!MPRO – Festivalul Național de Improvizație ediția a patra
https://www.ziarulmetropolis.ro/mpro-festivalul-national-de-improvizatie-editia-a-patra/

Singurul festival naţional de improvizaţie din România a ajuns la ediţia a patra şi se desfăşoară între 22 – 25 septembrie, la ARCUB Gabroveni. Conceptul de anul acesta reuneşte improvizatorii în spectacole care iau cele mai diverse forme şi stiluri, ca într-un caleidoscop.

Un articol de Petre Ivan|13 septembrie 2016

Propunerile actorilor sunt inovatoare, atât în alcătuirea echipelor, cât și în conținut. Pe lângă trupele clasice, realizatorii spectacolelor au creat grupe mixte de improvizatori cu nivel similar de experienţă.

În premieră în România se vor juca spectacole cu stiluri foarte curajoase – de la muzical cu liceeni la western, sketch comedy și un long-form inspirat de serialul Game of Thrones.

În plus, anul acesta !MPRO are doi invitați speciali din SUA, care vor fi traineri pentru toţi cei interesaţi de a fi mai spontani, dar şi pentru improvizatorii profesionişti. Două dintre spectacolele din festival se vor crea în urma atelierelor susținute de Jill Bernard și Joe Bill, co-fondatori de teatre şi actori cu peste 20 de ani de improvizație: The Romanian Scramble și The Last !MPRO Straw.

Pentru cei care vor să-şi  testeze pentru prima dată abilitățile de improvizatori, atât cei doi traineri internaționali cât și actorii români pregătesc worskhop-uri provocatoare şi pline de veselie. Sunt 4 astfel de ateliere la care se pot face înscrieri direct de pe site-ul festivalului.

Păstrând tradiția de anul trecut, în ultima seară a festivalului, cei doi traineri  vor susține un spectacol apreciat și la nivel internațional, amuzant, curajos și teatral, în limba engleză: SCRAM.

O secţiune nouă în festival, cu intrare liberă, este !MPRO TALKS, o sesiune interactivă de discuții despre rolul improvizației în dansul contemporan. A acceptat provocarea Momo Sanno, coregraf, dansator și călător născut în România, cu studii la Academia de Balet din Stuttgart.

Biletele pentru fiecare dintre cele 12 spectacole, dar și abonamente de o zi sunt puse în vânzare pe site-ul festivalului și pot fi achiziționate în reţeaua Eventbook.

Foto: !MPRO – improfest.ro/program

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.