Muzică pentru weekend: Bucharest Jazz Festival 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzica-pentru-weekend-bucharest-jazz-festival-2018/

A şaptea ediţie Bucharest Jazz Festival se va încheia duminică, 8 iulie. Scena principală a festivalului din Piaţa George Enescu prezintă nume noi ale jazzului local şi internaţional şi artişti de Grammy din America, Europa, America de Sud şi Asia.

Un articol de Liliana Matei|7 iulie 2018

Cu două concerte pe seară, programul din piața festivalului, care și-a deschis porțile pe 4 iulie, include concerte de loud jazz, standarde de jazz combinate cu muzică improvizată, ritmuri groove cu pasaje de folclor, imnuri hard bop cu ritmuri R&B, jazz afro-cubanez, chamber jazz și folk european.

Serile de festival încep la piața festivalului de la ora 20.00, excepție făcând ziua de sâmbătă, 7 iulie, rezervată concertului extraordinar Jan Garbarek Group featuring Trilok Gurtu (foto), concert programat de la ora 21.00 în Piața George Enescu.

Weekendul 6-8 iulie este rezervat la Bucharest Jazz Festival jazzului scandinav, jazzului new yorkez implicat social și jazzului afro-cubanez. Unul dintre cei mai influenți contrabasiști ai lumii, suedezul Lars Danielsson aduce jazzul melodic cultivat cu ritmuri de groove în concertul de vineri, 7 iulie, de la ora 21.30. Un artist unic în muzica contemporană, saxofonistul norvegian Jan Garbarek prezintă sâmbătă, 7 iulie, la București, un concert de neratat alături de percuționistul indian Trilok Gurtu.

În ultima zi de festival, noua voce a jazzului american, Jazzmeia Horn cântă live muzica albumului său de debut, A Social Call, nominalizat la premiile Grammy. Bucharest Jazz Festival se închide cu un concert inedit la pian și tobe, susținut de artistul cubanez Gonzalo Rubalcaba, premiat de patru ori la titlurile Grammy, care urcă pe scena festivalului alături de bateristul Pedrito Martinez, cunoscut pentru colaborările sale cu Paul Simon, Brice Springsteen și Sting.

În paralel cu concertele din Piața George Enescu, programul Bucharest Jazz Festival include și evenimentele conexe de la clubul festivalului. Până pe 8 iulie, clubul festivalului de la ARCUB găzduiește evenimente de zi (conferințe, ateliere) și evenimente de noapte (etapele concursului New Jazz Performers, urmate de live jam sessions).

Detalii despre programul Bucharest Jazz Festival 2018: bucharestjazzfestival.ro.

Bucharest Jazz Festival este singurul festival internațional de profil din Capitală.  Prin concertele în aer liber din Piața George Enescu și evenimentele conexe de la clubul festivalului la ARCUB, BJF strânge la fiecare ediție peste 10.000 de participanți. Bucharest Jazz Festival aduce pe scena festivalului din Piața George Enescu nume iconice și interpreți ai tinerei generații din America de Nord și de Sud, Europa și Asia. Printre legendele jazzului care au urcat pe scena Bucharest Jazz Festival se numără: Terence Blanchard, Roy Hargrove, Lee Konitz, Trilok Gurtu, Kenny Werner, Branford Marsalis. Kurt Elling, Stanley Jordan, Lisa Simone, Marilyn Mazur. Pe lângă un lineup de excepție, Bucharest Jazz Festival organizează o serie de conferințe, ateliere și masterclass-uri care inițiază publicul BJF în culisele artei jazzului alături de specialiști, muzicieni și fani ai genului. Concursul festivalului intitulat New Jazz a fost inițiat în 2015 și este o platformă de susținere pentru artiștii comunității de jazz din România. Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB.

Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/bucharestjazzfestival/

Program complet pe arcub.ro și bucharestjazzfestival.ro.

Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB.

28
/10
/15

Intitulat „Magia muzicii de film“, concertul extraordinar cu Ruxandra Maria Urdăreanu (soprană) şi Dan Stoenescu (pian) va avea loc joi, 29 octombrie 2015, de la ora 19:00, în Aula Bibliotecii Centrale (intrarea prin Calea Victoriei nr.88).

27
/10
/15

Fundaţia Calea Victoriei vă invită la un nou eveniment din seria conferinţelor interactive „Vorbe despre Muzică şi Muzicieni”, pe 31 octombrie, de la ora 18.00, la Grand Hotel Continental. Dirijorul Tiberiu Soare va povesti despre compozitorul Gustav Mahler.

