„Mutter Courage şi copiii ei“, în luna mai, la Teatrul Mic
https://www.ziarulmetropolis.ro/mutter-courage-si-copiii-ei-in-luna-mai-la-teatrul-mic/

La Teatrul Mic din Bucureşti începe seria de reprezentaţii cu „Mutter Courage şi copiii ei“, de Bertolt Brecht, în româneşte de Victor Scoradeţ (Medalia Goethe, 2009) şi în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză. Spectacolul se va juca miercuri, 8 mai, duminică, 19 mai şi joi 23 mai, de la ora 19.00, la Teatrul Mic.

Un articol de |2 mai 2013

La Teatrul Mic din Bucureşti începe seria de reprezentaţii cu „Mutter Courage şi copiii ei“, de Bertolt Brecht, în româneşte de Victor Scoradeţ (Medalia Goethe, 2009) şi în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză. Spectacolul se va juca miercuri, 8 mai, duminică, 19 mai şi joi 23 mai, de la ora 19.00, la Teatrul Mic.

Victor Ioan Frunză a inovat în profunzimile şi simbolurile textului original, modificând canonul brechtian şi transformând piesa într-o dramă a opţiunilor, conform unui adagiu personal: „dacă optezi eşti nefericit, dacă nu optezi eşti şi mai nefericit“.

Desigur, ortodocşii brechtieni vor fi contrariați, însă nu vor putea ignora omenia caldă a acestui spectacol despre curaj şi sărăcie, eroism şi compromis, nevoie şi lege.

Cuzin Toma şi Rodica Negrea Foto: Adriana Grand

Pentru Mutter Courage, lupta nu se duce cu arme, ci cu sentimente. Marfa din cutii e amestecată cu destinele copiilor. Cum alegi între viaţa unuia şi ziua de mâine a celuilalt? Spiritul întreprinzător al acestei femei voluntare, care învaţă să trăiască sub semnul războiului, se confruntă cu sufletul mamei, care încearcă să-şi ocrotească familia. Cum poţi lua o decizie corectă, când ambele variante sunt greşite?

Decorul şi costumele Adrianei Grand aduc pe scenă o lume tumultoasă, mereu în mişcare, sufocantă şi frustă, ca viaţa însăşi, iar muzica originală a lui Paul Dessau este interpretată live.

Actorie şi emoţie

Rodica Negrea este Anna Fierling, cunoscută de toată lumea ca Mutter Courage (Mama Curaj); o celebră aventurieră, contrabandistă şi comerciantă de război, mamă a trei copii, care îşi trăieşte viaţa pe muchie de cuţit.

În cele trei spectacole-test, jucate până acum, emoția pe care actrița a reuşit s-o imprime rolului a fost atât de intensă, încât mulți spectatori lăcrimau la finalul reprezentației. Rolul lui Kattrin, fiica cea mută a lui Mutter Courage, este interpretat de Ilinca Manolache. Mamă şi fiică – pe scenă şi în viață – cele două artiste reinventează gesticulația tragicului într-o evoluție impresionantă.

Spectatorii sunt invitaţi la un spectacol vibrant, pentru a descoperi ce se ascunde în lăzile grele ale Annei Fierling.

Fotografii: Adriana Grand

INFO

Teatrul Mic, Bucureşti

Mutter Courage şi copiii ei – O cronică de război – (Mutter Courage und ihre Kinder – Eine Chronik aus dem Dreißigjährigen Krieg)
de Bertolt Brecht

În româneşte de Victor Scoradeţ
Versiune scenică de Victor Ioan Frunză

În distribuție: Rodica Negrea, Ilinca Manolache, Cuzin Toma, Ştefan Lupu, Radu Zetu, Bogdan Talaşman, Mircea Rusu, Claudiu Istodor, Andreea Grămoşteanu, Avram Birău, Petre Moraru
Direcţia muzicală: Tibor Cari

Decorul şi costumele: Adriana Grand
Direcţia de scenă : Victor Ioan Frunză

Durata: 2h 20min (cu o pauză)

30
/10
/16

În cadrul Festivalului Naţional de Teatru, pe 27 şi 28 octombrie 2016 la Teatrul Bulandra, sala „Liviu Ciulei”, spectacolul „Linoleum“ (pe un text al fraţilor Presniakov) al Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, a descreţit frunţile bucureştenilor cu umor negru, de calitate.

