Muzeul Național al Literaturii Române aniversează 63 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-national-al-literaturii-romane-aniverseaza-63-de-ani/

Pornind de la ideea celebrării centenarului naşterii poetului Mihai Eminescu, prin crearea unui muzeu dedicat acestuia, în 1957, se ia decizia fondării unui muzeu al scriitorilor importanţi ai literaturii române sub conducerea lui Dumitru Panaitescu-Perpessicius, director al Bibliotecii Academiei, la acea vreme.

Un articol de Liliana Matei|31 mai 2020

De-a lungul timpului, muzeul a fost găzduit în mai multe sedii. Primul dintre acestea a fost Casa Toma Stelian, unde se afla și sediul Uniunii Scriitorilor. Prin eforturile scriitorilor Șerban Cioculescu, Tudor Vianu și, mai ales, ale lui Tudor Arghezi, muzeul este găzduit ulterior în faimosul sediu din Bulevardul Dacia nr. 12. După revendicarea acestui spațiu, a urmat o perioadă de exil în Casa Presei.

Începând din 21 martie 2017 și până în prezent, expoziția de bază se află pe strada Nicolae Crețulescu 8, în casa care a aparținut, odinioară, lui Leon Mavrocordat și care, prin eleganța sa și prin efervescența activității culturale, a reușit să se impună în peisajul cultural și turistic al capitalei. Bogata arhivă a muzeului, cu peste 300 de colecții, spațiile expozițiilor temporare din Calea Griviței 64-66, Editura Muzeul Literaturii Române și cele cinci Case memoriale dedicate scriitorilor – Tudor Arghezi, George Bacovia, Anton Pann, Liviu Rebreanu și Ion Minulescu – vin să întregească imaginea complexă a unui muzeu de importanță națională și identitară.

În cei 63 de ani, dar în special în ultimii trei ani, MNLR a derulat proiecte importante la nivel național și internațional, printre care amintim Festivalul Internațional de Poezie București, expozițiile Eli Lotar, Gherasim Luca, Genica Athanasiou, colocvii și conferințe în colaborare cu prestigioase universități și centre de cercetare din lume.

Pe tot parcursul zilei de 1 iunie, când sărbătorim, totodată, și Ziua copilului, vă lansăm invitația de a urmări materialele pregătite cu această ocazie de MNLR: lectura unor poezii scrise de Tudor Arghezi și Elena Farago pentru copii, în interpretarea actriței Maia Morgenstern, filme de prezentare a MNLR și a istoriei literaturii, mesajele unor personalități culturale, lansarea expoziției on-line CELAN 100 – Printre cuvinte/ Unter den Wörtern, remember Cristi Popescu.

Programul evenimentelor difuzate în on-line:

Ora 9.00 – Călătorii în timp în Camera cu jucării a Mărțișorului

Ora 9.30 – Lecturi din literatura pentru copii, recită Maia Morgenstern

Ora 10.00 – Mesajul prof. univ. dr. Ioan Cristescu, director general al MNLR

Ora 11.00 – La mulți ani, MNLR! Mesajele colaboratorilor MNLR

Ora 13.00 – Intervenția criticului literar Cosmin Ciotloș despre Cristi Popescu

Ora 17.00 – Lansarea expoziției on-line CELAN 100 – Printre cuvinte/ Unter den wörtern

Ora 21.00 – Film MNLR, realizat în colaborare cu TVR

05
/07
/20

CRONICĂ DE FILM Scris și regizat de Nicolas Bedos, „La Belle Époque” (2019), prezentat anul trecut la Cannes în afara competiției și programat să deschidă ediția amânată din acest a TIFF-ului clujean, este o comedie tipic franceză cu vedete. Eternul subiect al cuplurilor în criză este ambalat puțin diferit, însă fără nimic memorabil.

05
/07
/20

Biblioteca de New Media Art pentru Copii îi invită pe cei mici într-o aventură virtuală educativă și distractivă, care-i poartă prin toate etapele de creare a unei super animații, ajutându-i să înțeleagă, pas cu pas, cum pot deveni chiar ei, din spectatori de desene animate, creatori.

04
/07
/20

S-a deschis Grădina cu Filme – Cinema & More: film românesc, documentare despre mari coregrafi, muzicieni sau creatori de modă, concerte, teatru, spectacole de improvizație și dezbateri, într-un program special în aer liber.

03
/07
/20

„UNATC - Uși redeschise online“. MASTER 1 SCENOGRAFIE. DESIGN DE COSTUM, prof. univ. dr. Ștefania CENEAN. O incursiune de-a lungul evoluției modei – pentru actualii studenți, viitori designeri de costum.

03
/07
/20

„UNATC - Uși redeschise online“. „Stilul Freddie”. Regia: Eusebio. Scenariu: Sabina State. Cu: Sara Cuncea, Frederic Negrescu. DOP: Adi Marghitan. Montaj & Sunet: Ramona Chistruga

03
/07
/20

Având în vedere situația excepțională pe care o traversează în această perioadă toate sectoarele societății, Uniunea Teatrală din România a fost nevoită să reconsidere organizarea Galei Premiilor UNITER 2020.

03
/07
/20

E 3 iulie 1883. Într-o casă dintr-un oraș european plin de poezie, de nostalgie, dar și de curiozitate față de un viitor, se naște un băiat. Peste ani, numele lui va figura în nenumărate biblioteci și va fi cunoscut în lumea întreagă.

02
/07
/20

OAMENII MUZICII Pe 17 iunie 1882 se năștea în Rusia cel care avea să devină marele compozitor modernist și neoclasic al secolului XX, Igor Stravinski (1882-1971). În 89 de ani de viață a fost martorul a două Războaie Mondiale dar și al unor revoluții sociale, culturale și muzicale fără precedent, el însuși devenind unul dintre uriașii muzicii secolului trecut.

Pagina 1 din 89612345...102030...Ultima »