Mos Craciun e o jigodie, o comedie horror de Andreea Bibiri
https://www.ziarulmetropolis.ro/mos-craciun-e-o-jigodie-o-comedie-horror-de-andreea-bibiri/

Godot Cafe Teatru vă invită, luni, 23 decembrie, de la ora 19.00, la avanpremiera spectacolului Mos Craciun e o jigodie, o comedie horror după textul companiei „Le Splendid”, regizată de Andreea Bibiri.

Un articol de Petre Ivan|19 decembrie 2013

Godot Cafe Teatru vă invită, luni, 23 decembrie, de la ora 19.00, la avanpremiera spectacolului Mos Craciun e o jigodie, o comedie horror după textul companiei „Le Splendid”, regizată de Andreea Bibiri.

Le Père Noël est une ordure (în original) este o piesă-cult, creată în Franţa, în 1979, de către membrii trupei de teatru Le Splendid.

Trei ani mai târziu, în 1982, regizorul Jean-Marie Poiré a realizat după acest text şi un film a cărei vizionare a devenit tradiţie în Franţa, în perioada sărbătorilor de iarnă.

La Paris, în Ajunul Crăciunului, Pierre şi Thérèse se află la birou, în tura de noapte. Voluntari dedicaţi, ei deservesc o linie telefonică de tip helpline pentru persoane singure şi deprimate.

Treptat, seara lor începe să se populeze cu musafiri nepoftiţi – Katia, un travestit aflat în depresie, şi Josette, o femeie însărcinată care fuge de logodnicul ei, Félix.

Acesta îşi face apariţia în costum de Moş Crăciun şi înarmat cu un încălţător, în căutarea lui Josette. Incidentele generate de aceste întâlniri sunt încontinuu punctate de apariţiile ”incomode” ale vecinului de imobil, domnul Preskovich.

Cu replici deochiate si umor caustic, Moş Crăciun e o jigodie este o poveste de sărbători incorectă politic, o fabulă urbană comică şi crudă în acelaşi timp, care acuză fără milă ipocrizia societăţii mic-burgheze faţă de marginali, de persoanele defavorizate.

O bijuterie a comicului francez, cu replici mitice şi situaţii incredibile!

Al doilea proiect al Andreei Bibiri ca regizor-actor, spectacolul îi reuneşte în distribuţie pe Oana Tudor, Pavel Bârsan, Radu Zetu, Laurenţiu Bănescu, Lucian Pavel şi Andreea Bibiri.

Mos Craciun

Afișul comediei Mos Craciun e o jigodie, realizat de Amandine Bănescu

Scenografia este semnată de Raluca Andreea Chelaru, iar mişcarea scenică de către Andreea Duţă. Traducerea a fost facută de Oana Tudor.

Viaţa e un animal monstruos care-i devorează fără milă pe cei slabi. E demonstrat statistic că depresivii se sinucid de două ori mai des decât ceilalţi.

Pentru a sparge acest zid al tăcerii o mână de oameni binevoitori au creat „Amicii Depresivului”. Pentru voi, depresivii, există astfel cineva care să vă asculte şi să vă răspundă. E foarte simplu: formaţi cuvântul DDMGPST sau 44877490432854570721342 iar noi, până şi în seara de Crăciun, vom găsi cuvinte de alinare.

INFO

Avanpremiera: Luni, 23 decembrie, ora 19.00, Godot Cafe Teatru

Durata: 1h30 / Preţ bilet: 35 lei

Telefon rezervări Godot Cafe-Teatru: 0213161682 şi 0736 414 244 (L-D 11:00 – 23:00)

godotcafeteatru.ro

 Următoarele reprezentaţii:

Sâmbătă, 28 decembrie | 20.15 h | Teatrul de Artă Bucureşti (Str. Sf. Ştefan, nr. 21)

Duminică, 29 decembrie | 20.00 h | Godot Cafe Teatru (Str. Blănari, nr. 14)

Foto cu Andreea Bibiri, regizoarea spectacolului Mos Craciun e o jigodie – Cinemagia

30
/10
/16

În cadrul Festivalului Naţional de Teatru, pe 27 şi 28 octombrie 2016 la Teatrul Bulandra, sala „Liviu Ciulei”, spectacolul „Linoleum“ (pe un text al fraţilor Presniakov) al Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, a descreţit frunţile bucureştenilor cu umor negru, de calitate.

