„MOVING van GOGH”, la Palatul Cantacuzino
https://www.ziarulmetropolis.ro/moving-van-gogh-la-palatul-cantacuzino/

„MOVING van GOGH”: Holograma pictorului Vincent van Gogh, instalaţii audio-video ale picturilor celebrului artist şi floarea-soarelui animată, într-o expoziţie interactivă, la Castelul Cantacuzino.

Un articol de Liliana Matei|12 iulie 2016

Stelele, cerul și enigmaticele vârtejuri din opera „Starry Night” a pictorului olandez Vincent van Gogh și celebra floarea-soarelui din compozițiile sale prind viață în expoziția interactivă „MOVING van Gogh”, la Castelul Cantacuzino din Bușteni, începând cu 15 iulie, unde o hologramă a artistului îi va întâmpina pe iubitorii de artă.

Galeria de artă a Castelului Cantacuzino prezintă cea de-a patra sa importantă expoziție, „MOVING van Gogh”, ce cuprinde animații, proiecții, instalații audio-video și o hologramă a marelui pictor olandez, fiind un proiect contemporan, care poartă vizitatorul între granițele dintre real și imaginar.

Trei săli interactive, peste 300 de floarea-soarelui animate, ce vor dansa în ritmul pașilor vizitatorilor, și o hologramă a lui van Gogh sunt doar câteva dintre elementele centrale ce pot fi descoperite în expoziția „Moving van Gogh”, care se va încheia pe 16 octombrie.

„În cea de-a patra expoziție a Cantacuzino Castle ART Gallery vizitatorii se vor putea delecta cu un spectacol incredibil, un proiect îndrăzneț, prin care aducem pentru prima dată în România fantastica lume a lui van Gogh. Am conceput o inaugurare inovatoare, mai exact, începând din 29 iunie, timp de 2 săptămâni, iubitorii de artă s-au putut bucura de o colecție rară de 100 heliogravuri cu desene ale pictorului olandez, realizată în Olanda, în 1892”, a declarat Kurt Neuschitzer, CEO al Zamora Estate.
Pe lângă elementele artistice de high-tech, expoziția va păstra până la finalul acesteia cele mai expresive și dinamice 40 de heliogravuri cu lucrările lui van Gogh.

„Am putea numi expoziția <<Moving van Gogh>> o antiteză, între vechi și nou, între tradițional și modern, între realitate și imaginar, un proiect în care tehnologia se îmbină perfect cu clasicul”, a completat Kurt Neuschitzer.
Pentru o experiență alternativă, Cantacuzino Castle Art Gallery a creat zone speciale, în care, prin intermediul mai multor gadgeturi, vizitorii pot picta și pot recrea heliogravuri și opere celebre ale artistului.

Un alt element atractiv al expoziției este reprezentat de VAN GOGH-THEK, un spațiu special amenajat în care vor fi proiectate documentare despre viața și opera pictorului olandez Vincent van Gogh.

Cantacuzino Castle Art Gallery a luat ființă în 2015, prima sa expoziție fiind dedicată pictorului spaniol Salvador Dali. Au urmat apoi lucrări grafice ale artiștilor Pablo Picasso și Marc Chagall. Cele trei expoziții s-au bucurat de aprecierea publicului, fiind vizitate de peste 50.000 de persoane.
Castelul Cantacuzino a fost construit în 1911, la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, monumetul devenit istoric fiind la inaugurarea sa una dintre cele mai moderne construcții din Europa. În 2010, Castelul a fost deschis spre vizitare și de atunci a devenit una dintre cele mai importante atracții de pe Valea Prahovei.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?