Muzeul Național de Artă Contemporană lansează noul sezon expozițional
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-national-de-arta-contemporana-lanseaza-noul-sezon-expozitional/

Muzeul Naţional de Artă Contemporană lansează vineri, 19 aprilie, de la ora 19:00, noul sezon expoziţional. Aflaţi ce expoziţii aduce MNAC SPRING OPENING 2019!

Un articol de Liliana Matei|15 aprilie 2019

VERNISAJ: Vineri, 19 aprilie, ora 19:00, MNAC

Intrarea este gratuită, iar accesul se face liber cu mașina pe la poarta B3 din Calea 13 Septembrie.

Patru etaje de artă contemporană și tot atâtea expoziții noi. Colecția de artă Renault pentru prima dată în România. În scenografia murală creată de pictorul Christian Hidaka, o nouă viziune artistică: a prietenului său, sculptorul Raphaël Zarka. Yvonne Hasan ─  o imagine de ansamblu a unei vieți artistice prea puțin cunoscute. O privire în atelierul secret al lui Sorin Neamțu. Street Art pe scările interioare ale muzeului și o istorie a artei contemporane din România într-un discurs expozițional inedit.

Sezonul expozițional de primăvară 2019.

|Parter

RENAULT ȘI ARTA, O ISTORIE VIE

1967-2019

Cu o istorie de peste 50 de ani, Colecția de Artă Renault vine pentru prima oară în România

Curator: Ann Hindry

Proiect organizat în cadrul Sezonului România-Franța 2019

|Parter. Sala de marmură

NEUTRASOMNI. O privire în atelierul secret al lui Sorin Neamțu, explorator pe cont propriu al istoriei artei, disciplină folosită drept scuză pentru amânări repetate ale asumării unei ieșiri din confortul atelierului său.

Artist: Sorin Neamțu

Curator: Călin Dan

|Etajul 1

VĂZÂND ISTORIA – 1947-2007 | Colecția MNAC. Istoria artei contemporane din România (1947, anul abolirii monarhiei – 2007, anul intrării României în UE), revizitată printr-un discurs expozițional care pune pe același plan dimensiunea documentară și pe cea artistică, producția de obiect cultural și contextul în care aceasta a avut loc.

|Etajul 3

YVONNE HASAN (1925 – 2016)

Pictoriță, profesoară, adolescentă arestată de regimul antonescian, tânărǎ artistă trimisă pe șantierele socialiste, realizatoare de tapiserii, autoarea cărții Paul Klee și pictura modernă.

Curator: Adrian Buga

În colaborare cu: Alexandru Solomon

Yvonne Hasan, „Prietenie”, aprox. 1978 / MNAC

|Etajul 4

GNOMONICA. A doua parte a unui proiect în două capitole. În scenografia murală creată de pictorul Christian Hidaka, o nouă viziune artistică: a prietenului său, sculptorul Raphaël Zarka.

Artist: Raphaël Zarka

Curator: Ioana Mandeal

Proiect organizat în cadrul Sezonului România-Franța 2019

|+ URBAN STEPS

20 de ani de artă urbană în România, tot atâtea voci ale street art-ului românesc și un graffitti de 500 de metri pătrați pe scările interioare ale MNAC-ului.

Curator: Mihai Zgondoiu

|Etajul 4 – SALA AUDITORIUM

ORGANIC PROXY. Expoziție de instalații interactive ce pot declanșa transformări fără precedent ale minții pentru a se adapta noii definiții a realității.

Artiști: Octavian Albu, Bogdan Ceangu, Dorin Cucicov, Emil Drăgan, Maria Năstase, Alina Rizescu, Adrian Tăbăcaru

Organizatori: CINETic & MNAC

|+ Live audio-video performances:

Livecoding

Artist: Dorin Cucicov

The Journey. Performance live la pian, sincronizat cu vizualuri animate

Artist: Adrian Tăbăcaru

Aflați mai multe de pe pagina oficială de Facebook a evenimentului!

Sponsori: Crama OprisorPolicolor RomaniaGrup Transilvae, Vitamin Aqua

Parteneri media: CărtureștiElleRomaniaEnergieaFEEDER.roGOKID.roIgloo mediaLife.roMarie Claire, Radio România CulturalRevista ARTARFI RomaniaRevista ZeppelinSUB25SuperSYTSupereroi printre noiȘcoala9TANANANAThe InstituteTotul despre mameZiarul MetropolisZile si Nopti Bucuresti.

