Muzeul Ceasului din Ploieşti, unde sunt peste 4.000 de exponate, va fi închis trei ani pentru restaurare
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-ceasului-din-ploiesti-unde-sunt-peste-4-000-de-exponate-va-fi-inchis-trei-ani-pentru-restaurare/

Muzeul Ceasului ,,Nicolae Simache” din Ploieşti, în patrimoniul căruia se află peste 4.000 de piese, este închis începând de luni, timp de trei ani, pentru restaurarea şi consolidarea clădirii monument istoric.

Un articol de Andrada Văsii|6 august 2013

Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” din Ploieşti, în patrimoniul căruia se află peste 4.000 de piese, este închis începând de luni, timp de trei ani, pentru restaurarea şi consolidarea clădirii monument istoric, expoziţia urmând să fie mutată în sediul Muzeului de Istorie din oraş.

Muzeul Ceasului, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, este închis, începând de luni, pentru realizarea unor lucrări de restaurare şi consolidare a clădirii.

Expoziţia care până acum a fost deschisă publicului în incinta Muzeului Ceasului, situat pe strada Nicolae Simache din Ploieşti, va fi mutată în sediul Muzeului de Istorie din Ploieşti, situat pe strada Toma Caragiu.

O nouă casă a ceasurilor

Expoziţia va fi amplasată în sala „Auditorium” din incinta Muzeului de Istorie şi va fi deschisă publicului începând cu 14 august. Exponatele din Muzeul Ceasului vor rămâne şi vor putea fi vizitate în sala de la Muzeul de Istorie până la finalizarea lucrărilor de consolidare a clădirii.

Contractul de lucrări pentru reabilitarea Muzeului Ceasului din Ploieşti, semnat la sfârşitul lunii trecute, prevede restaurarea şi consolidarea din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional, a clădirii, monument de arhitectură de importanţă naţională, notează Mediafax.

Conform datelor furnizate de Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, valoarea totală a contractului de finanţare este de 7.949.234,58 lei, din care valoarea totală eligibilă este de 6.271.031,95 lei (5.038.774,17 lei fonduri nerambursabile; 1.106.837,14 lei fonduri din bugetul naţional; 125.420,64 lei cofinanţarea eligibilă a beneficiarului).

Reparaţii capitale

Durata de implementare a contractului este de 36 de luni, perioadă în care va fi restaurat şi consolidat monumentul de arhitectură unic în reţeaua muzeelor din România. Lucrările de restaurare şi consolidare propuse prin proiect urmează să recupereze întreg repertoriul de finisaje şi decoraţii.

Lucrările vizează consolidarea structurii, refacerea faţadelor, a tâmplăriei, a finisajelor interioare, a tencuielilor, a pardoselilor, extinderea instalaţiilor electrice, de apă şi canalizare. De asemenea se vor executa lucrări de amenajare exterioară, trotuare de protecţie, alei, împrejmuire, spaţii verzi.

În patrimoniul Muzeului Ceasului „Nicolae Simache” se află peste 4.000 de piese şi componente care ilustrează evoluţia sistemelor de măsurat timpul din secolele XVI- XIX, de la cadrane solare până la ceasornice mecanice, cutii muzicale şi ceasuri bijuterii.

Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” din Ploieşti este singurul muzeu de acest fel din România, deschis în anul 1963. Muzeul este secţie a Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova, care, la rândul său, se află în subordinea Consiliului Judeţean Prahova.

Foto credit: Andrei Stroe, Wikipedia

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.

12
/09
/22

GREEN HOURS LIVE(S) caută povești și istorii personale legate de Green Hours, pe care le va transforma într-o instalație multimedia.