Muzica Marii Stepe – Uly Dala Sazy, concert al Orchestrei academice de folclor și etnografie de stat „Otyrar Sazy”, la ONB
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzica-marii-stepe-uly-dala-sazy-concert-al-orchestrei-academice-de-folclor-si-etnografie-de-stat-otyrar-sazy-la-onb/

În cadrul celebrării a 30 de ani de relaţii diplomatice între Republica Kazahstan şi România, în data de 3 mai 2022, ora 19:00, va avea loc pe scena Operei Naţionale Bucureşti concertul „Muzica Marii Stepe – Uly Dala Sazy” susţinut de către Orchestra Academică de Stat Folclor şi Etnografie „Otyrar Sazy”, cu suportul Ambasadei Republicii Kazahstan în România.

Un articol de Petre Ivan|18 aprilie 2022

La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Muslim Amze. Pe scenă vor evolua soliștii Operei Naționale București, soprana Veronica Anușca și tenorul Liviu Indricău, alături de soprana Akhmetova Saltanat, tenorul Kubiev Farhat, baritonul Azamat Zheltyrguzov și Janpeissov Nurzhan – dombra (instrument național al poporului kazah).

Istoria creării Orchestrei „Otyrar Sazy” a început în 1979. Orchestra a fost numită după vechiul instrument muzical cu același nume. Artiștii orchestrei interpretează compozițiile folosind instrumente muzicale tradiționale kazahe, cum ar fi dombra și kobyz. O astfel de varietate de sunet crează posibilitatea ca orchestra să afișeze pe scară largă și să arate ascultătorului cele mai bogate mostre originale ale folclorului național.

Repertoriul orchestrei se bazează pe opere folclorice, legende și lucrări ale compozitorilor kazahi în stil popular.

Orchestra Academică de Folclor și Etnografie „Otyrar Sazy” numită după N. Tlendiev, fondată la 2 octombrie 1982, oferă ocazia de a face cunoștință cu cea mai bogată colecție de instrumente muzicale naționale kazahe – moderne și antice, care, fiind o moștenire prețioasă a culturii, au ajuns până la noi din timpuri imemoriale. Au fost transmise din generație în generație de către akyns (muzicieni) populari necunoscuți. În sunetele antichității, vocile generațiilor trecute sunt ascunse – pagini vii din istoria culturii muzicale a poporului kazah.

Pe lângă dombra și kobyz, orchestra Otrar Sazy cântă la instrumente antice – zhetygen, sherter, shan-kobyz, mes-kobyz, syrnay și saz-syrnay, sybyzgy, precum și instrumente de percuție – asatayak, dauylpaz, tuyak-tas, konyrau, caiac.

O astfel de varietate de sunet face posibil ca orchestra să afișeze pe scară largă și să arate ascultătorului cele mai bogate mostre originale de folclor național. Acesta este tocmai scopul stabilit orchestrei de către primul său director artistic și dirijor șef, Artistul Poporului din URSS, laureat al Premiului de Stat, Khalyk Kaharmany, o personalitate publică proeminentă, compozitorul Nurgisa Tlendiev, care a reușit să demonstreze că instrumentele populare antice sunt capabile să întrupeze nu numai lucrări de forme mici, ci și idei dramatice mari.

Astăzi, demonstrând continuitatea generațiilor, orchestra este condusă de fiica lui N. Tlendiev – Dinara Tlendiev. Orchestra susține în mod activ concerte în orașele Kazahstanului și în țările apropiate și îndepărtate – în Maroc, Vietnam, Germania, Spania, Turcia, Franța și multe alte țări.

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

16
/06
/14

Vineri, 20 iunie (19.00), la Sala Radio, veţi avea plăcerea de a asculta, în interpretarea ORCHESTREI NAŢIONALE RADIO, una dintre simfoniile care au născut cele mai multe dezbateri ideologice: Simfonia a VII-a în do major – Leningrad, creaţie a compozitorului rus Dmitri Şostakovici.

