Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) ajunge la Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-national-de-arta-contemporana-mnac-ajunge-la-timisoara/

Kunsthalle Bega şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană prezintă PULS 20 – noi intrări în colecţia MNAC, o expoziţie curatoriată de Călin Dan, vineri, 14 mai, în intervalul orar 18.00 – 21.00.

Un articol de Liliana Matei|12 mai 2021

PULS 20 prezintă la Kunsthalle Bega un număr de 148 de lucrări din achizițiile care au intrat în patrimoniul MNAC anul trecut.

Este prima dată când Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) „iese” din casa sa, din aripa E4 a Palatului Parlamentului din Capitală, și vine la Timișoara, la Kunsthalle Bega.

„Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC București împlinește 20 de ani. Douăzeci de ani sunt ca 20 de zvâcniri de puls în corpul unui muzeu tânăr. Căutând calea dezvoltării autonome, MNAC a trebuit să își hrănească identitatea cu materia grea a unei colecții moștenite de-a gata din timpuri când cuvintele contemporan și colecție aveau sensuri cu totul diferite. În câțiva pași precauți, MNAC și-a extins inventarul, mai cu seamă anul trecut, când un număr important de titluri (180 mai precis) au fost adăugate prin achiziție narațiunii în evoluție a culturii vizuale produse aici.

Se pot spune multe despre acest corpus de lucrări, despre felul aproape miraculos în care el reușește să ilustreze 50 de ani de producție artistică locală, despre fascinanta diversitate a personalităților reunite prin efortul remarcabil al unui juriu de specialiști cu o cunoaștere profundă a istoriei recente a artelor din România. Sesiunea de achiziții organizată de către MNAC în 2020, cu generosul sprijin al Ministerului Culturii, nu a fost doar un mecanism de politici culturale. Prin sinergia dintre o scenă artistică entuziastă (care a așteptat 12 ani acest moment de recunoaștere) și competența specialiștilor din muzeu și din jurul acestuia s-a născut un remarcabil act de curatoriat colectiv. Rezultatul este această expoziție, deschisă la sediul MNAC sub titlul După doisprezece ani. Producția artistică din România în 180 de lucrări, și prezentată acum la Kunsthalle Bega sub un titlu mai adecvat: PULS 20.

Discursul curatorial din care s-a născut PULS 20 a fost unul organic, expoziția dezvoltându-se firesc, asemenea unei ființe vii, prin acțiuni și re-acțiuni, prin provocări și răspunsuri, printr-o continuitate procesuală fără precedent. Cel mai spontan proiect curatorial al Muzeului Național de Artă Contemporană își începe un bine meritat traseu național prin această generoasă invitație la Kunsthalle Bega”, transmite curatorul expoziției, Călin Dan.

Membrii juriului:

Horia AVRAM, președinte, Asociația Internațională a Criticilor de Artă (AICA), filiala România

Cătălin DAVIDESCU, curator, critic de artă

Anca MIHULEȚ, curator, critic de artă

Ruxandra DEMETRESCU, director, Școala Doctorală, UNArte București

Zoran ERIĆ, curator șef, Muzeul de Artă Contemporană, Belgrad (membru în Consiliul Științific MNAC)

Cătălin GHEORGHE, conf. univ. dr., Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași

Diana MARINCU, director artistic, fundația Art Encounters, Timișoara

Frances MORRIS, director, Tate Modern, Londra (membru în Consiliul Științific MNAC)

Irina RADU, șef secție Colecții-Conservare, MNAC

Mara-Victoria RAȚIU, prorector, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca (membru în Consiliul Științific MNAC)

Andrei SICLODI, director, Künstlerhaus Büchsenhausen (membru în Consiliul Științific MNAC)

PULS 20

(noi intrări în colecția MNAC)

curator Călin Dan

Kunsthalle Bega

Deschidere: vineri, 14 mai 2021, 18.00 – 21.00

14 mai – 11 iulie 2021

Program de vizitare
marți – sâmbătă  12.00 – 18.00

Credite foto @ New Folder Studio. După doisprezece ani. Producția artistică din România în 180 de lucrări

 

 

 

30
/05
/23

Cele 10 documentare din programul primei ediții LYNX Festival sunt deja sold-out, cu două zile înainte de începerea evenimentului. În perioada 1 – 5 iunie, la Brașov, pasionații de film și natură se vor putea delecta cu un program complex și complet de proiecții, vernisaje și expoziții de fotografie, activități în natură, masterclass-uri cu invitați internaționali, întâlniri cu artiști locali și reprezentanți ai ONG-urilor de mediu și alte evenimente-surpriză.

30
/05
/23

Muzeul Național de Artă al României este gazda unui nou eveniment „Întâlnire la muzeu”, marți 30 mai 2023, de la ora 18:00, în Sala Auditorium, strada Știrbei Vodă nr. 1. Invitații lui Călin Stegerean sunt Bernard Blistène și Ami Barak, personalități de prestigiu ale artei contemporane.

19
/05
/23

Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC București anunță noul sezon expozițional care va fi inaugurat joi, 25 mai 2023. Cu o puternică prezență internațională (în trei dintre cele șapte spații expoziționale, precum și în cadrul noului program de mediere culturală, MNAC International Academy), inaugurând totodată cooperarea strategică cu Timişoara Art Encounters.

17
/05
/23

Rareș Beșliu anunță lansarea proiectului „La NORD de cuvinte”, primul demers al unui fotograf român de a documenta artistic natura și viața sălbatică de lângă Polul Nord. Proiectul fotografic este unul pe termen lung și cuprinde mai multe expediții începând cu luna iulie a acestui an, în regiunile arctice Groenlanda, Svalbard și Arhipelagul Arctic Canadian.

16
/05
/23

Proiecții ale unora din cele mai apreciate documentare despre natură, expoziții de fotografie, activități pentru copii, ateliere de film documentar și fotografie, invitați speciali internaționali și întâlniri cu artiști locali sunt surprizele promise de organizatori pentru prima ediție LYNX Festival, primul festival din România dedicat exclusiv filmului documentar și fotografiei de natură.