Mozaic Jazz Festival, în noiembrie, la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/mozaic-jazz-festival-in-noiembrie-la-sibiu/

„Mozaic Jazz Festival” va avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu, în perioada 14 – 16 noiembrie.

Un articol de Liliana Matei|1 noiembrie 2014

Cu un line-up de doar șase trupe, Mozaic Jazz Festival va oferi publicului participant o atmosferă jazz-istică completă. În încercarea de a asigura un mozaic incitant de trupe și artiști, cel mai tânăr festival de jazz din Sibiu, își îndreaptă atenția atât pe artiști internaționali consacrați cât și pe proiecte inedite, voci extraordinare, instrumentiști virtuoși și artiști români.

Ultimele două trupe confirmate, care întregesc line-up-ul festivalului sunt „Nikoletta Szoke Quartet”, trupa care va deschide evenimentul, vineri, 14 noiembrie și trupă autohtonă BaLaKo, cei care vor închide programul Mozaic Jazz Festival, în data de 16 noiembrie.

Line-up Mozaic Jazz Festival

Nikoletta Szoke Quartet (vineri, 14 noiembrie, ora 20:30)
Nikoletta este una din marile voci feminine ale jazzului European și singura prezență feminină de la Mozaic Jazz Festival. Artista de origine maghiară este câștigătoarea celui mai prestigos premiu de gen „Montreux Jazz Voice Competition”. De-a lungul carierei a înregistrat numeroase colaborări cu nume mari din lumea jazz-ului dintre care, probabil cea mai notabilă, cu Bobby McFerrin în anul 2010.

Trilok Gurtu Band (vineri, 14 noiembrie, ora 22:30)

Trilok Gurtu este unul dintre cei mai mari percuționiști de jazz și world music ai tuturor timpurilor. În cariera sa de peste patruzeci de ani a colaborat cu artiști precum: John McLaughlin, Joe Zawinul, Jan Garbarek, Don Cherry, Bill Evans, Pharoah Sanders, Dave Holland, Zakir Hussain, Neneh Cherry și mulți alții. La Sibiu va veni însoțit de bandul său.

David Krakauer (sâmbătă, 15 noiembrie, ora 20:30)
Muzica clasică, improvizația avantgardistă, dar mai ales klezmer, sunt principalele ingrediente ale spectacolului „Ancestral Groove” cu care David Krakauer, unul dintre cei mai versatili clarinetiști de pe planetă, vrea să cucerească publicul „Mozaic Jazz Festival”. Cunoscut publicului international simplu, ca și „Krakauer”, artistul american s-a îmbarcat în această călătorie în anii 70, cand a început să studieze clarinetul cu cei mai mari profesori ai timpurilor, Leon Russianoff.

Dorința de a-și găsi o identitate culturală și o apartenență la un anumit stil dar și versatilitatea care l-a făcut celebru, l-a purtat ulterior pe drumul muzicii evreiești din Estul Europei, pe care a reusit s-o aducă pe marile scene ale lumii și s-o transpună în contemporan, în combinații unice cu muzică clasică și jazz.

Steve Coleman and Five Elements (sâmbătă, 15 noiembrie, ora 22:30)
Steve Coleman este unul dintre cei mai apreciati saxofoniști americani, profesor de jazz, compozitor și documentarist. Influențat de idolul său, Charlie Parker, își începe cariera la vârsta de 14 ani. De-a lungul anilor, a colaborat cu nume mari din lumea jazz-ului: Sam Rivers, Doug Hammond, Abbey Lincoln, Chico Freeman și mulți alții ajungând în anul 1985 să înregistreze primul său album ca solist principal. A fost momentul în care s-a lansat oficial pe scena jazz-ului mondial.

Tord Gustavsen Ensemble (duminică, 16 noiembrie, ora 20:30)
Cu 6 albume înregistrate la ECM Records, câștigător al unui premiu Grammy acordat la nivelul Norvegiei (Spellemannsprisen) și a numeroase alte premii, Tord Gustavsen este unul dintre cei mai talentați și prolifici pianiști norvegieni. Cu o muzică în care regăsim un puternic aer de misticism nordic, “Tord Gustavsen Ensemble” este una dintre acele trupe care fac notă distinctă în orice festival prin finețea și rafinamentul prestației artistice.

BaLaKo (duminică, 16 noiembrie, ora 22:30)
Cu rădăcini pe mai multe continente, BaLaKo (Balcan Latin Kollective) este singurul proiectul românesc de jazz din cadrul festivalului și cel mai în vogă la acest moment. Cu participări recente la Montreaux Jazz Festival și North Sea Jazz Festival, două dintre cele mai mari și importante festivaluri de jazz din lume, BaLaKo este o trupă de care sigur vom mai auzi atât la nivel național cît și la nivel internațional.

INFO

Biletele se găsesc în rețeaua Eventim: Magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Librăriile Humanitas și Cărturești, la Sala Palatului și on-line pe www.eventim.ro. Prețul unui bilet va fi de 70 lei/zi și 170 lei/abonament festival cu reduceri aplicate pentru elevi, studenți și pensionari.

 

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.