Foto: MNAC / Vedere din expoziția Văzând Istoria ‒ 1947-2007. Colecția MNAC. Foto: Dani Ghercă

24
/02
/21

Începând cu data de 1 Martie 2021, spațiul expozițional din Foaierul Media al TNB (aripa dinspre Intercontinental) se va anima din nou, găzduind o amplă expoziție cu lucrările artistului ION OLARU, scenograful-pictor, autorul a zeci de scenografii de televiziune, de teatru, dar și de scenografie pentru filme de animație, totodată pictor, făuritor de icoane sau de surprinzătoare ”micro-monumente ale armoniei universale”(cf. Corneliu Antim, critic de artă), elaborate dintr-un material inedit… tărtăcuța!

23
/02
/21

Pășiți într-o lume de peisaje vibrante, fotografii asociate cu elemente chimice, refractografii și obiecte vopsite cu Vantablack, cel mai negru negru, odată cu prima expoziție personală a lui Mihai Plătică la Gaep. Desfășurată pe ambele etaje ale galeriei, Alpher-Bethe-Gamow va putea fi vizitată între 6 martie și 8 mai 2021.

23
/02
/21

Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Arbor Institute for Culture, vă invită să descoperiți sau să redescoperiți expoziția „GIUVAIERGERIE ANTICĂ. Comorile Muzeului Național de Istorie a Moldovei“, noua expoziție virtuală găzduită pe Theopen-art.com, prima platformă de expoziții de artă în realitate virtuală din Republica Moldova și România.

23
/02
/21

Galeria Sector 1 inaugurează programul curatorial al anului 2021 alături de Kunsthalle Bega, cu expoziția Sensul Sculpturii, artiști: Apor - Nimbert Ambrus, Dona Arnakis, Rudolf Bone, Teodor Graur, Oláh Gyárfás, Roxana Ionescu, Adi Matei, Alex Mirutziu, Vlad Nancă, Mihai Olos, Andrei Pituț, Bogdan Rața, Patricia Teodorescu, Ion Toderașcu, Napoleon Tiron, Casandra Vidrighin, curator Liviana Dan.

18
/02
/21

Muzeul Național de Artă al României și Centrul Național de Artă „Tinerimea Română" vă oferă vineri, 19 februarie,  „Concertul extraordinar aniversar 145 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi”, eveniment inspirat de dragostea sculptorului pentru muzica românească și realizat cu implicarea Ministerului Culturii.  

17
/02
/21

Galeria Estopia a deschis pe 11 februarie expoziția de grup „Innocence”, care prezintă lucrările a opt artiști – Angela Bontaș, Lucian Brumă, Andrei Ciurdărescu, Andrada Feșnic, Juhos Sándor, Sergiu Laslo, Antonina Manda și Ada Muntean. Expoziția poate fi vizitată până pe 3 aprilie.

14
/02
/21

Biografiile au întotdeauna enigmele lor. Când sunt privite prin prisma amintirii, celebre sau anonime, ființele umane nu se dezvăluie niciodată întru totul. Ion Andreescu, pictorul care a împărțit aceeași epocă cu Mihai Eminescu, este unul dintre exemple. Creator important, el rămâne totuși un necunoscut pentru posteritate.

12
/02
/21

Expoziția „Povești de iubire”, dedicată îndrăgostiților și tuturor romanticilor, va fi deschisă între 12-28 februarie în zona Peek and Cloppenburg (etaj 1) și îi va purta pe vizitatori într-o călătorie în istoria intimă a României. Tot aici, curioșii vor avea ocazia să-și facă fotografii la un panou stilizat cu expresia „Te iubesc” scrisă în peste 100 […]

11
/02
/21

Nu tot timpul lucrările de artă stau cuminți, pe pereții muzeelor și în spațiile de expunere special gândite, așteptând publicul avizat să le facă o vizită. Câteodată arta iese în stradă, face gălăgie și trage de mânecă bicicliștii, curierii și trecătorii grăbiți. Cam de acest fel sunt lucrările expuse la micuța galerie neconvențională Celula de artă, din B-dul Carol nr. 53, care a pregătit în luna februarie doua expoziții care întorc privirile.

08
/02
/21

O nouă expoziție propusă de spațiul expozițional Arbor.art.room îi va seduce cu siguranță, începând din această săptămână, pe iubitorii de artă şi frumos din Capitală. Joi, 11 februarie 2021, între orele 17.00 şi 21.00, la Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11), va avea loc deschiderea expoziţiei unui artist tânăr și original, Giuliano Nardin, expoziție intitulată misterios „Nimic nou la Podul Săbăreni“ (perioadă de vizitare: până pe 7 martie 2021), o inedită propunere expoziţională realizată împreună cu curatorul Doinel Tronaru, la propunerea managerului cultural Victoria Nagy Vajda.

31
/01
/21

Platforma 5 Pentru Arte propune comunităților creative și publicului larg să descopere tânăra generație de artiști și arhitecți români urmărind creațiile a peste 20 dintre aceștia în galeria online, în cadrul unor expoziții digitale la care au contribuit cinci profesioniști din industria locală.