14
/06
/14

Opera Naţională Bucureşti propune publicului, în 17 iunie, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de către tenorul Marcello Giordani, unul dintre cei mai mari cântăreţi ai lumii, fiind invitat permanent al celor mai prestigioase scene de concert şi opere din lume, incluzând Metropolitan Opera, Teatro alla Scala, Royal Opera Covent Garden, Opernhaus Zürich, Staatsoper Viena, Opéra National de Paris, Teatro Liceu din Barcelona etc.

11
/06
/14

Convenţia a fost simplă. Pornind de la fiecare literă din alfabet, Eduard Kunz a ales un cuvânt cheie care îi defineşte viaţa. Şi l-a explicat. Şi, ca orice artist care se respectă nerespectând regulile, a sărit chiar peste litera A. Şi a început aşa:

11
/06
/14

Unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi muzicieni ai lumii la ora actuală, care a transformat acordeonul într-un instrument de prim rang, RICHARD GALLIANO soseşte la Bucureşti pentru un concert extraordinar alături de Orchestra de Cameră Radio, moment ce punctează închiderea stagiunii ansamblului.

09
/06
/14

Ce poate fi mai potrivit în primele zile de vară decât o imaginară călătorie muzicală către ,,Visul unei nopţi de vară”? La doar 17 ani, compozitorul romantic Felix Mendelssohn  a conceput o uvertură inspirată de celebra piesă de teatru a lui Shakespeare, urmată apoi de o suită pe care a definitivat-o cu puţini ani înainte de dispariţia sa. Lucrarea a devenit foarte cunoscută mai ales graţie celebrului Marş Nupţial, după ce, în 1858, marşul a fost interpretat la căsătoria Prinţesei "Vicky" (fiica reginei Victoria) cu Prinţul Friedrich al Prusiei.

09
/06
/14

În perioada 8 iunie - 2 iulie, Corul Naţional de Cameră Madrigal va susţine 4 concerte extraordinare în oraşele Baia Mare, Oradea, Târgovişte şi Iaşi. Evenimentele fac parte din programul turneului naţional de vară.

06
/06
/14

Abonamentele pentru cel mai important eveniment muzical al acestei toamne, RadiRo – Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio, ediţia a II-a, organizat de Radio România, pot fi achiziţionate începând cu data de 5 iunie, online, în reţeaua bilete.ro, sau în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro, în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio.

05
/06
/14

Pentru a marca la Bucureşti Ziua Naţională a Portugaliei (10 iunie), Ambasada Portugaliei la Bucureşti şi Orchestrele şi Corurile Radio propun publicului joi, 12 iunie, la Sala Radio, de la 19.00, un concert extraordinar de fado.

04
/06
/14

Miercuri, 4 iunie 2014, începând cu ora 19, publicul meloman va avea ocazia de a-i reîntâlni pe Gabriel și Simina Croitoru nu numai interpretând, ca soliști, Mozart pe scena Studioului „Mihail Jora“, ci şi în calitate de invitați la evenimentul prilejuit de lansarea albumului W. A. MOZART, J. BRAHMS: SIMINA CROITORU; GABRIEL CROITORU, produs de Editura Casa Radio. Lansarea va avea loc în pauză concertului, în foaierul central al Sălii Radio, fiind urmată de o sesiune de autografe, la finalul concertului.

04
/06
/14

Cea de-a şaptea ediţie a Turneului Naţional Stradivarius se află în plină desfăşurare, cu săli de concerte arhipline de fiecare dată. Violonistul Alexandru Tomescu şi vioara Stradivarius, alături de pianistul Eduard Kunz au străbătut deja şapte dintre cele 12 oraşe care se regăsesc în itinerarul evenimentului, înregistrând în fiecare dintre oraşele vizitate – Târgu Mureş, Bistriţa, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Hunedoara şi Sibiu - succese extraordinare.