Muzica din filmul lui Havasi
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzica-din-filmul-lui-havasi/

Pianistul şi compozitorul Havasi s-a obişnuit să aibă concertele sold-out la revenirile sale în România. Nici de data aceasta nu s-a abătut de la regulă. Cel mai rapid pianist din lume, cel care a atins de 498 de ori într-un minut aceeaşi clapă a instrumentului, a ajuns rapid şi la sufletul spectatorilor români care l-au aplaudat aseară la Sala Palatului.

Un articol de Petre Ivan|23 noiembrie 2016

A avut-o alături de el, pe scenă, pe Lisa Gerrard, solista de origine australiană cunoscută pentru interpretarea cântecului obsedant de pe coloana sonoră a filmului „Gladiatorul“. (în videoul de mai jos, Lisa Gerrard interpretează o compoziţie a lui Havasi în concert la Carnegie Hall – momentul a fost reprodus aseară şi pe scena din România). A mai avut alături de el şi alţi artişti care i-au pus şi mai mult în valoare pianul: un toboşar, o orchestră de coarde, violoncelişti, dansatori.

Toate acestea, combinate cu un foarte alert spectacol de lumini, au făcut din show-ul pianistului maghiar în vârstă de 41 de ani un eveniment memorabil, nici elitist, dar nici comercial, ci o îmbinare a celor două nuanţe. Havasi a transformat pianul într-un instrument cool, pentru generaţia Youtube/Smartphone, dar a căutat şi un echilibru, punându-l în valoare şi prin piese abordate într-o manieră mai apropiată de zona clasică.

img_3352_resize

Havasi, la Sala Palatului. Fotografii de Laura Dobre

img_3321_resize

Dacă vă plac melodiile din trailerele americane, atunci şi concertul lui Havasi v-ar fi plăcut. De data asta, coloana sonoră a fost pentru filmul vieţii lui Havasi, care a mărturisit pe scenă că tot ce îl înconjoară îl inspiră: familia lui, prietenii, copilăria, oraşele prin care călătoreşte, oamenii pe care îi cunoaşte.

img_3267_resize

Iar în filmul vieţii lui Balázs Havasi – pus pe note şi sugerat prin proiecţii video – sunt copaci înfloriţi, oameni care modelează realitatea după bunul lor plac creator, înotând prin asfalt, dacă au chef, în filmul lui Havasi mai sunt familia lui, cei doi copii, amintirea prieteniei cu un toboşar şi îndrăgosteala împărţită pentru aceeaşi fată, în muzica lui sunt folclorul unguresc, beatbox-ul, rockul, albul şi negrul de pe clape, munţii care îşi fac loc printre nori, caii care aleargă liberi prin iarbă.

img_3278_resize

În muzica lui e tehnică, e muncă, e compoziţie originală, e pasiune, e zâmbet. Şi confetti. Muzica vieţii lui Havasi poate fi şi muzica vieţii tale, pare să fi spus pianistul de pe scaunul Bösendorfer-ului lui de concert. Poate fi, dacă nu e deja…

img_3282_resize img_3443_resize img_3355_resize img_3318_resize

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.

19
/09
/22

Filarmonica „George Enescu” anunţă deschiderea noii stagiuni camerale 2022-2023 cu o serie de concerte de excepţie strânse sub egida S#arp Festival, ce va avea loc între 29 septembrie - 2 octombrie 2022, în Sala mare a Ateneului Român.

19
/09
/22

Din 19 septembrie, proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” revine în școlile din România. Început în 2014, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” este program național în școlile românești, în baza unui protocol semnat între Radio România și Ministerul Educației. În ultimul an școlar, 2021-2022, la acest program au participat peste 250.000 elevi din București și alte 34 județe din țară.