Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) ajunge la Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-national-de-arta-contemporana-mnac-ajunge-la-timisoara/

Kunsthalle Bega şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană prezintă PULS 20 – noi intrări în colecţia MNAC, o expoziţie curatoriată de Călin Dan, vineri, 14 mai, în intervalul orar 18.00 – 21.00.

Un articol de Liliana Matei|12 mai 2021

PULS 20 prezintă la Kunsthalle Bega un număr de 148 de lucrări din achizițiile care au intrat în patrimoniul MNAC anul trecut.

Este prima dată când Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) „iese” din casa sa, din aripa E4 a Palatului Parlamentului din Capitală, și vine la Timișoara, la Kunsthalle Bega.

„Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC București împlinește 20 de ani. Douăzeci de ani sunt ca 20 de zvâcniri de puls în corpul unui muzeu tânăr. Căutând calea dezvoltării autonome, MNAC a trebuit să își hrănească identitatea cu materia grea a unei colecții moștenite de-a gata din timpuri când cuvintele contemporan și colecție aveau sensuri cu totul diferite. În câțiva pași precauți, MNAC și-a extins inventarul, mai cu seamă anul trecut, când un număr important de titluri (180 mai precis) au fost adăugate prin achiziție narațiunii în evoluție a culturii vizuale produse aici.

Se pot spune multe despre acest corpus de lucrări, despre felul aproape miraculos în care el reușește să ilustreze 50 de ani de producție artistică locală, despre fascinanta diversitate a personalităților reunite prin efortul remarcabil al unui juriu de specialiști cu o cunoaștere profundă a istoriei recente a artelor din România. Sesiunea de achiziții organizată de către MNAC în 2020, cu generosul sprijin al Ministerului Culturii, nu a fost doar un mecanism de politici culturale. Prin sinergia dintre o scenă artistică entuziastă (care a așteptat 12 ani acest moment de recunoaștere) și competența specialiștilor din muzeu și din jurul acestuia s-a născut un remarcabil act de curatoriat colectiv. Rezultatul este această expoziție, deschisă la sediul MNAC sub titlul După doisprezece ani. Producția artistică din România în 180 de lucrări, și prezentată acum la Kunsthalle Bega sub un titlu mai adecvat: PULS 20.

Discursul curatorial din care s-a născut PULS 20 a fost unul organic, expoziția dezvoltându-se firesc, asemenea unei ființe vii, prin acțiuni și re-acțiuni, prin provocări și răspunsuri, printr-o continuitate procesuală fără precedent. Cel mai spontan proiect curatorial al Muzeului Național de Artă Contemporană își începe un bine meritat traseu național prin această generoasă invitație la Kunsthalle Bega”, transmite curatorul expoziției, Călin Dan.

Membrii juriului:

Horia AVRAM, președinte, Asociația Internațională a Criticilor de Artă (AICA), filiala România

Cătălin DAVIDESCU, curator, critic de artă

Anca MIHULEȚ, curator, critic de artă

Ruxandra DEMETRESCU, director, Școala Doctorală, UNArte București

Zoran ERIĆ, curator șef, Muzeul de Artă Contemporană, Belgrad (membru în Consiliul Științific MNAC)

Cătălin GHEORGHE, conf. univ. dr., Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași

Diana MARINCU, director artistic, fundația Art Encounters, Timișoara

Frances MORRIS, director, Tate Modern, Londra (membru în Consiliul Științific MNAC)

Irina RADU, șef secție Colecții-Conservare, MNAC

Mara-Victoria RAȚIU, prorector, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca (membru în Consiliul Științific MNAC)

Andrei SICLODI, director, Künstlerhaus Büchsenhausen (membru în Consiliul Științific MNAC)

PULS 20

(noi intrări în colecția MNAC)

curator Călin Dan

Kunsthalle Bega

Deschidere: vineri, 14 mai 2021, 18.00 – 21.00

14 mai – 11 iulie 2021

Program de vizitare
marți – sâmbătă  12.00 – 18.00

Credite foto @ New Folder Studio. După doisprezece ani. Producția artistică din România în 180 de lucrări

