Muzeul ascuns -„Pași spre renașterea Muzeului teatrului românesc”
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-ascuns-pasi-spre-renasterea-muzeului-teatrului-romanesc/

În perioada 15 octombrie – 14 decembrie 2018, foaierul „Tapiserie”de la etajul 1 al Sălii Mari a TNB va găzdui, succesiv,  3 expoziţii tematice, dedicate unor mari actori care au marcat istoria centenară a Teatrului Naţional: Aristide Demetriade, Ana Luca şi Ion Petrescu.

Un articol de Petre Ivan|15 octombrie 2018

Aceste expoziţii fac parte din proiectul cultural „Pași spre renașterea Muzeului Teatrului Românesc”.

Iniţiat de Asociaţia Art Conservation Support (ACS), în parteneriat cu Teatrul Național „Ion Luca Caragiale”, proiectul este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale“ şi este consacrat unei serii de activități destinate atât publicului larg de toate vârstele, cât și specialiștilor în conservarea patrimoniului cultural material.

Cele trei expoziții de la TNB vor putea fi vizitate de toți spectatorii care vin seară de seară la spectacolele de la Sala Mare, de participanții la tururile ghidate de luni, precum și – la cerere – de specialiștii interesați de istoria teatrului românesc.

Vor fi expuse lucrări de pictură, sculptură, grafică, costume, fotografii, obiecte și documente inedite (manuscrise, afișe, imagini de arhivă) care fac parte din colecția Muzeului Teatrului Național. O parte dintre aceste exponate au fost supuse unor atente intervenții de conservare-restaurare. Începând din acest an, expertul restaurator Dr. Aurelia Pomponiu a restaurat magistral o parte din costumele din colecția Muzeului TNB.

Prin proiectul „Pași către renașterea Muzeului Teatrului Românesc” se va continua procesul de restaurare,  cu o serie delucrări de artă plastică (pictură în ulei pe pânză și grafică) de care se vor ocuparestauratorii Ioan Darida și Dana Postolache.

Prima dintre micro-expozițiile pe care le veţi putea vedea la Naţionalul bucureştean va fi consacrată marelui actor Aristide Demetriade (1872-1930). Vor fi expuse cu această ocazie, în perioada 15 octombrie şi 5 noiembrie: un tablou semnat de Iosif Iser și un bust semnat de Corneliu Medrea, reprezentându-l pe Aristide Demetriade în Hamlet, rol care l-a consacrat drept unul din marii actori ai generației sale, costume (din rolurile Hamlet și RuyBlas), documente, fotografii de epocă, piese de mobilier.

În apropierea sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie, va fi lansatalbumul „Teatrul Național din București în vreme de război (1916-1918)”, autor Vera Molea (istoric de teatru la Muzeul TNB), Editura ACS. Lucrarea este rezultatul efortului susținut de autoare prin documentarea în arhive și studiul detaliat al documentelor deținute de Muzeul Teatrului Național „Ion Luca Caragiale”, fiind adunate și puse în valoare documente și informații inedite, adusepentru prima dată în fața cititorilor.

De la mijlocul lui octombrie 2018, vreme de două luni, foaierul de la etajul Sălii Mari vă aşteaptă să descoperiţi imagini din istoria teatrului românesc pe care nu le-aţi mai văzut niciodată şi să fiţi părtaşi la dezvăluirea unui trecut însemnat ce rezonează în actualitatea artei teatrale cu care sunteţi familiarizaţi.

Foto: Muzeul ascuns – tnb.ro

 

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

18
/01
/24

Prima expoziția a anului 2024 din programul curatorial al galeriei Arsmonitor este totodată și un prim solo-show dedicat artistului vizual Răzvan Neagoe, unul din artiștii reprezentați de galerie.

15
/01
/24

Peste 50.000 de perechi de ochi au avut plăcerea să privească expoziția Efectul Picasso în cele 4 luni de când s-a deschis. Vizitatori de toate vârstele au fost impresionați de cele 46 de lucrări de Pablo Picasso din colecția familiei sale, precum și de cele 65 de lucrări semnate de 37 de artiști români contemporani influențați de opera gigantului spaniol.