Mumia, unul dintre cele mai importante filme egiptene, se vede joi, 13 august, la CINEVARA
https://www.ziarulmetropolis.ro/mumia-unul-dintre-cele-mai-importante-filme-egiptene-se-vede-joi-13-august-la-cinevara/

Joi, 13 august, de la ora 21:00, în grădina Rezidenţei BRD Scena9 (Str. I.L. Caragiale 32), va fi proiectat filmul egiptean Mumia, regizat de Shadi Abdel Salam, în cadrul seriei de proiecţii de film în aer liber CINEVARA. Accesul se va face pe bază de bilet, achiziţionat prin Eventbook, locurile disponibile fiind limitate.

Un articol de Petre Ivan|13 august 2020

Ediția din acest an a programului CINEVARA este una specială, fiind organizată în parteneriat cu Film Foundation, organizație neguvernamentală înființată de regizorul Martin Scorsese cu scopul de a contribui la recuperarea și conservarea patrimoniului cinematografic mondial.

Mumia este o producție egipteană lansată în anul 1969, care a ieșit din tiparele tradiționale ale industriei cinematografice egiptene de la acea vreme și singurul lungmetraj al regizorului Shadi Abdel Salam. Acesta a evocat spiritul Egiptului Antic printr-o narațiune care se concentrează pe dilema morală a unei populații tinere și moderne dintr-o cultură străveche. Criticii egipteni consideră Mumia drept unul dintre cele mai importante filme egiptene.

Filmul a fost restaurat în 2009 de către Cineteca di Bologna cu sprijinul organizației americane Film Foundation și Egyptian Film Center, câștigând notorietate față de versiunea inițială din 1969 filmată pe peliculă de 35 mm. În 1971, Mumia a fost selectată pentru a fi nominalizată la categoria „Cel mai bun film străin” în cadrul celei de-a 43-a ediție de decernare a premiilor Oscar, însă nominalizarea nu a fost aprobată.

Bazat pe povestea adevărată a descoperirii unei ascunzători cu mumii roiale în Dayr Al-Bahri (Egipt) în 1881, acțiunea filmului Mumia începe în Cairo la o întâlnire a autorităților. Domnul Maspero, președintele comisiei, atrage atenția echipei sale în legătură cu recenta apariție pe piața antichităților a unor obiecte care par a fi furate din morminte știute doar de arheologi. Între timp, Salim, șeful tribului Hurabat, aflat aproape de Thebes, moare. Salim jefuise mormintele timp de zeci de ani, întreținându-și astfel semenii cu cele furate. Odată cu moartea sa, locurile în care se află mormintele sunt destăinuite fiilor lui, de la care se așteaptă să continue tradiția pentru a întreține tribul. Fiii lui Salim sunt îngroziți să afle că tribul lor și-a câștigat existența de pe urma celor morți și sunt puși în fața unei mari dileme – fie respectă dorința tatălui lor de a continua tradiția, fie anunță autoritățile și sunt forțați să întrerupă orice legătură cu familia lor. Pe lângă toate acestea, fiii lui Salim trebuie să se lupte și cu Ayoub și Mourad, doi negustori rivali care vor să le strice planurile bărbaților.

CINEVARA

CINEVARA este un program de proiecții de film în aer liber al Fundației9, disponibil publicului larg pe toată durata verii, produs și găzduit de Rezidența BRD Scena9, hotspot cultural BRD – Groupe Société Générale. Anul acesta CINEVARA ajunge la a doua ediție, după debutul său din 2019.

Selecția filmelor a fost făcută de către Richard Peña, profesor la School of The Arts, Columbia University și fost director de programe la Film Society of Lincoln Center din New York, Statele Unite ale Americii. CINEVARA readuce în atenția publicului documentare, dar și lungmetraje clasice de ficțiune semnate de regizoare ca Djibril Diop Mambéty, Kim Ki-young, Metin Erksan și Sergei Parajanov.

După Mumia, programul va continua pe 20 august cu filmul Culoarea rodiei (1968, Sergei Parajanov), apoi pe 27 august – Touki Bouki (1973, Djibril Diop Mambéty) și 3 septembrie – Poveste din Taipei (1985, Edward Yang).

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.