Nae Caranfil a luat… tot. LISTA câştigătorilor premiilor Gopo 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/nae-caranfil-a-luat-tot-lista-castigatorilor-premiilor-gopo-2015/

Filmul “Closer to the Moon”, de Nae Caranfil, a fost marele câştigător al galei, după ce a obţinut nouă premii Gopo din 12 nominalizări. Filmul lui Caranfil a mai obţinut, printre altele, trofeele pentru cel mai bun scenariu şi pentru cel mai bun regizor. Prezentăm mai jos lista completă a câştigătorilor.

Un articol de Petre Ivan|31 martie 2015

Closer to the Moon este o coproducţie internaţională România – Italia – Polonia – Franţa şi are o distribuţie hollywoodiană, în rolurile principale fiind nume deja bine cunoscute publicului român, precum Mark Strong, Vera Farmiga şi Harry Lloyd.

Scenariul filmului poartă semnătura lui Nae Caranfil şi este inspirat din fapte reale petrecute în Bucureştiul anului 1959, când un spectaculos jaf asupra unei furgonete a Băncii Naţionale punea întreaga ţară pe jar.

Premiile Gopo /Nae Caranfil / Video Simion Buia

Lungmetrajul “Q.E.D.”, de Andrei Gruzsniczki, care primise cele mai multe nominalizări la premiile Gopo 2015 – 17 -, a obţinut cinci premii, printre care cele patru dedicate categoriilor de interpretare.

81 de filme româneşti lansate în cinematografe şi în festivaluri în 2014 au fost luate în considerare pentru nominalizările celei de-a noua ediţii a galei premiilor Gopo.

LISTA câştigătorilor premiilor Gopo 2015

Cel mai bun film: Closer to the Moon, de Nae Caranfil

Citiţi şi Closer to the Moon. Istorie, vedete şi cinema-ul popular al lui Nae Caranfil

Cel mai bun regizor: Nae Carafil (Closer to the Moon)

Ofelia Popii şi Florin Piersic Jr, cea mai bună actriţă într-un rol principal, respectiv cel mai bun actor într-un rol principal

Ofelia Popii şi Florin Piersic Jr, Cea mai bună actriţă într-un rol principal, respectiv cel mai bun actor într-un rol principal

Cel mai bun actor într-un rol principal: Florin Piersic Jr. (pentru rolul Alecu Voican din filmul Q.E.D.)

Cea mai bună actriţă într-un rol principal: Ofelia Popii (pentru rolul Elena Buciuman din filmul Q.E.D.)

Citiţi şi Q.E.D. Lecţia de istorie

Cel mai bun actor într-un rol secundar: Virgil Ogăşanu (pentru rolul Martin Scăunaşu din filmul Q.E.D.)

Cea mai bună actriţă într-un rol secundar: Alina Berzunţeanu (pentru rolul Valeria Amohnoaiei din filmul Q.E.D.)

Cel mai bun scenariu: Nae Caranfil (Closer to the Moon)

Cea mai bună imagine: Marius Panduru (Closer to the Moon)

Cel mai bun montaj: Cătălin Cristuţiu, Larry Madaras, Roberto Silvi (Closer to the Moon)

Cel mai bun sunet: Alexandru Dumitru, Marius Leftărache, Florin Tăbăcaru (Closer to the Moon)

Cea mai bună muzică originală: Laurent Couson (Closer to the Moon)

Cele mai bune decoruri: Cristian Niculescu (Q.E.D.)

