Nae Ionescu, Ștefan Agopian & Stan Laurel
https://www.ziarulmetropolis.ro/nae-ionescu-stefan-agopian-si-stan-laurel-stiati-ca/

Într-o zi de 16 iunie (1890) se năştea filosoful Nae Ionescu, considerat figura centrală a unei epoci şi a unei generaţii (Mircea Eliade, Constantin Noica şi Mihail Sebastian i-au fost elevi) despre care s-a scris la extreme

Un articol de Petre Ivan|16 iunie 2017

Nae Ionescu nu era doar posesorul unei minţi sclipitoare, ci şi unul dintre cei mai şarmanţi bărbaţi din Bucureştiul interbelic. „Deşi nu se încadra în standardele de frumuseţe ale vremii, Nae Ionescu era un bărbat inteligent şi care ştie să vorbească frumos. Aşa a cucerit multe femei” , spune istoricul Dan Falcan.

Celebră în epocă a rămas iubirea dintre Nae Ionescu şi Măruca Cantacuzino, pe atunci soţia faimosului muzician George Enescu. Măruca se îndrăgosteşte iremediabil de filosof, iar Enescu nu poate decât să asiste neputincios la relaţia extraconjugală a soţie sale. Povestea de dragoste dintre Măruca Cantacuzino şi Nae Ionescu se încheie în anul 1940, anul în care filosoful se stinge din viaţă.

Tot într-o zi de 16 iunie:

1462: Vlad Țepeș a condus un atac surpriză, de noapte, asupra taberei otomane (nu se cunoaște numele localității unde s-a petrecut lupta), provocând mari pierderi inamicului și o mare debandadă; trupele lui Vlad Țepeș s-au retras apoi la nord de Târgoviște

1599: Mihai Viteazul încheie, la Târgoviște, un tratat cu trimișii lui Andrei Bathory, acceptând să fie inclus în pacea cu otomanii, pentru a câștiga timpul necesar în vederea finalizării pregătirilor pentru a neutraliza ostilitățile Porții

1993: Inaugurarea primului post privat de televiziune din România – S.O.T.I.

S-au născut:

1313: Giovanni Boccaccio, scriitor italian (d. 1375)

1890: Nae Ionescu, logician, filosof și publicist român (d. 1940)

1890: Stan Laurel (Arthur Stanley Jefferson), actor american (d. 1965)

Stan Laurel şi Charlie Chapelin, 1912.

Stan Laurel şi Charlie Chapelin, 1912 – – doi actori anonimi în vârstă de 23 de ani pe atunci

Născut într-o zi de 16 iunie, Stan Laurel a fost coleg de cameră pentru o perioadă cu Charlie Chaplin. În 1912, cei doi tineri actori englezi au efecturat un turneu în Statele Unite. În unele dintre aceste spectacole, Stan va fi chiar dublura lui Chaplin. La finalul turneului, Stan Laurel se întoarce în Anglia, în timp ce Charlie Chaplin ramâne în SUA.

1925: Anatol E. Baconsky, poet, prozator, eseist, traducător român (d. 1977)

1937: Erich Segal, scriitor american

1947: Ștefan Agopian, prozator și publicist român

1971: Tupac Shakur, cântareț american de hip-hop (d. 1996)

S-au stins din viaţă:

1873 : Andrei Șaguna, lider al luptei de eliberare națională a românilor din Transilvania.

1948: Mircea Damian, prozator și publicist român (n. 1899)

2013: Iustin Pârvu, arhimandrit, stareț al Mănăstirii Petru Vodă (n. 1919)

Foto cu Nae Ionescu, Ștefan Agopian şi Stan Laurel – wikipedia, facebook

05
/03
/19

Keith Flint, solistul trupei Prodigy, în vârstă de 49 de ani, a fost găsit mort luni dimineață, în casa sa din Essex, cel mai probabil fiind vorba despre o sinucidere. „Suntem șocați și extrem de triști să vă anunțăm că fratele și cel mai bun prieten al nostru, Keith Flint a încetat din viață. A fost un pioner și o adevărată legendă a muzicii. Cu toții îi vom simți lipsa”, au transmis membrii trupei The Prodigy.

04
/03
/19

În urmă cu 42 de ani, într-o seară liniștită de 4 martie, un cutremur cu magnitudine 7,2 pe scara Richter, produs la 110 kilometri adâncime în Vrancea, punea la pământ 35.000 de locuinţe şi curma viața a aproximativ 1.600 de oameni.

17
/12
/18

Papa Francisc împlineşte astăzi 82 de ani. Suveranul Pontif a luat numele de Francisc după ce a fost ales Papă. El a fost Arhiepiscop de Buenos Aires și avea 76 de ani când a devenit Papă. Prelatul argentinian este al 266-lea Suveran Pontif şi primul Papă iezuit din istorie. Iată, în cele ce urmează, zece curiozitati despre Papa Francisc

28
/11
/18

"Cade zăpada, / Tu nu vei veni în seara asta / Cade zăpada / Şi inima mea se îmbracă în negru, / Acest cortegiu mătăsos, / Cu totul în lacrimi albe / Pasărea pe creangă / Jeleşte farmecul. (...)". "Tombe la neige", unul din marile succese ale lui Salvatore Adamo, a fost un mare hit în Franța anului 1963.

22
/11
/18

Maya Plisetskaya dansând Bolero-ul lui Maurice Bejart, într-o înregistrare din 1976, la Teatrul  Royal de la Monnaie, Bruxelles,  cu ocazia Festivalului Fête de l'Humanité. Într-o zi de 22 noiembrie (2007) se stingea din viață, la vârsta de 80 de ani, Maurice Bejart, considerat coregraful secolului XX.

19
/11
/18

Prima zăpadă, Ali MacGraw, bătaie cu bulgări, Ryan O'Neal, om de zăpadă, anul 1970, sărutări în zăpadă, Francis Lai, Love Story, unul dintre cele mai romantice filme ale tuturor timpurilor, îmbrățișări la gura sobei și multe lecturi,

08
/11
/18

O fi azi ziua lui Alain Delon, ajuns, iată, la 83 de ani, dar, totuși, să dăm Cezarului, în cazul de față actorului britanic Idris Elba, ce e al Cezarului... Adică să amintim că actorul londonez în vârstă de 46 de ani a fost desemnat cel mai sexy bărbat în viaţă, în 2018, de revista People.

02
/11
/18

În noaptea de 2 noiembrie 1975, Pier Paolo Pasolini, unul dintre cei mai mari artiști și intelectuali italieni ai secolului al XX-lea și simbol al artei luptând împotriva puterii, era ucis într-un cartier din Roma. 40 de ani mai târziu, în mai 2015, Abel Ferrara lansa la Festivalul de la Veneția filmul biografic "Pasolini", cu Willem Dafoe în rolul lui Pier Paolo Pasolini.

01
/11
/18

Această imagine, în care Elvis Presley discută cu un puști de 11 ani - Kurt Russell, viitorul mare actor de la Hollywood - este extrasă din filmul "It Happened at the World's Fair", al 12-lea film al lui Elvis, realizat în anul 1963. 

31
/10
/18

O fi ea ultima zi de octombrie în calendar (adică ziua în care s-au născut Alehin - șahistul, Helmut Newton – fotograful, Barbara Bel Geddes – Miss Ellie din Dallas, Bud Spencer – Piedone din film, nu cel de la primărie și, bineînțeles, Marco van Basten - fotbalistul olandez și ziua în care au murit Egon Schiele – pictorul și Federico Fellini – cineastul), dar afară e o vreme atât de frumoasă de-ți vine s-o inviți la un dans, nu alta!