Muzeul Satului „Dimitrie Gusti“ găzduieşte expoziţia „Flori de mină din Maramureş“
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-satului-dimitrie-gusti-gazduieste-expozitia-flori-de-mina-din-maramures/

Expoziţia ,,Flori de mină din Maramureş” va avea vernisajul joi, la Muzeul Naţional al Satului ,,Dimitrie Gusti” din Bucureşti.

Un articol de Andrada Văsii|7 august 2013

Expoziţia „Flori de mină din Maramureş” va avea vernisajul joi, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti. Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” şi Muzeul de Mineralogie din Baia Mare vor prezenta, începând cu ora 17.00, deschiderea expoziţiei „Flori de mină din Maramureş”.

Muzeul de Mineralogie din Baia Mare este cea mai mare instituţie muzeală regională de acest fel din Europa. Calitatea eşantioanelor expuse, determinată de frumuseţea, mărimea, spectaculozitatea formelor şi estetica deosebită a mineralelor, a dus la recunoaşterea unicităţii acestui muzeu.

Multe dintre exponate sunt considerate rarităţi mondiale şi valori de patrimoniu. La ora actuală, colecţia Muzeului de Mineralogie din Baia Mare este constituită din peste 17.000 bucăţi eşantioane minerale, 435 bucăţi roci, 2.405 bucăţi eşantioane fosile (plante şi animale), 569 bucăţi zăcăminte, toate provenind din regiunea Baia Mare.

DImitrie Gusti

La expoziţia organizată la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” vor putea fi observate roci magmatice, roci sedimentare şi roci metamorfice, dar si eşantioane care prezintă principalele proprietăţi mineralogice ale mineralelor, notează Mediafax.

Zăcămintele de metale neferoase din regiunea Maramureş sunt ilustrate de eşantioane minerale care provin din zonele Borşa şi Vişeu, Băiuţ-Ţibleş, Cavnic, Şuior, Baia Sprie, Herja, Săsar-Dealul Crucii, Ilba, Nistru şi Turţ-Socea.

Info:

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 8 august – 8 septembrie, de miercuri până duminică, între orele 9.00 – 19.00, în sala „Gheorghe Focşa”.

Foto credit: Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” (Facebook)

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.

12
/09
/22

GREEN HOURS LIVE(S) caută povești și istorii personale legate de Green Hours, pe care le va transforma într-o instalație multimedia.