Muzeul Municipiului București lansează filmul documentar dedicat Civilizației Gumelnița
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-municipiului-bucuresti-lanseaza-filmul-documentar-dedicat-civilizatiei-gumelnita/

Muzeul Municipiului Bucureşti lansează filmul documentar „Aventuri în epoca de piatră”. Noua producţie oferă în premieră informaţii inedite despre o civilizaţie veche şi misterioasă, mai veche cu aproape o mie de ani decât dinastiile predinastice egiptene: Civilizaţia Gumelniţa.

Un articol de Liliana Matei|11 noiembrie 2021

Sursa de inspirație a documentarului este expoziția tematică „Civilizația Gumelnița. Viața în sud-estul României acum 6 500 de ani” fiind prezentată, de asemenea, activitatea  de cercetare arheologică din cadrul Muzeului Municipiului București.

Noul documentar, care se poate viziona accesând site-ul MMB (muzeulbucurestiului.ro), dezvăluie detalii despre obiectele expuse în prezent la Palatul Suțu, despre cum trăiau comunitățile gumelnițene acum 6 500 de ani, cum sunt valorificate rezultatele activităților de arheologie experimentală, dar mai ales cele desfășurate în cadrul arheologiei clasice, pe teren. Sunt împărtășite informații aflate pe parcursul cercetărilor sistematice realizate alături de alți parteneri instituționali în stațiunea eponimă, în decursul ultimilor trei ani, precum și detalii de context referitoare la neoliticul din România.

Dr. Dan Pîrvulescu, director adjunct al MMB, și dr. Theodor Ignat, șef Birou Arheologie preventivă și sistematică, sunt ghizi speciali în noul film documentar dedicat Civilizației Gumelnița, una dintre cele mai importante culturi neolitice din România. Publicul este apoi invitat să parcurgă expoziția monografică deschisă la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr 2) pentru a fundamenta toate datele și noțiunile oferite de filmul documentar.

„Aventuri în epoca de piatră” se adaugă altor 26 de  pelicule oferite comunității de Muzeul Municipiului București, care transpun conținut relevant despre proiecte expoziționale de referință, despre istoria și patrimoniul capitalei. Informații noi, utile, imagini din trecut sau de actualitate sunt oferite de experții muzeului în interviurile pe care le-au acordat.

Toate cele 27 de filme documentare pot fi vizualizate accesând acest link: http://muzeulbucurestiului.ro/filme-documentare.html.

 

04
/10
/22

Gaep prezintă „Ecologies of Repair” (10 septembrie – 5 noiembrie 2022), o expoziție de lucrări noi de la opt artiste emergente – Amaia Molinet, Anca Bucur, Andreea Medar & Mălina Ionescu, Diana Popuț, Lucia Ghegu, Stanca Soare și Thea Lazăr – care aduc în discuție relația umanului cu non-umanul și dinamicile construire-distrugere, risipă-creație, extracție-adiție.

02
/10
/22

Un fotograf român explorează pentru prima dată viața sălbatică prin prisma emoțiilor transmise de păsări și animale. Este vorba despre Rareș Beșliu și expoziția „Emoții”, un preview al albumului fotografic cu același nume, ce va fi lansat în primăvara anului viitor.

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.