!MPRO – Festivalul Național de Improvizație ediția a patra
https://www.ziarulmetropolis.ro/mpro-festivalul-national-de-improvizatie-editia-a-patra/

Singurul festival naţional de improvizaţie din România a ajuns la ediţia a patra şi se desfăşoară între 22 – 25 septembrie, la ARCUB Gabroveni. Conceptul de anul acesta reuneşte improvizatorii în spectacole care iau cele mai diverse forme şi stiluri, ca într-un caleidoscop.

Un articol de Petre Ivan|13 septembrie 2016

Propunerile actorilor sunt inovatoare, atât în alcătuirea echipelor, cât și în conținut. Pe lângă trupele clasice, realizatorii spectacolelor au creat grupe mixte de improvizatori cu nivel similar de experienţă.

În premieră în România se vor juca spectacole cu stiluri foarte curajoase – de la muzical cu liceeni la western, sketch comedy și un long-form inspirat de serialul Game of Thrones.

În plus, anul acesta !MPRO are doi invitați speciali din SUA, care vor fi traineri pentru toţi cei interesaţi de a fi mai spontani, dar şi pentru improvizatorii profesionişti. Două dintre spectacolele din festival se vor crea în urma atelierelor susținute de Jill Bernard și Joe Bill, co-fondatori de teatre şi actori cu peste 20 de ani de improvizație: The Romanian Scramble și The Last !MPRO Straw.

Pentru cei care vor să-şi  testeze pentru prima dată abilitățile de improvizatori, atât cei doi traineri internaționali cât și actorii români pregătesc worskhop-uri provocatoare şi pline de veselie. Sunt 4 astfel de ateliere la care se pot face înscrieri direct de pe site-ul festivalului.

Păstrând tradiția de anul trecut, în ultima seară a festivalului, cei doi traineri  vor susține un spectacol apreciat și la nivel internațional, amuzant, curajos și teatral, în limba engleză: SCRAM.

O secţiune nouă în festival, cu intrare liberă, este !MPRO TALKS, o sesiune interactivă de discuții despre rolul improvizației în dansul contemporan. A acceptat provocarea Momo Sanno, coregraf, dansator și călător născut în România, cu studii la Academia de Balet din Stuttgart.

Biletele pentru fiecare dintre cele 12 spectacole, dar și abonamente de o zi sunt puse în vânzare pe site-ul festivalului și pot fi achiziționate în reţeaua Eventbook.

Foto: !MPRO – improfest.ro/program

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.