Muzică clasică în sate şi oraşe cu Vioara lui Enescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzica-clasica-in-sate-si-orase-cu-vioara-lui-enescu/

Doi muzicieni excepţionali, un instrument istoric pe care a cântat în trecut însuşi George Enescu, entuziasm, energie şi dorinţa de a duce muzica mai departe, aceastea ar putea fi pe scurt cuvintele ce definesc Turneul Vioara lui George Enescu, organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media, în perioada 9 septembrie-1 octombrie 2016.

Un articol de Petre Ivan|8 septembrie 2016

Vioara Guarneri del Gesu, ce i-a aparţinut compozitorului, este pusă la dispoziție de Muzeul Naţional George Enescu în patrimoniul căruia se află. Anul acesta va pleca, pentru a cincea oară, prin satele şi oraşele României.

Violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail vor fi protagoniştii acestei noi aventuri muzicale, menită să valorifice moştenirea marelui muzician care, la vremea sa, a cântat în şcoli, pe front, în spitale încercând să aducă prin muzică alinare, dar şi să convingă cât mai mulţi oameni de frumuseţea muzicii clasice. Oriunde se ducea, Enescu lăsa impresii de neuitat mai ales în mintea şi sufletelor oamenilor simpli şi copiilor, care încă nu se întâlniseră cu o astfel de muzică.

Urmând acest model, violonistul Gabriel Croitoru şi-a propus în turneele sale, să ajungă în cât mai multe localităţi din România. În unele sate şi chiar oraşe mici, nu  ajunsese până acum niciodată un turneu de muzică clasică, spectatorii nu păşiseră într-o sală de concert sau nu văzuseră instrumente pe viu, dar peste tot reacţiile au fost entuziaste, ceea ce i-a determinat pe cei doi muzicieni să continue acest proiect.

Eu şi Horia suntem nişte mesageri ai muzicii clasice care doresc să mai deschidă o cale către sufletul oamenilor şi cred că am reuşit. (G. Croitoru)

Cei doi muzicieni au pregătit un program ce cuprinde piese de largă popularitate din literatura pentru vioară şi pian de E. Elgar, G. Enescu, H. Provost,P. de Sarasate, Fr. Kreisler, Cl. Debussy, S. Prokofiev, M. Ravel, E. Chausson ş.a

ITINERAR TURNEU:

9 septembrie, ora 19.00, Alba Iulia, Catedrala Romano Catolică Sf. Mihail

10 septembrie, ora 19.00, Câmpia Turzii, Palatul Cultural ”Ionel Floașiu”

Violonistul Gabriel Croitoru

Violonistul Gabriel Croitoru

11 septembrie, ora 19.00, Comuna Viișoara,  jud. Cluj, Casa de Cultură

13 septembrie, ora 16.00, Comuna Cumpăna, Jud. Constanța, Casa de cultură

13 septembrie, ora 19.00, Comuna Mihail Kogălniceanu, jud. Constanța,

Centrul pentru Tineret ”Mihail Kogălniceanu”

14 septembrie, ora 19.00, Slatina, Centrul cultural ”Eugen Ionescu”

15 septembrie, ora 19.00, Pitești, Sala Filarmonicii

16 septembrie, ora 19.00, Comuna Aninoasa, jud. Dâmbovița, Centrul Cultural Aninoasa

18 septembrie, ora 19.00, București, Sala Teatrelli

19 septembrie, ora 19.00, București, Sala Radio

1 octombrie, ora 19.00, Deva, Teatrul de Artă

Foto:  Vioara lui Enescu – vioaraluienescu.ro, Virgil Oprina

18
/06
/15

Străzile orașului vor fi inundate de sunete și culori în ultimele zile ale Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În zona pietonală Nicolae Bălcescu, în Piața Mică și Piața Mare, dar și la Muzeul Astra, spectacole de pe trei continente vin în fața publicului cu statui vivante, baloane zburătoare cu apă, dansuri amerindiene și muzică indiană.

18
/06
/15

Pe lângӑ un lineup de excepţie curatoriat de pianistul şi compozitorul de jazz Lucian Ban, a patra ediţie a Bucharest Jazz Festival continuӑ seria de evenimente conexe inauguratӑ anul trecut la Hanul Gabroveni. Startul Bucharest Jazz Festival 2015 este dat de vernisajul expoziţiei Now’s the Time – Romanian Jazz Photographers de la Hanul Gabroveni, în seara zilei de 30 iunie.

16
/06
/15

Cea de-a noua ediţie a evenimentului Noaptea Institutelor Culturale are loc în Bucureşti vineri, începând cu ora 16.00, şi va aduce publicului un program variat, cu filme, muzică, teatru, spectacole de dans, ateliere de creaţie, degustări de preparate tradiţionale şi târguri de produse hand-made.

15
/06
/15

 Salonul de carte Bookfest Estival, Biblioteca Deschisă a British Council și Zilele Porților Deschise la Facultatea de Pictură a Universității de Artă și Design din Cluj sunt proiectele culturale complementare muzicii propuse pentru cea de-a treia ediție Jazz in the Park, care se va desfășura în perioada 29 iunie – 5 iulie la Cluj-Napoca.

15
/06
/15

VLADIMIR LUNGU, dirijor şi director muzical al Operei de Stat din Mersin (Turcia), violoncelistul RĂZVAN SUMA, recent aplaudat în cea de-a II-a ediţie a turneului său naţional „Vă place tango?” şi un „trio” de mari compozitori – MOZART, HAYDN şi CEAIKOVSKI – compun împreună „afişul” concertului desfăşurat la Sala Radio, vineri, 19 iunie (19.00), eveniment ce punctează închiderea stagiunii ORCHESTREI NAŢIONALE RADIO.

13
/06
/15

 Bucharest Music Film Festival va sărbători anul acesta cea de-a X-a ediţie, aducând, în perioada 19 - 28 iunie, în Piaţa "George Enescu" din Bucureşti, concerte live susţinute de artişti precum Virgil Ianţu şi Bucharest Jazz Orchestra, Monica Anghel, Luminiţa Anghel, Nico şi Pasărea Rock.

11
/06
/15

Violoncelistul Adrian Naidin prezintă sâmbătă, 13 iunie, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon, în premieră, proiectul muzical “Pân la Rai”, un proiect de world music ce poate deveni revelația acestui an.