Muzeu dedicat lui Woody Allen la Barcelona
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeu-dedicat-lui-woody-allen-la-barcelona/

Autorităţile spaniole intenţionează să construiască un muzeu permanent dedicat cineastului american Woody Allen în Barcelona, oraşul în care acesta a turnat pelicula „Vicky Cristina Barcelona”

Un articol de Petre Ivan|17 aprilie 2015

Woody Allen a ales Barcelona ca loc de desfăşurare a acţiunii din acel film al său, care i-a adus actriţei Penelope Cruz premiul Oscar în 2008, iar autorităţile din acest oraş intenţionează să creeze un spaţiu expoziţional permanent care să fie dedicat vieţii şi carierei cineastului newyorkez.

Intitulat pentru moment „Woody Allen Project”, noul muzeu ar putea fi amenajat în La Llotja, o clădire din secolul al XVII-lea. Proiectul este susţinut de omul de afaceri spaniol Jaume Roures, care a produs trei dintre filmele lui Woody Allen, inclusiv „Vicky Cristina Barcelona”.

Consilierii de la Primăria din Barcelona încă nu au aprobat proiectul, dar, dacă o vor face, muzeul ar putea fi inaugurat peste doi ani, afirmă cotidianul spaniol de limbă engleză The Local.

O statuie din bronz în mărime naturală a lui Woody Allen a fost deja dezvelită în Oviedo, un oraş spaniol în care cineastul american a turnat o parte din filmul „Vicky Cristina Barcelona”.

Woody Allen a realizat peste 48 de filme într-o carieră de 58 de ani şi este cunoscut pentru personajele sale nevrotice şi comice, devenite o veritabilă marcă personală şi care sunt adeseori interpretate chiar de el.

Cineastul american a câştigat Oscarul pentru cel mai bun scenariu original în 1986, pentru filmul „Hannah şi surorile ei/ Hannah and her Sisters”, şi acelaşi premiu pentru filmul „Miezul nopţii în Paris/ Midnight in Paris” din 2011.

Pentru filmul „Annie Hall”, din 1978, Woody Allen a fost recompensat cu două premii Oscar – la categoriile „cel mai bun regizor” şi „cel mai bun scenariu original”.

În 2014, filmul său „Blue Jasmine”, a câştigat un premiu Oscar din trei nominalizări, iar Woody Allen, a primit şi un Glob de Aur special pentru întreaga carieră.

Foto: Woody Allen – cinemagia

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.