30
/10
/16

Zonă seismică acceptată azi de toată lumea, Bucureştiul are o lungă istorie în spate, presărată de cutremure frecvente, distrugătoare şi peste putinţă de prevăzut. Prima consemnare documentară datează din 1681, în domnia lui Şerban Cantacuzino, cu precizarea că „n-au mai pomenit altădată nimenea”.

30
/10
/16

Ei bine, moda Halloween-ului ajunge și pe un disc de muzică clasică, însă chiar în ajunul Halloween-ului se lansează și un antidot, un disc cu muzică de Mozart. Ambele, foarte bine cântate.

29
/10
/16

Cea de-a noua zi – penultima - a Festivalului Naţional de Teatru se constituie într-un complex de rafinate evenimente dedicate scenei contemporane şi artiştilor care o slujesc. Fără îndoială, capul de afiş al seriei de spectacole programate în această seară îl constituie prima reprezentaţie din FNT a ”Livezii de Vişini” de A.P. Cehov, în viziunea regizorală a renumitului Lev Dodin –  invitat special al Festivalului, împreună cu trupa sa de actori de la Maly Drama Teatr - Théâtre de l'Europe, din Sankt Petersburg, Rusia.

29
/10
/16

Artistul american Bob Dylan, care nu a făcut declarații după ce a fost desemnat câștigătorul premiului Nobel pentru Literatură, a anunțat că va merge la Stockholm pentru a primi această recompensă ''uluitoare, de necrezut''.

29
/10
/16

Arcadie Rusu este directorul Centrului Independent Coregrafic LINOTIP. Coregraf, dansator, performer, licențiat și absolvent de Master în Artă Coregrafică la U.N.A.T.C, acesta vorbeşte în faţa camerei mânuite de fotograful Simion Buia despre experiența sa cu teatrul.

28
/10
/16

Unul dintre cei mai importanţi compozitori contemporani este invitatul lui Cătălin Ştefănescu la Garantat 100%. Interviul cu Philip Glass, exclusivitate TVR, se vede duminică, 30 octombrie, de la 23.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.„Vom povesti despre ce însemna lumea Americii acelor ani, despre cum arăta viaţa unui tânăr artist în acei ani, despre magazinul de discuri al tatălui lui Philip Glass, precum şi despre atmosfera muzicală a acelei perioade”. (Cătălin Ştefănescu)

28
/10
/16

Schimbatul unei baterii la ceas nu e o chestiune deloc simplă dacă vrei să apelezi la un profesionist. De cele mai multe ori cu acest lucru mă ocup eu, dar cum în colecție am și piese care au nevoie de o presă pentru refixarea capacului sunt nevoit să apelez la oameni pricepuți.

28
/10
/16

O ofertă impresionantă de cărți la prețuri „de kilipir” îi așteaptă pe cititori la ediția din această toamnă a celui mai important târg de carte cu discount, Kilipirim. Cărți pentru copii și tineret, dar și pentru cititorii experimentați pot fi achiziționate pe parcursul celor 5 zile de târg (26-30 octombrie 2016, zilnic între orele 10.00 și 21.30), la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călărași.

28
/10
/16

Noaptea de 28 spre 29 octombrie 1952. În infirmeria penitenciarului din Aiud, Mircea Vulcănescu, unul dintre cei mai mari oameni de cultură ai României, murea în frig, cu o „cavernă la plămânul stâng”, după ce încercase să salveze viața unui tânăr, pe care-l protejase cu propriul lui corp.

27
/10
/16

Fiecare epocă şi-a avut artera preferată de plimbare, pe jos, cu trăsura ori cu automobilul. Pe la 1800, bucureştenii se înghesuiau duminica la iarbă verde spre Dobroteasa sau Băneasa; la mijlocul sec. XIX, s-au îndreptat spre locul ajuns repede la modă: Şoseaua Kiselev.

27
/10
/16

La zece ani de la debutul editorial cu romanul Băiuțeii, scris împreună cu Filip Florian, și la șapte ani de la publicarea primului său roman, Şi Hams Şi Regretel, Matei Florian revine cu o nouă carte, îndelung așteptată de cititorii săi, Cexina Catapuxina, cea mai recentă apariție din colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.