Năpasta, o dezbatere despre Adevăr – în premieră la Teatrul EXCELSIOR
https://www.ziarulmetropolis.ro/napasta-o-dezbatere-despre-adevar-in-premiera-la-teatrul-excelsior/

Teatrul EXCELSIOR prezintă spectacolul Năpasta, versiune regizorală a dramei omonime, scrisă I. L. Caragiale, ce poartă semnătura Andrei şi Andreea Grosu. Primele reprezentaţii vor avea loc în zilele de 24 şi 25 noiembrie, respectiv 6 decembrie 2018, ora 19:00.

Un articol de Petre Ivan|20 noiembrie 2018

O femeie, trei bărbați și o crimă rămasă nepedepsită. Trei oameni care au mințit, ani la rând și care se acuză reciproc de nebunie: făptuitorul crimei se ascunde sub masca nevinovăției, inocentul condamnat pe nedrept joacă rolul vinovatului, iar văduva celui ucis devine soția ucigașului, sperând că astfel îl va deconspira pe acesta și va face dreptate. Acolo unde cercul disimulărilor se scurtcircuitează, din preaplinul minciunii, începe procesul. Un proces care se derulează în timp real, aici și acum, sub privirea spectatorilor, timp de 75 de minute.

Decupată din contextul social în care a fost plasată inițial și transpusă într-un univers atemporal, drama este esențializată, iar personajele se ciocnesc într-un punct nodal: nevoia de adevăr. Pentru fiecare dintre ei, crima neelucidată reprezintă o situație-limită și imposibilitatea de a merge mai departe. Ce bănuiește Anca, ce știe și ce va reuși să demonstreze? Spectatorii vor afla odată cu dezbaterea la care vor lua parte ca martori și ca jurați, în egală măsură.

Raporturile se reconfigurează spectaculos, de la o scenă la cealaltă. Fiecare gest reprezintă un posibil indiciu în descoperirea vinovatului, un „barometru” al impulsurilor care transformă fiecare nuanță și fiecare cuvânt rostit sau rămas nespus într-un element decisiv.

„Anca, Dragomir, Gheorghe și Ion nu sunt doar personajele lui Caragiale, ci devin subiecți pentru un experiment uman pe tema adevărului, a conștiinței și a vinei. Năpasta este un spectacol la care participi doar dacă ai curaj.” Andrei și Andreea Grosu

Spectacolul propus de Andrei și Andreea Grosu ia forma unui joc retrospectiv și introspectiv, deopotrivă, traversat de tensiune din prima până la ultima secundă. Frică, remușcare, răzbunare, suspans. Un mecanism subtil care întinde la maximum fiecare coardă a dramei și o tranșează apoi cu bisturiul conștiinței. Prin Năpasta, Andrei și Andreea Grosu propun publicului o dezbatere ce urmărește efectele pe care le produce absența adevărului.

Spectacolul se adresează publicului cu vârsta de peste 15 ani.

Biletele pot fi achiziționate online de pe site-ul www.bilet.ro și de la casa de bilete a Teatrului Excelsior (Strada Academiei, nr. 28).

Foto: Năpasta – facebook

06
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață, sau mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit.

06
/12
/23

Conferința Națională a Managerilor Culturali (CNMC) – ediția a 10-a va fi deschisă de Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Raluca Turcan, Ministrul Culturii și Andrei Chistol, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii din Republica Moldova, joi, 7 decembrie 2023, începând cu ora 09.30.

06
/12
/23

Evenimentul de lansare a albumului expoziției „De la frici uitate, la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn”, curator: Adrian Majuru, organizată de Art Safari în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer și Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici, are loc vineri, 8 decembrie, la 18:30, la Art Safari;

05
/12
/23

„O, ce veste minunată!”, „La Vitleem colo-n jos”, „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Have Yourself a Merry Little Christmas” sau „Noël”? Cele mai frumoase și mai îndrăgite colinde românești, dar și cântece internaționale de Crăciun vor răsuna pe scena Sălii Radio în luna decembrie, în cadrul a patru concerte extraordinare.

05
/12
/23

EVENIMENT Deschisă din 1 decembrie la Muzeul Național de Artă al României, expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” dezvăluie arta de dincolo de granițe și formule a celebrului artist originar din România.

05
/12
/23

Cu emoție, bucurie și multă speranță, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” dorește să comunice publicului una din cele mai importante victorii obținute în instanță, legată de însăși identitatea sa instituțională: redobândirea dreptului de administrare asupra Studioului de Teatru Casandra.

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!

04
/12
/23

Musicalul Hedwig and the Angry Inch, în regia lui Răzvan Mazilu, producţie a Teatrului Stela Popescu, se va juca pentru prima oară pe scena Teatrului Odeon, Sala Majestic, pe 6 decembrie, ora 19.00, în distribuţia Hedwig – Lucian Ionescu, Yitzhak – Ana Maria Ivan, band-ul “The Angry Inch” Johnny Bica (pian) Irina Cărămizaru și Cristina Danu (backing vocal), Andrei Paraschiv (percuție), Ciprian Pop (chitară), Vlad Vedeș (chitară bas).

04
/12
/23

Cu Maya și Elfie - o poveste de Crăciun, în regia şi coregrafia Ioanei Macarie, Teatrul Stela Popescu readuce pe scenă magia lunii decembrie la Sala Mică a Palatului Naţional al Copiilor pe 9 decembrie, cu două reprezentaţii la orele 10 şi 11,30 şi la Sala Mare a Palatului Naţional al Copiilor pe 13 decembrie.