27
/10
/15

În continuarea tradiţiei instaurate în stagiunile precedente, ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită în jurul datei de 1 noiembrie la un concert special, dedicat ZILEI RADIO ROMÂNIA. La 1 noiembrie 1928, cu 87 de ani în urmă, a avut loc difuzarea primei emisiuni a serviciul public de radio al Societăţii de Difuziune Radiotelefonică, instituţie ce poartă astăzi numele de Societatea Română de Radiodifuziune - SRR (cunoscută sub numele de brand Radio România).

26
/10
/15

În seara asta, la Sibiu, debutează cea de a II-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil. Ca urmare a colaborării strânse cu Fundația Clara Haskil din Elveția, cel care va deschide ediția din acest an a Festivalului de la Sibiu este muzicianul brazilian de origine română Cristian Budu, cel mai recent câștigător al prestigiosului Concurs Internațional Clara Haskil de le Vevey, Elveția.

26
/10
/15

Am să încerc să vă prezint una dintre aniversări care mi s-a părut cea mai originală, cea mai ieșită cu totul din comun. (...) Am stat pe plajă, în apă, toată ziua. Am vrut la un moment dat să beau o gură din sticla de șampanie, pe care o înghesuisem în nisip în apropierea apei și o băteau valurile ca să o mai răcească. Era atât de caldă și avea un gust atât de rău, încât am preferat să o torn pe mine și să-mi urez singură 'La mulți ani! - Corina Chiriac. Îndrăgita cântăreață şi actriţă împlineşte astăzi 66 de ani.

26
/10
/15

Într-o zi de 26 octombrie (1673) se năştea Dimitrie Cantemir, domnu al Moldovei în două rânduri și important cărturar al umanismul românesc. Printre ocupațiile sale diverse s-au numărat cele de enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog și compozitor. A fost membru al Academiei de Științe din Berlin.

24
/10
/15

Cel mai proaspăt şi dinamic festival de jazz are loc în Sibiu, între 13 și 15 noiembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Si anul acesta au fost invitați artişti cu abordări muzicale spectaculoase, cu povești şi perspective inedite.

24
/10
/15

Doctorandă în anul I la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti sub îndrumarea prof. univ. dr. Șerban-Dimitrie Soreanu, pianista Mădălina Claudia Dănilă este pentru a doua oară oaspete al Stagiunii de marţi seara, de la Ateneu, pe 27 octombrie.

23
/10
/15

Joi, 29 octombrie, ora 19.30, Jazz:ish te va introduce într-o atmosferă electrică alături de Nils Petter Molvær, unul dintre pionierii “future jazz-ului”, un subgen format prin fuziunea muzicii electronice cu jazz-ul.

23
/10
/15

„Lor, țiganilor, să le mulțumim că ne-au păstrat muzica, această comoară ce abia acum o prețuim; numai dânșii (!) ne-au desgropat-o, au trecut-o și dat-o în păstrare din tată în fiu, cu acea grijă sfântă ce o au pentru ce le e mai scump pe lume: muzica.” - George Enescu, în urmă cu mai bine de un secol. Lucrări pe care odinioară le interpretau celebri lăutari şi care au reprezentat o puternică sursă de inspiraţie pentru Enescu în creaţiile proprii se vor auzi la Sala Radio miercuri, 28 octombrie, de la 19.00, într-un concert inedit care aduce pentru prima oră, în aceeaşi seară, pe aceeaşi scenă, ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO şi ORCHESTRA DE MUZICĂ POPULARĂ RADIO.

20
/10
/15

Jazz de calitate, curat, interpretat fără emfază sau artificii. Pe 10 și pe 11 octombrie, Avishai Cohen a susţinut la Sala Radio din Bucureşti două concerte de promovare a noului său album ’’From Darkness’’, o formulă de trio - contrabas, pian şi percuţie.

20
/10
/15

„Dorantes. Interacción” este titlul combinaţiei „incendiare” a două genuri muzicale: jazz şi flamenco, genuri ce atrag astăzi un public extrem de numeros. Iubitorii muzicii se pot bucura de aceasta sâmbătă, 24 octombrie (de la 19.00), în concertul susţinut de pianistul spaniol DORANTES, la Sala Radio.