30
/10
/16

Zonă seismică acceptată azi de toată lumea, Bucureştiul are o lungă istorie în spate, presărată de cutremure frecvente, distrugătoare şi peste putinţă de prevăzut. Prima consemnare documentară datează din 1681, în domnia lui Şerban Cantacuzino, cu precizarea că „n-au mai pomenit altădată nimenea”.

30
/10
/16

Ei bine, moda Halloween-ului ajunge și pe un disc de muzică clasică, însă chiar în ajunul Halloween-ului se lansează și un antidot, un disc cu muzică de Mozart. Ambele, foarte bine cântate.

29
/10
/16

Cea de-a noua zi – penultima - a Festivalului Naţional de Teatru se constituie într-un complex de rafinate evenimente dedicate scenei contemporane şi artiştilor care o slujesc. Fără îndoială, capul de afiş al seriei de spectacole programate în această seară îl constituie prima reprezentaţie din FNT a ”Livezii de Vişini” de A.P. Cehov, în viziunea regizorală a renumitului Lev Dodin –  invitat special al Festivalului, împreună cu trupa sa de actori de la Maly Drama Teatr - Théâtre de l'Europe, din Sankt Petersburg, Rusia.

29
/10
/16

Artistul american Bob Dylan, care nu a făcut declarații după ce a fost desemnat câștigătorul premiului Nobel pentru Literatură, a anunțat că va merge la Stockholm pentru a primi această recompensă ''uluitoare, de necrezut''.

29
/10
/16

Arcadie Rusu este directorul Centrului Independent Coregrafic LINOTIP. Coregraf, dansator, performer, licențiat și absolvent de Master în Artă Coregrafică la U.N.A.T.C, acesta vorbeşte în faţa camerei mânuite de fotograful Simion Buia despre experiența sa cu teatrul.

28
/10
/16

Unul dintre cei mai importanţi compozitori contemporani este invitatul lui Cătălin Ştefănescu la Garantat 100%. Interviul cu Philip Glass, exclusivitate TVR, se vede duminică, 30 octombrie, de la 23.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.„Vom povesti despre ce însemna lumea Americii acelor ani, despre cum arăta viaţa unui tânăr artist în acei ani, despre magazinul de discuri al tatălui lui Philip Glass, precum şi despre atmosfera muzicală a acelei perioade”. (Cătălin Ştefănescu)

28
/10
/16

Schimbatul unei baterii la ceas nu e o chestiune deloc simplă dacă vrei să apelezi la un profesionist. De cele mai multe ori cu acest lucru mă ocup eu, dar cum în colecție am și piese care au nevoie de o presă pentru refixarea capacului sunt nevoit să apelez la oameni pricepuți.

28
/10
/16

O ofertă impresionantă de cărți la prețuri „de kilipir” îi așteaptă pe cititori la ediția din această toamnă a celui mai important târg de carte cu discount, Kilipirim. Cărți pentru copii și tineret, dar și pentru cititorii experimentați pot fi achiziționate pe parcursul celor 5 zile de târg (26-30 octombrie 2016, zilnic între orele 10.00 și 21.30), la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călărași.

28
/10
/16

Noaptea de 28 spre 29 octombrie 1952. În infirmeria penitenciarului din Aiud, Mircea Vulcănescu, unul dintre cei mai mari oameni de cultură ai României, murea în frig, cu o „cavernă la plămânul stâng”, după ce încercase să salveze viața unui tânăr, pe care-l protejase cu propriul lui corp.

27
/10
/16

Fiecare epocă şi-a avut artera preferată de plimbare, pe jos, cu trăsura ori cu automobilul. Pe la 1800, bucureştenii se înghesuiau duminica la iarbă verde spre Dobroteasa sau Băneasa; la mijlocul sec. XIX, s-au îndreptat spre locul ajuns repede la modă: Şoseaua Kiselev.

27
/10
/16

La zece ani de la debutul editorial cu romanul Băiuțeii, scris împreună cu Filip Florian, și la șapte ani de la publicarea primului său roman, Şi Hams Şi Regretel, Matei Florian revine cu o nouă carte, îndelung așteptată de cititorii săi, Cexina Catapuxina, cea mai recentă apariție din colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.