Nae Caranfil a luat… tot. LISTA câştigătorilor premiilor Gopo 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/nae-caranfil-a-luat-tot-lista-castigatorilor-premiilor-gopo-2015/

Filmul „Closer to the Moon”, de Nae Caranfil, a fost marele câştigător al galei, după ce a obţinut nouă premii Gopo din 12 nominalizări. Filmul lui Caranfil a mai obţinut, printre altele, trofeele pentru cel mai bun scenariu şi pentru cel mai bun regizor. Prezentăm mai jos lista completă a câştigătorilor.

Un articol de Petre Ivan|31 martie 2015

Closer to the Moon este o coproducţie internaţională România – Italia – Polonia – Franţa şi are o distribuţie hollywoodiană, în rolurile principale fiind nume deja bine cunoscute publicului român, precum Mark Strong, Vera Farmiga şi Harry Lloyd.

Scenariul filmului poartă semnătura lui Nae Caranfil şi este inspirat din fapte reale petrecute în Bucureştiul anului 1959, când un spectaculos jaf asupra unei furgonete a Băncii Naţionale punea întreaga ţară pe jar.

Premiile Gopo /Nae Caranfil / Video Simion Buia

Lungmetrajul „Q.E.D.”, de Andrei Gruzsniczki, care primise cele mai multe nominalizări la premiile Gopo 2015 – 17 -, a obţinut cinci premii, printre care cele patru dedicate categoriilor de interpretare.

81 de filme româneşti lansate în cinematografe şi în festivaluri în 2014 au fost luate în considerare pentru nominalizările celei de-a noua ediţii a galei premiilor Gopo.

LISTA câştigătorilor premiilor Gopo 2015

Cel mai bun film: Closer to the Moon, de Nae Caranfil

Citiţi şi Closer to the Moon. Istorie, vedete şi cinema-ul popular al lui Nae Caranfil

Cel mai bun regizor: Nae Carafil (Closer to the Moon)

Ofelia Popii şi Florin Piersic Jr, cea mai bună actriţă într-un rol principal, respectiv cel mai bun actor într-un rol principal

Ofelia Popii şi Florin Piersic Jr, Cea mai bună actriţă într-un rol principal, respectiv cel mai bun actor într-un rol principal

Cel mai bun actor într-un rol principal: Florin Piersic Jr. (pentru rolul Alecu Voican din filmul Q.E.D.)

Cea mai bună actriţă într-un rol principal: Ofelia Popii (pentru rolul Elena Buciuman din filmul Q.E.D.)

Citiţi şi Q.E.D. Lecţia de istorie

Cel mai bun actor într-un rol secundar: Virgil Ogăşanu (pentru rolul Martin Scăunaşu din filmul Q.E.D.)

Cea mai bună actriţă într-un rol secundar: Alina Berzunţeanu (pentru rolul Valeria Amohnoaiei din filmul Q.E.D.)

Cel mai bun scenariu: Nae Caranfil (Closer to the Moon)

Cea mai bună imagine: Marius Panduru (Closer to the Moon)

Cel mai bun montaj: Cătălin Cristuţiu, Larry Madaras, Roberto Silvi (Closer to the Moon)

Cel mai bun sunet: Alexandru Dumitru, Marius Leftărache, Florin Tăbăcaru (Closer to the Moon)

Cea mai bună muzică originală: Laurent Couson (Closer to the Moon)

Cele mai bune decoruri: Cristian Niculescu (Q.E.D.)

Cele mai bune costume: Doina Levintza (Closer to the Moon)

Coca Bloos, premiul Gopo pentru întreaga carieră

Coca Bloos, premiul pentru întreaga carieră

Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură: Lucas Coulon, Maria Andreescu, Laura Ozier, Elena Tudor (Closer to the Moon)

Cel mai bun film de debut: Bucureşti, unde eşti?, de Vlad Petri

Citiţi şi „București, unde ești?“ Filmul bate realitatea

Cel mai bun film documentar: Toto şi surorile lui, de Alexander Nanau

Citiţi şi Toto si surorile lui – marele premiu la festivalul Millenium din Belgia

Cel mai bun scurtmetraj documentar: O scurtă istorie – Astra Film, de Carmen Lidia Vidu

Cel mai bun scurtmetraj ficţiune: Trece şi prin perete, de Radu Jude

Premiul Romanian Society of Cinematographers: Vivi Drăgan Vasile

„Tânără speranţă”: Alexandra Carastoian, Boroka Biro (pentru imaginea filmului Planşa)

Citiţi şi Planşa. Pas în trei

Premiul Gopo pentru întreaga activitate: actriţa Eugenia Bosânceanu

Premiul special: regizorul de animaţie Ion Truică

Premiul pentru întreaga carieră: actriţa Coca Bloos

Cel mai bun lungmetraj european (dintre cele distribuite în România în 2014): Marea frumuseţe/ La grande bellezza, de Paolo Sorrentino

Citiţi şi  La grande bellezza. Decadenţă şi decrepitudine

Premiul publicului (premiul pentru filmul românesc cu cel mai mare succes de box-office în 2014): #Selfie, de Cristina Iacob

Citiţi şi #Selfie. Liceeni de plastic

Foto: Nae Caranfil, Gopo 2015 – Adi Marineci

Citiţi şi:
27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.