rear Window (1955) și Psycho (1961).

12
/08
/15

Într-o zi de 12 august (1913) se năştea Clody Bertola, una dintre marile doamne ale teatrului românesc. Actriţă şi femeie, Clody Bertola şi-a construit o viaţă şi o carieră exemplară rămânând în memoria iubitorilor de teatru prin spectacolele: „Cea din urmă”, „Sfânta Ioana”, „Cum vă place”, „Elisabeta I”, „Opera de trei parale”, „Pescăruşul” sau „Un tramvai numit dorinţă”

10
/08
/15

Cea de-a V-a ediţie a evenimentului „Salonul de Carte şi Muzică“ se va desfăşura la Sinaia, în perioada 12-15 august. Invitatul special al evenimentului va fi Departamentul pentru Relaţii Interetnice, care va aduce produse culturale din partea a 16 comunităţi etnice din România - bulgari, croaţi, greci, germani, evrei, italieni, mecedoneni, polonezi, ruteni, romi, ruşi-lipoveni, sârbi, tătari - turco-musulmani, turci, maghiari şi ucraineni.

09
/08
/15

Editura Polirom lansează în această săptămînă pe piaţa de carte o nouă colecţie, „Studii Româneşti/Romanian Studies/Études Roumaines/Rumänische Studien”, un proiect ce se adresează specialiştilor, dar şi publicului larg interesat de istoria şi cultura română.

07
/08
/15

"Viaţa şi dragostea în Belle Epoque" este subiectul unei seri pariziene care va avea loc miercuri, 12 august la librăria Humanitas de la Cişmigiu plecând de la excepţionalul roman semnat de Michelle Gable, "Un apartament la Paris".

05
/08
/15

Scriitorul Lucian Dan Teodorovici a fost selectat printre semifinaliştii prestigiosului Premiu Literar al Europei Centrale „Angelus”, Polonia, ediţia 2015, cu romanul Matei Brunul. Din 66 de romane înscrise în competiţie, juriul a selectat 14 titluri, printre care şi romanul lui Teodorovici, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori ai noii generaţii.

01
/08
/15

Humanitas Multimedia vă invită marți, 4 august, la ora 19.00, pe terasa librăriei Humanitas Kretzulescu să descoperiți audiobookul verii: ,,Ferma animalelor” de George Orwell, în lectura lui Victor Rebengiuc. Discuția la care vor participa Victor Rebengiuc, Dan C. Mihăilescu și Lidia Bodea va fi urmată de lectura câtorva fragmente din nuvela lui Orwell.