Nae Caranfil, 56
https://www.ziarulmetropolis.ro/nae-caranfil-56/

„În comedie nici un cineast nu se poate îmbăta cu apă rece. Dacă publicul nu râde, nu el e cel lipsit de umor, ci filmul.” – Nae Caranfil. Unul dintre cei mai apreciaţi regizori de film ai generaţiei ’90, împlineşte, astăzi, 56 de ani.

Un articol de Petre Ivan|7 septembrie 2016

Cunoscut la începutul carierei sale ca fiul faimosului critic și istoric de film Tudor Caranfil, Nae Caranfil a absolvit în 1984 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale”, secția regie, cu filmul ”Frumos e în septembrie, la Veneția”, scurtmetraj care constituia încă de atunci o promisiune a carierei sale artistice.

Uneori mă plictisesc atât de tare la teatru, că-mi vine să muşc din fotoliu. – Nae Caranfil

În 1987, pleacă la Bruxelles pentru un curs și va reveni în țară abia la finele lui decembrie 1989. În 1991, frecventează Atelierul pentru Tinerii Cineaști Străini din Paris.

Orice destin depinde de întâlniri cruciale pe care le ai de-a lungul şi de-a latul vieţii. Trebuie să ştii să exploatezi aceste întâlniri, atunci când se întâmplă. Eu am avut câteva. Pe unele am ştiut să le folosesc, pe altele, nu. – Nae Caranfil

Premisele succesului său se conturează încă de la debutul regizoral, cu filmul ”E pericoloso sporgersi” (1992). După ce proiectul filmului, cu un scenariu propriu, câștigă o subvenție acordată prin concurs de Centrul Național al Cinematografiei din Franța, în 1991, pelicula face mai carieră timp de câteva săptămâni pe ecranele pariziene, obținând cronici favorabile în capitala franceză, pentru ca la București să obțină un mare succes de public și de critică.

Acolo unde mulţi cineaşti exersează violul, eu exersez seducţia. – Nae Caranfil

Urmează apoi: ”Asfalt Tango” (1997), ”Dolce far niente” (1998), ”Filantropica” (2001), ”Restul e tăcere”,  ”Closer to the Moon” (2013) şi 6,9 pe scara Richter (2016).

Filmul românesc e considerat obiect de patrimoniu şi nu afacere. – Nae Caranfil

La Gala Gopo 2015, “Closer to the Moon” a fost marele câştigător, obţinut nouă premii Gopo din 12 nominalizări, printre acestea trofeele pentru cel mai bun scenariu şi pentru cel mai bun regizor.

Nae Caranfil, despre „Closer to the Moon”: „S-au făcut foarte multe filme despre comunism, e adevărat, dar în timpul comunismului; după aceea s-au făcut doar câteva. Acest subiect este departe de a fi epuizat. Iată că azi trebuie să le mulţumesc tovarăşilor Gheorghe Gheorghiu Dej şi Nicolae Ceauşescu pentru inspiraţie“

Foto: Nae Caranfil – facebook

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.