Nae Caranfil, 56
https://www.ziarulmetropolis.ro/nae-caranfil-56/

„În comedie nici un cineast nu se poate îmbăta cu apă rece. Dacă publicul nu râde, nu el e cel lipsit de umor, ci filmul.” – Nae Caranfil. Unul dintre cei mai apreciaţi regizori de film ai generaţiei ’90, împlineşte, astăzi, 56 de ani.

Un articol de Petre Ivan|7 septembrie 2016

Cunoscut la începutul carierei sale ca fiul faimosului critic și istoric de film Tudor Caranfil, Nae Caranfil a absolvit în 1984 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale”, secția regie, cu filmul ”Frumos e în septembrie, la Veneția”, scurtmetraj care constituia încă de atunci o promisiune a carierei sale artistice.

Uneori mă plictisesc atât de tare la teatru, că-mi vine să muşc din fotoliu. – Nae Caranfil

În 1987, pleacă la Bruxelles pentru un curs și va reveni în țară abia la finele lui decembrie 1989. În 1991, frecventează Atelierul pentru Tinerii Cineaști Străini din Paris.

Orice destin depinde de întâlniri cruciale pe care le ai de-a lungul şi de-a latul vieţii. Trebuie să ştii să exploatezi aceste întâlniri, atunci când se întâmplă. Eu am avut câteva. Pe unele am ştiut să le folosesc, pe altele, nu. – Nae Caranfil

Premisele succesului său se conturează încă de la debutul regizoral, cu filmul ”E pericoloso sporgersi” (1992). După ce proiectul filmului, cu un scenariu propriu, câștigă o subvenție acordată prin concurs de Centrul Național al Cinematografiei din Franța, în 1991, pelicula face mai carieră timp de câteva săptămâni pe ecranele pariziene, obținând cronici favorabile în capitala franceză, pentru ca la București să obțină un mare succes de public și de critică.

Acolo unde mulţi cineaşti exersează violul, eu exersez seducţia. – Nae Caranfil

Urmează apoi: ”Asfalt Tango” (1997), ”Dolce far niente” (1998), ”Filantropica” (2001), ”Restul e tăcere”,  ”Closer to the Moon” (2013) şi 6,9 pe scara Richter (2016).

Filmul românesc e considerat obiect de patrimoniu şi nu afacere. – Nae Caranfil

La Gala Gopo 2015, “Closer to the Moon” a fost marele câştigător, obţinut nouă premii Gopo din 12 nominalizări, printre acestea trofeele pentru cel mai bun scenariu şi pentru cel mai bun regizor.

Nae Caranfil, despre „Closer to the Moon”: „S-au făcut foarte multe filme despre comunism, e adevărat, dar în timpul comunismului; după aceea s-au făcut doar câteva. Acest subiect este departe de a fi epuizat. Iată că azi trebuie să le mulţumesc tovarăşilor Gheorghe Gheorghiu Dej şi Nicolae Ceauşescu pentru inspiraţie“

Foto: Nae Caranfil – facebook

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.