Cele mai bune costume: Doina Levintza (Closer to the Moon)

Coca Bloos, premiul Gopo pentru întreaga carieră

Coca Bloos, premiul pentru întreaga carieră

Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură: Lucas Coulon, Maria Andreescu, Laura Ozier, Elena Tudor (Closer to the Moon)

Cel mai bun film de debut: Bucureşti, unde eşti?, de Vlad Petri

Citiţi şi „București, unde ești?“ Filmul bate realitatea

Cel mai bun film documentar: Toto şi surorile lui, de Alexander Nanau

Citiţi şi Toto si surorile lui – marele premiu la festivalul Millenium din Belgia

Cel mai bun scurtmetraj documentar: O scurtă istorie – Astra Film, de Carmen Lidia Vidu

Cel mai bun scurtmetraj ficţiune: Trece şi prin perete, de Radu Jude

Premiul Romanian Society of Cinematographers: Vivi Drăgan Vasile

“Tânără speranţă”: Alexandra Carastoian, Boroka Biro (pentru imaginea filmului Planşa)

Citiţi şi Planşa. Pas în trei

Premiul Gopo pentru întreaga activitate: actriţa Eugenia Bosânceanu

Premiul special: regizorul de animaţie Ion Truică

Premiul pentru întreaga carieră: actriţa Coca Bloos

Cel mai bun lungmetraj european (dintre cele distribuite în România în 2014): Marea frumuseţe/ La grande bellezza, de Paolo Sorrentino

Citiţi şi  La grande bellezza. Decadenţă şi decrepitudine

Premiul publicului (premiul pentru filmul românesc cu cel mai mare succes de box-office în 2014): #Selfie, de Cristina Iacob

Citiţi şi #Selfie. Liceeni de plastic

Foto: Nae Caranfil, Gopo 2015 – Adi Marineci

20
/01
/22

CRONICĂ DE FILM Regizorul mexican Michel Franco atinge o nouă culme a teribilismului cu „Nuevo orden”/"Noua ordine" (distribuit acum în cinematografele de la noi de Transilvania Film), câştigător în 2020 al unui de neînţeles Mare Premiu al Juriului la Festivalul de la Veneţia.

13
/01
/22

Dacă pentru mulți dintre noi sfârșitul anului trecut a stat, din punct de vedere cinematografic, sub semnul lungmetrajului lui Sorrentino, „È stata la mano di Dio”, începutul lui 2022 ne-a pus în fața unui alt film italian – „Trei etaje” / „Tre piani”, semnat de Nanni Moretti.

10
/01
/22

CRONICĂ DE FILM Miza celor mai multe filme de epocă, bazate în general pe romane, este de a crea un conflict între moravurile vremii şi secrete intime care, dacă ar fi dezvăluite, ar fi condamnate public.

07
/01
/22

Independența Film, casa de distribuţie care promovează în România de 25 de ani filme independente de referință, premiate sau prezentate la marile festivaluri de film, anunță titlurile care vor fi lansate în cinema în primăvara anului 2022.

28
/12
/21

Anul 2021 a fost unul foarte bun pentru cinematografia română pe plan internaţional - nominalizări sau premii la mari festivaluri şi gale. Dar şi 2022 ne-ar putea oferi mai multe surprize plăcute. Ziarul Metropolis vă prezintă cele mai aşteptate filme româneşti ale noului an.

27
/12
/21

Între educație și comunitate punem semnul egal din perspectiva viitorului. „MARTORUL 1”, filmul documentar care prezintă o Românie aflată în luptă continuă pentru accesul la educație și viitor, o Românie mai puțin vizibilă care ajută copiii să-și împlinească visurile, loviți de realitatea sărăciei, va putea fi vizionat în premieră națională pe Digi Life, în data de 30 decembrie, începând cu ora 22:00.

27
/12
/21

Nominalizat la Palme d'Or 2021, cel mai nou film al cineastului italian Nanni Moretti, ajunge pe marile ecrane din România din 7 ianuarie, distribuit de Independența Film. „Trei etaje”/ „Tre piani” urmărește viețile a trei familii care locuiesc în aceeași clădire și ale căror povești se intersectează într-un mod tulburător, cu urmări nefaste pentru toată lumea.

21
/12
/21

Deşi 2021 a fost un an al revenirii, iar festivalurile au avut de unde alege, m-am oprit doar la cinci filme pentru topul de final. Trei de la Cannes, care a avut o ediţie foarte bună, în ciuda unui Palme d`Or discutabil, unul de la Berlin, care se întâmplă să fie şi românesc, şi un altul recuperat din 2020.