Nastassja Kinski, premiată la TIFF pentru contribuţia adusă cinematografiei
https://www.ziarulmetropolis.ro/nastassja-kinski-premiata-la-tiff-pentru-contributia-adusa-cinematografiei/

Actriţa germană Nastassja Kinski va primi Premiul special al TIFF pentru contribuţia adusă cinematografiei, ea urmând să fie prezentă la Cluj-Napoca la proiecţia filmului „Paris, Texas” şi la Gala de închidere a festivalului.

Un articol de Petre Ivan|18 mai 2015

Managerul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), Cristian Hordilă, a declarat că în cadrul festivalului vor fi proiectate peste 220 de filme, unele provenind din Mauritania, Qatar şi Kosovo.

Filmul de deschidere a festivalului va fi „Wild Tales”, iar cel de închidere – „Trash”.

Premiul special al TIFF va fi oferit actriţei germane Nastassja Kinski, pentru contribuţia adusă cinematografiei. Nastassja Kinski va fi prezentă la Cluj-Napoca la proiecţia filmului „Paris, Texas” (1984).

Isaach de Bankole

Isaach de Bankole

De asemenea, actriţa va susţine un masterclass şi va primi premiul la Gala de închidere a festivalului.

Nastassja Kinski  a devenit celebră cu rolul din filmul „Tess”, din 1979.  Actriță, model și sex simbol al anilor 70-80, fiica actorului Klaus Kinski a jucat în peste 60 de filme și a colaborat cu regizori precum Wim Wenders, Roman Polanski, Francis Ford Coppola sau David Lynch.

Un alt invitat special va fi Isaach de Bankolé, unul dintre actorii favoriți ai lui Jim Jarmusch, cu roluri în filme de Lars Von Trier și Claire Denis, dar și în seria James Bond și în Miami Vice.

Printre invitaţii speciali ai TIFF se vor mai afla  regizorul norvegian Bent Hamer, precum şi actorii Olimpia Melinte, Teodor Corban, Emilian Oprea şi Andreea Vasile, alături de regizorii Corneliu Porumboiu, Radu Munteanu şi Dan Chişu.

Ediţia din acest an a TIFF va avea loc, între 29 mai şi 7 iunie, la Cluj-Napoca.

Foto: Nastassja Kinski – cinemagia

06
/05
/21

Dintre zecile de filme româneşti disponibile Netflix, vă recomandăm trei documentare – poate mai puţin cunoscute, dar extrem de ofertante. Există mai multe filme de non-ficţiune româneşti pe platformă, însă cele trei propuneri sunt de neocolit.

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.

22
/04
/21

Pe lângă retrospectiva amplă Ulrike Ottinger, ediția a 14-a a festivalului One World România va cuprinde două focusuri pe colective cinematografice care s-au luptat cu armele specifice mediului pentru a sprijini cauza feministă, ambele învârtindu-se în jurul personalității lui Delphine Seyrig: Focus Delphine Seyrig și Focus Centrul Simone de Beauvoir.

21
/04
/21

CRONICĂ DE FILM Ar fi nedrept să nu i se recunoască regizoarei Chloé Zhao meritul pentru generozitatea faţă de marginali din spatele celui de-al treilea film al ei, „Nomadland” (2020), câştigător al Leului de Aur la Festivalul de la Veneţia şi favorit la Premiile Oscar.

20
/04
/21

Filme selecționate sau premiate în marile festivaluri ale anului trecut - Cannes, Veneția și San Sebastián - dar și noutăți absolute semnate de regizori precum Pedro Almodóvar sau François Ozon vor completa seria de surprize rezervate publicului TIFF, la cea de-a 20-a ediție.