 

 

 

22
/05
/17

Când am trecut de scanerul metalic de la intrarea de la numărul 16, strada Cadet, din cartierul parizian Faubourg-Montmartre, aveam sentimentul vag că ma aflu acolo pentru a descoperi ceva ce în mod obișnuit este rezervat doar câtorva cercuri restrânse. Ce anume, greu de spus. Nu plănuisem ieșirea, Diana, o prietenă apropiată, nu putuse să vină. Nu-i nimic, o descoperire inițiatică, mi-am spus.

18
/05
/17

Astăzi este Ziua internațională a muzeelor, prilej pentru a vă prezenta un top al celor mai frumoase muzee din lume, întocmit anul trecut de cunoscutul site TripAdvisor, și de pe care nu lipsesc muzee precum: Luvru, Prado, Van Gogh sau Muzeul Metropolitan de Artă din New York.

09
/05
/17

Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București deschide joi, 18 mai, ora 19:00, expoziția „Ucenicie prin arte. Sorin Costina, colecționar”, una dintre cele mai importante colecții de artă postbelică autohtonă, ce cuprinde lucrări semnate de Corneliu Baba, Horia Bernea, Ștefan Bertalan, Paul Gherasim, Ion Grigorescu, Florin Mitroi, Paul Neagu, Florin Niculiu, Ion Dumitriu, Constantin Flondor, Sorin Dumitrescu etc.

03
/05
/17

Casieria Castelului Corvinilor din Hunedoara a fost spartă de persoane rămase deocamdată, necunoscute, din primele estimări neoficiale paguba ridicându-se la peste 170.000 de lei, bani rezultați din vânzarea biletelor în zilele libere ale minivacanței de 1 mai.

23
/04
/17

„Arta sub 18 ani ” este un eveniment parte a proiectului „Troc - rețea de teatru educativ”, organizat de Asociația Reciproca în parteriat cu duo-ul artistic Monotremu și finanțat de Administrația Fondului Național Cultural. Sub umbrela „Arta sub 18 ani” Asociația Minitremu, parte a duo-ului Monotremu, ajunge la Cluj, între 28 și 30 aprilie, cu două evenimente.

20
/04
/17

Artistul multimedia Nikita Golubev a transformat mai multe autovehicule murdare din Moscova în adevărate opere de artă. Sub pseudonimul "ProBoyNick", Golubev a pictat, în ultimele două săptămâni, diverse desene pe mai multe mașini din capitala Rusiei și a distribuit online fotografiile cu operele create. Artistul rus realizează aceste desene folosindu-se de degete și pensule.

12
/04
/17

Cea mai mare expoziţie dedicată lui Ştefan Luchian din ultimii 50 de ani va fi organizată la Pavilionul Muzeal de la Art Safari, între 19 mai - 18 iunie, la Galeriile Kretzulescu (Calea Victoriei 45), şi va cuprinde opere ale artistului din peste 20 de instituţii muzeale, dar şi din cele mai importante colecţii private.

11
/04
/17

Premiul Pulitzer 2017 pentru "Fotoreportaj" (Feature Photography") a revenit publicației Chicago Tribune, care a publicat un portret al unui copil de 10 ani care a supraviețuit unui schimb de focuri în Chicago, și al mamei sale, care încearcă să reia cursul vieții după această dramă.

05
/04
/17

“Rerotikon”, prima expoziție de artă erotică găzduită de Galeria Rotenberg-Uzunov din București, va fi vernisată joi, 6 aprilie, ora 19.00. Semnatara picturilor expuse este tânăra artistă Diana Manole, care explorează puterea de seducție a nudurilor umane, cu accente vintage din pin-up-ul american într-o combinație cu tușa mult mai recentei Școli de la Cluj.