Nairam. Oniric Tehnicolor. Despre vis (în ciuda circumstanțelor actuale)
https://www.ziarulmetropolis.ro/nairam-oniric-tehnicolor-despre-vis-in-ciuda-circumstantelor-actuale/

Expoziţia Nairam. Onirique Tehnicolor se deschide la ARTHUB / Grădina ARTHUB, strada Budişteanu nr.10, joi, 10 martie 2022, orele 19:00. Expoziţia rămâne deschisă până la finalul lunii martie, în zilele de joi până duminică.

Un articol de Petre Ivan|11 martie 2022

Expoziția, queer, este „replica” în culoare și colaj a artistului autohton Nairam în dialogul său cu artistul francez Fabien Ghernati, una dintr-o serie de două expoziții solo puse față în față, o altfel de conversație imaginată în cadrul proiectului wiehie.org. După expoziția Onirique Black and White, Fabien Ghernati din februarie a.c., Nairam pune în scenă o serie de lucrări, care trădează formația sa de scenograf, despre vis și realitate. Sau în propriile cuvinte ale artistului: „Dormi sau visezi? Despre un racord teluric și domestic sau evoluția față în față cu ipocrizia dogmatică. O necautare între abnegație și aberație. O arhitectură viscerală a unui „Tatăl nostru” într-un tandem firesc al stigmatizării, de dragul jocului.”

„În expoziția prezentă decupez din mine uzura timpului comun și o recompun într-un colaj al reflectării împreună cu tine. Sau pe scurt, te invit la un dialog sensibil la granița dintre somn și vis”, declară Nairam. El adaugă: „Nu mai creez artă pentru a „impresiona”; creez artă pentru a-mi revela gândurile și emoțiile, am ajuns într-un loc bun pentru spiritul meu creativ. Mă simt inspirat de experiența personală, de oameni, de emoții și cărți. Întotdeauna îmi propun provocări de care mă bucur și care explorează noi granițe.”

Nairam se prezintă și identifică drept scenograf, cu o experiență de mai bine de o decadă în teatru – așadar, scenograf, [q]artist vizual, prieten. Adică Marian Văsii.

WE’RE HERE the Project (wiehie.org) este o expoziție online care aduce laolaltă artiști într-o rețea informală care se concentrează pe (re)imaginarea unei modalități de prezentare a artei, o instalație video și o serie de expoziții fizice, în România. WE’RE HERE conține nuditate și este destinată adulților. Proiectul mai are două componente: una de cercetare a artei queer contemporane și a practicii artistice a participanților și una editorială, de știri și interviuri cu artiștii participanți.

La ARTHUB există un mâine și senzația că există posibilitatea lui mâine, care vibrează cu optimism între vis și speranță, în ciuda evidenței, în ciuda circumstanțelor actuale. ARTHUB continuă să fie un spațiu deschis marginalilor: artiști și refugiați de toate soiurile.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

14
/02
/24

Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.