Muzeul Abandonului lansează prima aplicație imersivă la Noaptea Muzeelor
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-abandonului-lanseaza-prima-aplicatie-imersiva-la-noaptea-muzeelor/

Sâmbătă, 14 mai, cu ocazia Nopţii Muzeelor 2022 va fi lansată aplicaţia imersivă MUZEUL ABANDONULUI. Special pentru acest moment va fi construită o staţie temporară de explorare digitală disponibilă publicului într-un tur de forţă de 15 ore, la Seneca Anticafe, de la 9 la 24.

Un articol de Petre Ivan|10 mai 2022

Publicul va putea testa aplicația pe o infrastructură tehnică powered by Dell XPS – pe cele mai noi laptopuri Dell XPS de 13’’, 15’’ si 17’’- sub îndrumarea echipei de creație, coordonată de Ciprian Făcăeru – arhitect de spații virtuale. Spațiul amfiteatrului Seneca va fi amenajat de echipa Muzeul Abandonului în colaborare cu Brândușa Tudor și Anca Cioarec de la Stardust Architects, cu mici capsule-instalații de obiecte și elemente de arhivă, colectate de echipa muzeului în ultimul an de cercetare, ca o formă-manifest de introducere a publicului vizitator în atmosfera și narațiunea acestui proiect muzeal avangardist.

Muzeul Abandonului este primul muzeu-forum digital și participativ din România, un proiect ce și-a asumat maparea culturii abandonului și redarea unei narațiuni istorice a fenomenului abandonului și instituționalizării copiilor în România. Este un spațiu virtual de întâlnire dintre publicul larg și comunitatea invizibilă a copiilor abandonați din România, un loc sigur unde această traumă colectivă poate începe procesul de vindecare. Proiectul a debutat în septembrie 2021, cu platforma www.muzeulabandonului.ro, sub coordonarea a doi oameni de comunicare – Oana Drăgulinescu și Ioana Călinescu și a unui istoric – Simina Bădică, alături de o echipă interdisciplinară de psihologi, arhiviști, muzeografi și antropologi.

„MUZEUL ABANDONULUI este un proiect digital ce explorează noi dimensiuni ale conceptului muzeal și prezintă publicului larg, într-un format inovativ-creativ, istoria fenomenului abandonului în România. Muzeul este prezentat publicului prin intermediul unei platforme web și aplicație virtuală web ce expun un conținut divers transpus într-o scenografie imersivă ce facilitează o experiență exploratorie interactivă. Conținutul muzeal obținut utilizează metode mixte de documentare ce variază de la cercetarea de arhivă, interviuri, mărturii, documentare foto-video, fotografie 360 și scanare 3D și este expus publicului într-un format tridimensional și interactiv ce împrumută limbaje specifice noilor media, jocurilor video și realității virtuale.” – este eticheta muzeală realizată de Ciprian Făcăeru, coordonatorul proiectului imersiv, arhitect de spații virtuale și mixte, designer de experiențe imersive și augmentate, artist al noilor media.

Întreaga echipă a muzeului va fi prezentă în 14 mai în spațiul Amfiteatrului Seneca Anticafe pentru a întâmpina publicul Nopții Muzeelor, pentru a facilita navigarea prin expoziția digitală ce are ca bază fosta clădire a Căminului-Spital Sighetu Marmației – transformată prin scanare 3D în artefact digital, dar și pentru a prezenta fragmente fizice din periplul muzeal digital, replici concrete ale unui concept care își are rădăcinile în metavers.

Sâmbătă 14 mai, începând cu ora 9:00 și până la miezul nopții, amfiteatrul Seneca Anticafe se va trasforma într-un mix de spațiu muzeal și laborator digital, pregătit să primească publicul interesat de explorarea primului muzeu digital din România. Mai multe detalii puteți găsi aici, sau pe paginile de Facebook și Instagram ale muzeului.

11
/05
/22

Ajuns la a 9-a ediție, Art Safari va expune lucrări de artă valoroase de Picasso, Dali, dar și artă de patrimoniu semnată de Theodor Aman. Tot în cadrul acestei ediții, publicul va avea șansa să vadă o expoziție dedicată artistului-fenomen de secol XX și creator al primelor construcții moderniste din Bucureștiul interbelic - Marcel Iancu. De asemenea, expoziția celebrei fotografe Barbara Klemm va dezvălui fotografii-document cu Germania de Vest și de Est înainte de unificare, dar și cu România comunistă, iar unul dintre starurile artei românești contemporane, Irina Dragomir, va avea propria expoziție la Art Safari.

11
/05
/22

Instalația interactivă Explorers of the Multiverse este realizată de studioul de artă și tehnologie H3, în parteneriat cu IQOS, și propune o experiență multisenzorială imersivă, prin care vizitatorii sunt invitați la un proces de autocunoaștere, atât din perspectiva proprie, cât și prin ochii celorlalți. Instalația poate fi vizitată în cadrul Romanian Design Week, la Combinatul Fondului Plastic din București, strada Băiculești nr. 29, în perioada 13-22 mai. Romanian Design Week, ediția a zecea, este locul în care comunitățile creative și culturale își dau întâlnire, iar vizitatorii pot descoperi cele mai recente expoziții și instalații multidisciplinare.

11
/05
/22

Într-un moment în care curatorul nu este doar inițiatorul unei expoziții, ci un exponent al unor modele de practică creativă și un liant al comunităților artistice în mișcare, Bega Art Prize încearcă să răspundă contextului prin selectarea unui curator care a demonstrat atât implicare reală, cât și viziune. Ediția a patra o are laureată pe Diana Marincu, caracterizată de pasiune, curiozitate și inteligență. Laureații edițiilor precedente ale Bega Art Prize au fost: 2019 | Anca Verona Mihuleț ; 2020 | Sandra Demetrescu ; 2021 | Cosmin Costinaș.

09
/05
/22

Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Pentru Uniunea Europeană, această zi, sărbătorită pe 9 mai, este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman, considerată a fi piatra de temelie a UE. Cu această ocazie, Institutul Cultural Român, prin reprezentanțele sale în străinătate, va organiza o serie de spectacole, concerte, proiecții de film și expoziții.

06
/05
/22

Primul muzeu participativ dedicat pandemiei continuă cu un nou proiect expozițional. După „Identități Fragile” (2021), Muzeul Pandemiei va ilustra drama violenței domestice (re)simțite individual de către femeile din România. „De ce mai stai cu el!?” se va deschide pentru vizitatori în data de 6 mai, începând cu ora 12.00, la sediul ARCUB, Hanul Gabroveni.