Muzică pentru weekend: Bucharest Jazz Festival 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzica-pentru-weekend-bucharest-jazz-festival-2018/

A şaptea ediţie Bucharest Jazz Festival se va încheia duminică, 8 iulie. Scena principală a festivalului din Piaţa George Enescu prezintă nume noi ale jazzului local şi internaţional şi artişti de Grammy din America, Europa, America de Sud şi Asia.

Un articol de Liliana Matei|7 iulie 2018

Cu două concerte pe seară, programul din piața festivalului, care și-a deschis porțile pe 4 iulie, include concerte de loud jazz, standarde de jazz combinate cu muzică improvizată, ritmuri groove cu pasaje de folclor, imnuri hard bop cu ritmuri R&B, jazz afro-cubanez, chamber jazz și folk european.

Serile de festival încep la piața festivalului de la ora 20.00, excepție făcând ziua de sâmbătă, 7 iulie, rezervată concertului extraordinar Jan Garbarek Group featuring Trilok Gurtu (foto), concert programat de la ora 21.00 în Piața George Enescu.

Weekendul 6-8 iulie este rezervat la Bucharest Jazz Festival jazzului scandinav, jazzului new yorkez implicat social și jazzului afro-cubanez. Unul dintre cei mai influenți contrabasiști ai lumii, suedezul Lars Danielsson aduce jazzul melodic cultivat cu ritmuri de groove în concertul de vineri, 7 iulie, de la ora 21.30. Un artist unic în muzica contemporană, saxofonistul norvegian Jan Garbarek prezintă sâmbătă, 7 iulie, la București, un concert de neratat alături de percuționistul indian Trilok Gurtu.

În ultima zi de festival, noua voce a jazzului american, Jazzmeia Horn cântă live muzica albumului său de debut, A Social Call, nominalizat la premiile Grammy. Bucharest Jazz Festival se închide cu un concert inedit la pian și tobe, susținut de artistul cubanez Gonzalo Rubalcaba, premiat de patru ori la titlurile Grammy, care urcă pe scena festivalului alături de bateristul Pedrito Martinez, cunoscut pentru colaborările sale cu Paul Simon, Brice Springsteen și Sting.

În paralel cu concertele din Piața George Enescu, programul Bucharest Jazz Festival include și evenimentele conexe de la clubul festivalului. Până pe 8 iulie, clubul festivalului de la ARCUB găzduiește evenimente de zi (conferințe, ateliere) și evenimente de noapte (etapele concursului New Jazz Performers, urmate de live jam sessions).

Detalii despre programul Bucharest Jazz Festival 2018: bucharestjazzfestival.ro.

Bucharest Jazz Festival este singurul festival internațional de profil din Capitală.  Prin concertele în aer liber din Piața George Enescu și evenimentele conexe de la clubul festivalului la ARCUB, BJF strânge la fiecare ediție peste 10.000 de participanți. Bucharest Jazz Festival aduce pe scena festivalului din Piața George Enescu nume iconice și interpreți ai tinerei generații din America de Nord și de Sud, Europa și Asia. Printre legendele jazzului care au urcat pe scena Bucharest Jazz Festival se numără: Terence Blanchard, Roy Hargrove, Lee Konitz, Trilok Gurtu, Kenny Werner, Branford Marsalis. Kurt Elling, Stanley Jordan, Lisa Simone, Marilyn Mazur. Pe lângă un lineup de excepție, Bucharest Jazz Festival organizează o serie de conferințe, ateliere și masterclass-uri care inițiază publicul BJF în culisele artei jazzului alături de specialiști, muzicieni și fani ai genului. Concursul festivalului intitulat New Jazz a fost inițiat în 2015 și este o platformă de susținere pentru artiștii comunității de jazz din România. Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB.

Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/bucharestjazzfestival/

Program complet pe arcub.ro și bucharestjazzfestival.ro.

Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB.

21
/11
/22

În perioada 21-27 noiembrie 2022, Ateneul Național din Iași va susține un turneu inedit pe cele mai importante scene de teatru ale Bucureștiului. Maratonul teatral va cuprinde 10 spectacole în 7 zile și va aduce în fața publicului din capitală nume mari ale teatrului românesc: Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț sau Vlad Rădescu, alături de îndrăgiții actori ai Ateneului ieșean.

17
/11
/22

Deschiderea oficială a celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.00, în foaierul de la etaj al Teatrului. Evenimentul va debuta cu vernisajul expoziției Eternal Yorick - Life Book Antal, care prezintă creația scenografului Csaba Antal.

17
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie 2022 (de la 19.00), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri muzicale din România, CORUL ACADEMIC RADIO, ce aniversează în acest an 82 de ani de existență, va susține la Sala Radio primul său concert integral din această stagiune. Sub bagheta dirijorului ansamblului – CIPRIAN ȚUȚU – publicul va asculta o partitură rareori interpretată în România: Petite messe solennelle (Mica misă solemnă), semnată de ROSSINI, celebrul compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale ca „Il barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla) și „La Cenerentola” (Cenușăreasa).

17
/11
/22

Cea de-a XVIII-a Conferință a șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au în comun limba franceză - Sommet-ul Francofoniei - va fi organizată, anul acesta, în Insula Djerba (Tunisia), în perioada 19 - 20 noiembrie 2022. Cu această ocazie, artista Irina Sârbu și bandul alături de care cântă - format din Puiu Pascu, Ciprian Parghel și Tudor Parghel - vor susține vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19.45, un concert în cadrul Satului Francofoniei, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

17
/11
/22

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 19 noiembrie, ora 18:30, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia și coregrafia Oleg Danovski, adaptarea și punerea în scenă Oleg Danovski Jr., scenograf costume Viorica Petrovici, scenograf decoruri Adrian Damian. Conducerea muzicală Iurie Florea.

15
/11
/22

Două viori aflate în patrimoniul Muzeului George Enescu, instrumente atinse de magia unuia dintre cei mai însemnaţi interpreți ai secolului XX, compozitorul George Enescu, vor fi văzute și auzite pe 19 noiembrie, la Ateneul Român.

11
/11
/22

A fost numit „cel mai cunoscut bluesman român” și „gringo de România”, însă de fapt eludează multe categorisiri. Un artist self-made, care s-a reinventat de mai multe ori – și pare să nu se oprească încă.

10
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022 (de la 19.00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment special: concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la București, este dedicat centenarului scriitorului José Saramago (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1998).

31
/10
/22

Cu ocazia Zilelor Culturii Sinti şi Roma la Bucureşti, Dotschy Reinhardt, Sinteza – descendentă a marei legende de jazz Django Reinhardt, vine sâmbătă, 12 noiembrie 2022, la ARCUB.