Muzeul Național de Artă Contemporană lansează noul sezon expozițional
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-national-de-arta-contemporana-lanseaza-noul-sezon-expozitional/

Muzeul Naţional de Artă Contemporană lansează vineri, 19 aprilie, de la ora 19:00, noul sezon expoziţional. Aflaţi ce expoziţii aduce MNAC SPRING OPENING 2019!

Un articol de Liliana Matei|15 aprilie 2019

VERNISAJ: Vineri, 19 aprilie, ora 19:00, MNAC

Intrarea este gratuită, iar accesul se face liber cu mașina pe la poarta B3 din Calea 13 Septembrie.

Patru etaje de artă contemporană și tot atâtea expoziții noi. Colecția de artă Renault pentru prima dată în România. În scenografia murală creată de pictorul Christian Hidaka, o nouă viziune artistică: a prietenului său, sculptorul Raphaël Zarka. Yvonne Hasan ─  o imagine de ansamblu a unei vieți artistice prea puțin cunoscute. O privire în atelierul secret al lui Sorin Neamțu. Street Art pe scările interioare ale muzeului și o istorie a artei contemporane din România într-un discurs expozițional inedit.

Sezonul expozițional de primăvară 2019.

|Parter

RENAULT ȘI ARTA, O ISTORIE VIE

1967-2019

Cu o istorie de peste 50 de ani, Colecția de Artă Renault vine pentru prima oară în România

Curator: Ann Hindry

Proiect organizat în cadrul Sezonului România-Franța 2019

|Parter. Sala de marmură

NEUTRASOMNI. O privire în atelierul secret al lui Sorin Neamțu, explorator pe cont propriu al istoriei artei, disciplină folosită drept scuză pentru amânări repetate ale asumării unei ieșiri din confortul atelierului său.

Artist: Sorin Neamțu

Curator: Călin Dan

|Etajul 1

VĂZÂND ISTORIA – 1947-2007 | Colecția MNAC. Istoria artei contemporane din România (1947, anul abolirii monarhiei – 2007, anul intrării României în UE), revizitată printr-un discurs expozițional care pune pe același plan dimensiunea documentară și pe cea artistică, producția de obiect cultural și contextul în care aceasta a avut loc.

|Etajul 3

YVONNE HASAN (1925 – 2016)

Pictoriță, profesoară, adolescentă arestată de regimul antonescian, tânărǎ artistă trimisă pe șantierele socialiste, realizatoare de tapiserii, autoarea cărții Paul Klee și pictura modernă.

Curator: Adrian Buga

În colaborare cu: Alexandru Solomon

Yvonne Hasan, „Prietenie”, aprox. 1978 / MNAC

|Etajul 4

GNOMONICA. A doua parte a unui proiect în două capitole. În scenografia murală creată de pictorul Christian Hidaka, o nouă viziune artistică: a prietenului său, sculptorul Raphaël Zarka.

Artist: Raphaël Zarka

Curator: Ioana Mandeal

Proiect organizat în cadrul Sezonului România-Franța 2019

|+ URBAN STEPS

20 de ani de artă urbană în România, tot atâtea voci ale street art-ului românesc și un graffitti de 500 de metri pătrați pe scările interioare ale MNAC-ului.

Curator: Mihai Zgondoiu

|Etajul 4 – SALA AUDITORIUM

ORGANIC PROXY. Expoziție de instalații interactive ce pot declanșa transformări fără precedent ale minții pentru a se adapta noii definiții a realității.

Artiști: Octavian Albu, Bogdan Ceangu, Dorin Cucicov, Emil Drăgan, Maria Năstase, Alina Rizescu, Adrian Tăbăcaru

Organizatori: CINETic & MNAC

|+ Live audio-video performances:

Livecoding

Artist: Dorin Cucicov

The Journey. Performance live la pian, sincronizat cu vizualuri animate

Artist: Adrian Tăbăcaru

Aflați mai multe de pe pagina oficială de Facebook a evenimentului!

Sponsori: Crama OprisorPolicolor RomaniaGrup Transilvae, Vitamin Aqua

Parteneri media: CărtureștiElleRomaniaEnergieaFEEDER.roGOKID.roIgloo mediaLife.roMarie Claire, Radio România CulturalRevista ARTARFI RomaniaRevista ZeppelinSUB25SuperSYTSupereroi printre noiȘcoala9TANANANAThe InstituteTotul despre mameZiarul MetropolisZile si Nopti Bucuresti.

Foto: MNAC / Vedere din expoziția Văzând Istoria ‒ 1947-2007. Colecția MNAC. Foto: Dani Ghercă

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.

09
/01
/24

Opera Națională București, instituție publică de importanță națională aflată sub egida Ministerului Culturii, celebrează Ziua Culturii Naționale, în data de 15 ianuarie, ora 18:00, cu premiera spectacolului Oedipe de George Enescu, în regia lui Stefano Poda și sub bagheta dirijorală a lui Tiberiu Soare. Totodată, evenimentul va fi dedicat și împlinirii a 70 de ani de la inaugurarea celei mai importante scene lirice din România.

09
/01
/24

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București celebrează Ziua Culturii Naționale printr-un concert extraordinar inspirat din folclorul românesc, susținut de Corina Sîrghi, ce va avea loc luni, 15 ianuarie 2024, începând cu ora 19.00, la Sala Mare, ARCUB.